ЛЮБІ ДРУЗІ СААКАШВІЛІ?

З приходом Михеїла Саакашвілі одесити сподівалися на нові реформаторські підходи і незаангажовану політику. Та на жаль, як показав час, пан Саакашвілі не цурається зв’язуватися з найодіознішими одеськими бізнесменам. Зокрема тісні зв’язки в очільника Одещини з Борисом Кауфманом та Олександром Грановським, які, щоправда, не приносять очікуваних «дивідендів»

Епізод перший
АЕРОПОРТ

Одеський аеропорт – одні з найбільших повітряних воріт в Україні. Його побудували більш ніж півстоліття тому. Відтоді аеропорт був власністю територіальної громади Одеси – але тільки до приходу до влади Партії регіонів. У 2011-му депутати Одеської міської ради вирішують передати аеропорт приватним інвесторам.

Олександр ОСТАПЕНКО екс-депутат Одеської міської ради:
В тот момент банда Януковича как раз лихо отжимала бизнес не только у частных компаний, но и у города в целом. И шли такие вот процессы рейдерских захватов многих предприятий. 

Аеропорт віддали товариству з обмеженою відповідальністю, в якому місту належала лише чверть. Одеська міська рада створила ТОВ «Міжнародний аеропорт Одесса», де 75% належали приватному ТОВ «Одесса аеропорт девеломпент», заснованому лондонською фірмою. А її власниками були кіпрська компанія «Велафічіта Холдінгз Лтд» (Velafichita Holdings Ltd) і віргінський офшор «Летнон Лімітед» (Letnon Limited),, що скоріш за все пов’язані зі структурами одеських бізнесменів Бориса Кауфмана та Олександра Грановського.

1e6402e-airport-7

 

Олександр ОСТАПЕНКО екс-депутат Одеської міської ради:
сразу многие депутаты выступали против. В том числе и даже депутаты от Партии регионов. Но были включены очень жесткие механизмы, и мер города Костусев на тот момент, и вся фракция Партии Регионов просто с депутатами беседовали, и неоднократно. И принуждали их к голосованию.

За повідомленнями наших колег, нині аеропорт має борг у тридцять мільйонів доларів перед державним «Укрексімбанком».

Місяць тому Кабінет Міністрів України схвалив профільну програму, яка передбачає переведення найбільших авіаворіт країни у державну власність, та виділив на це державні кошти. Зокрема, згідно цієї програми, до кінця цього року планується виділити близько 2 млрд грн на реконструкцію злітно-посадкової смуги одеського аеропорту. І це лише початок, кажуть у Міністерстві транспорту.

Прес-секретар відділу авіації Мінтрансзв’язку Ірина Кустовська: «та програма, яка прийнята місяць тому, це лише перший крок, визначимося, на базі якої ДП, ну, тобто у державного підприємства буде, будуть об’єднані всі аеродроми десь, ну, можливо до кінця першого півріччя»

telefon

Очільник Одещини висловив надію, що кабмінівську програму все ж таки вдасться реалізувати:

Міхеіл Саакашвілі«Если эти деньги выделили, было бы очень здорово. Одессе нужен аэропорт. Все остальное – это интриги и козни… Пусть правительство беред под свою эгиду, пусть не дает никому красть и пусть строит взлетно-посадочную полосу»

Та 5 років тому одеський аеропорт став на три чверті приватним товариством з обмеженою відповідальністю саме під гарантії побудови нового терміналу та реконструкції злітно-посадкової смуги.

ІННА ПОПОВСЬКА директор юридичного департаменту Одеської міської ради:
«Инвестор действительно принял на себя обязательство по договору о корпоративных принципах управления, принял на себя обязательства обеспечить это финансирование. Причем, если мы посмотрим, как именно прописано в договоре, речь не шла об обеспечении финансирования за счет собственных средств»

cdd1e52-airport-11

За цей час смуга не змінилася. Новий термінал будується, щоправда, за кредитні кошти. Заставою став весь комплекс аеровокзалу. Навесні цього року, Одеська міська рада пішла на мирову угоду з інвестором під гарантію повернення частини активів та будівництво нового терміналу.

ІННА ПОПОВСЬКА – директор юридичного департаменту Одеської міської ради:
«Во-первых, по мировому соглашению мы предусмотрели, что городской бюджет получает 12 млн. 900 тыс. в бюджет в качестве дивидендов. Второе: ООО согласилось нам вернуть в коммунальную собственность 10 объектов недвижимости»

Як дивиться на це приватний інвестор – ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» – дізнатися не вдалося. Зустрічатися з нами там відмовилися, а за всіма відповідями відправили… на свій сайт.

Очільник Одещини каже, що мирова угода – його заслуга. Про це він домовився з Кауфманом і Грановським.

Міхеїл Саакашвілі :«Я с ними договорился об одесском аэропорте, правильно, вместе с мэром, с которым я ни о чем больше другом не смог договорится, но об этом договорились, потому что это было мое требование, я с ним договорился действительно. Потому что нам нужен аэропорт в Одессе в следующем году. У нас там будут миллионы отдыхающих»

Та через півроку після цього виступу, на момент написання матеріалу, обіцяний новий термінал Одеського аеропорту ще в стадії будівництва, а злітно-посадкова смуга не відремонтована. Саакашвілі звинувачує керівництво країни і пригрожує, що аеропорт зупиниться. Мабуть вже забув, з ким і про що домовлявся.

Міхеїл Саакашвілі: «Надеюсь, что новый терминал в одесском аэропорту, который я хотел открыть в этом году, хоть весной следующего года откроется. Есть много причин, почему он не открылся и надеюсь, также, что у нас будет новая полоса. Министерство инфраструктуры и правительство Украины примет решение, строить, ремонтировать, восстанавливать или строить новую полосу Одесского аэропорта. Потому что если эту полосу не отремонтировать, я всех предупреждаю, Одесский аэропорт может в любой момент остановится»


Епізод другий
ЦЕНТР ОБСЛУГОВУВАННЯ ГРОМАДЯН

Та схоже на те, що Саакашвілі домовився з інвесторами не лише за аеропорт. Ось – розкішний центр обслуговування громадян, який надає містянам адміністративні послуги.

a00cd08-airport-197b3b85b-airport-18

Просторі зали, привітливі працівники, сучасне обладнання – аналог найкращих європейських практик майже в центрі Одеси.

Амбітний проект «команди реформаторів» відкривав особисто президент.


Та сліди бізнесменів, з якими вдарив по руках Саакашвілі, проявилися майже одразу. Обласна рада підготувала приміщення для нового Центру адмінпослуг в іншому місці, вклавши в нього чималі кошти, однак команді Саакашвілі воно не сподобалося. Вирішили орендувати нове – у знайомих.

СЕРГІЙ САРАФАНЮК – активіст ГО «Антикорупційний офіс» «Наличие коммерческого здания банка, которое находится под управлением Кауфмана-Грановского, говорит о том, что есть прямая связь в создании центра административных услуг, то есть, взаимное сотрудничество, так сказать. При том, что на тот момент было другое здание. Может быть, оно выглядело не так эффектно, но в принципе оно могло обеспечить всю необходимую инфраструктуру»

Один мільйон гривень на рік. Саме стільки зараз коштує оренда центру обслуговування громадян в Платинум-Банка, який в свою чергу пов’язаний з Кауфманом та Грановським. До речі, згідно з договором, мало бути 4 млн грн. на рік, та потім добрі орендарі ціну чомусь знизили. Керівництво Центру каже, що це, майже благодійність.

АРТУР АМІРОВ – т.в.о. директора ДП «Центр обслуговування громадян» «Стоимость аренды составляет 83 тыс. грн. в месяц. Это 1 млн. грн. в год. На наш взгляд, это не то что адекватное, это ну, цена на грани благотворительности»

0106dfd-airport-23

Декілька місяців тому ЗМІ Одеси поширили інформацію, що харчування співробітників Центру обслуговування громадян оплачує «Фонд на Благо Одеси». Т.в.о. директора Центру  цю інформацію підтвердив і не бачить в цьому нічого протизаконного.

Артур Аміров: «Это наша ответственность, наши коллеги, это мои коллеги, и мы за них отвечаем. И если есть возможность выделить им 30 грн. в день на питание, если из этого будут раздувать и говорить, что мы коррупционеры, то тогда я не знаю, к чему стоит вообще в этой стране стремиться».

Серед спонсорів «Фонду на Благо Одеси» – «Фінбанк», основний бенефіціар якого – той самий Олександр Грановський. А от Борис Кауфман нещодавно вийшов з його засновників.

В квітні цього року ЦОГ, після того як Михайло Саакашвіли створив на його основі державне підприємство, призупинив свою роботу. Основною причиною керівництво центру назвало нестачу фінансуваня та небажання міської влади співпрацювати.

З середині квітня ЦОГ функціонував  взагалі без фінансування. Та на останній сесії одеської обласної ради, 17 червня, депутати вирішили створити комунальне підприємство «Центр Обслуговування Громадян» і виділити 9 млн грн. на його існування. Та і як будуть спів існувати державне підприємство та комунальне з одним і тим же керівником, теж до кінця ще не зрозуміло. Наразі, ж, за свідченнями активістів, більшість послуг у Центрі стали платними.


Епізод Третій
ГОТЕЛІ

Та одеським бізнесменам Борису Кауфману та Олександру Грановському не звикати, до ноу-хау по «виведенню» ласої нерухомості з власності міста. Так, цікава історія вийшла з готелем «Пассаж», однією з архітектурних перлин старої Одеси.

passazh_vid1

ASCII 5 èçîáðàæåíèé, Ðàçìåð: 7561 x 4768, FOV: 105.08 x 66.28, RMS: 2.98, Îáúåêòèâ: Îáû÷íûé, Ïðîåêöèÿ: Ñôåðà, Êîðð. öâåòà: LDR

За повідомленнями одеських журналістів, у 2003 році міськрада дала згоду на створення закритого акціонерного товариства. Внеском громади стала будівля готелю, замість якого одесити отримали 35% акцій ЗАТ,які з часом перетворилися в 25%. Внеском приватних фірм в статутний фонд ЗАТ «Пасаж» повинні були стати 11 млн доларів, які «інвестори» зобов’язалися витратити протягом трьох років (до 2006-го року) на реконструкцію комплексу. На жаль, «Пассаж» цих грошей цих так і не побачив. Останній раз про реконструкцію говорили в 2009 році, з тих пір з приводу поновлення будівлі ні слуху, ні духу.

Олександр ОСТАПЕНКО екс-депутат Одеської міської ради:
«эти же бизнесмены должны были вложить 11 миллионов с копейками американских долларов и реконструировать «Пассаж». И тоже такое было создано акционерное общество. В итоге город ничего не получил, никаких инвестиций, «Пассаж» (деградировал?) и потом в (2014?) 2013 году было предложено оставшуюся часть акций размытых, там до 18 или до 16 % просто продать по-дешевке по цене 1-комнатной или 2-комнатной квартиры в Одессе этим же бизнесменам, и они получали полное право собственности»

Та співпраця команди реформаторів Михайла Саакашвілі та бізнесменів з сумнівним минулим – не випадковість. Це підтвердило проведення Першого антикорупційного форуму, організованому Саакашвілі, в «Бристолі» – одному з найдорожчих готелів Одеси, що належить безпосередньо Борису Кауфману

otel_bristol1

Та наразі, щодо Бристолю наразі триває судова тяганина за погашення кредитної заборгованості перед Ощадбанком Росії. Якщо суд підтримає вимоги позивача, то будівлю, що є пам’ятником архітектури, продадуть з аукціону.

Фірмам Бориса Кауфмана в Одесі належать готелі «Бристоль» та «Лондонська», низка Спа-центрів, аеропорт, а також журнал «Фокус». Цікаво, що фірми-засновники готельного бізнесу Бориса Кауфмана зареєстровані за адресою м. Одеса пр..Шевченка 4а, в будівлі, яка належить «Фінбанку» та «Платинум банку».

InformDovidka_проспект Шевченко 4а

Саме там розміщується «Центр обслуговування громадян»


Епізод четвертий, заключний
ВЛАДА ЗМІНЮЄТЬСЯ, ДРУЗІ ЗАЛИШАЮТЬСЯ

За даними із записника охоронця-референта Віктора Януковича Костянтин Кобзаря, оприлюдненими «Українською правдою», Борис Кауфман в кінці грудня 2013 попросився на прийом в «Межигір’ї» «на доповідь і привітати».

%D0%BA%D0%B0%D1%83%D1%84%D0%BC%D0%B0%D0%BD-%D1%8F%D0%BD%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

Саакашвілі, на згадку про своїх друзів-«спонсорів» реагує дуже емоційно.

Міхеїл Саакашвілі: «Это все чушь. Не надо привязывать хвосты, это все бред сивой кобылы. Меня кто-то финансирует. Брали Взятки. Взятки, милая моя, и ничего не строилось. А я делаю, чтоб без взяток и строилось, а все остальное, это инсинуации тех людей, которые не хотят, чтоб в Одессе что-то хорошее было. Плевать я хотел, кто это Грановский, Кауфман или даже Коломойский – лишь бы они построили»


Керівник Одеської області – не єдиний, з ким домовляються бізнесмени з неоднозначною репутацією. У серпні 2014-го наші колеги зафіксували нічний візит Бориса Кауфмана в адміністрацію президента Порошенка.

І це найкраще свідчить про вплив одеського ділового тандему на українських політиків – і старої формації, і нової.

Олена Васіна


Розслідування підготоване в рамках Польсько-Канадської Програми Підтримки Демократії за підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща та Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади»