Алгоритми для європейських яхтсменів
Морська галузь для Одеси – серед найтрадиційніших. Репутація одного з центрів українських IT-технологій – відносно нова. Сьогодні ми хочемо розповісти про цікавий проект, який виник на стику цих явищ і вже обіцяє перерости локальні рамки.
Пошук на відповідних сайтах свідчить, що в нашому місті існує понад дві з половиною тисячі різноманітних ІТ-компаній. Розробка програмного забезпечення, телекомунікації, провайдерські послуги, IT-освіта … Філіали величезних міжнародних корпорацій, українські команди зі своїми стартапами, програмісти-фрілансери – все у наявності. В будь-якому разі Київ, Харків, Львів, Дніпропетровськ та Одеса - «велика п`ятірка» вітчизняної IT-індустрії. Цікавих проектів дуже багато. На цьому фоні система Sail Racers , розроблена нашими земляками, може і не наймасовіший продукт, але для певної категорії споживачів (яхтсменів) дуже потрібний.

Зазначимо одразу: йдеться не про винахід велосипеда, а швидше про вдосконалення існуючої моделі та її адаптації під місцеві потреби. Найгучніші світові вітрильні регати давно вже зацікавлені в тому, щоб якомога точніше відстежувати хід змагань. Це, по-перше, знімає можливі суперечки між учасниками змагань та суддями, а, по-друге, дозволяє залучити більшу кількість глядачів «на березі». GPS-трекінг та он-лайн трансляції – це вже не технологічний прорив, а ознака доброго тону для заходів певного рівня.

ювілейна регата Чорноморського яхт-клубу
Одна з найпопулярніших навколосвітніх регат - Volvo Ocean Race ( раніше проводилася раз на три роки, тепер - через рік). Черговий старт – цієї осені в іспанському Аліканте. Девіз перегонів: «Життя в екстремальних умовах». Інколи ці змагання порівнюють з «Формулою-1» серед вітрильників. Для спортсменів це дійсно так: небезпечні акваторії, сухий пайок протягом 9 місяців, відсутність нормального сну … Трансляції цих перегонів в інтернеті збирають величезну кількість глядачів, не менше ніж найпрестижніші футбольні матчі.

Ще один приклад - вітрильні перегони Rolex Fastet Race (600 миль між Англією та Ірландією у несприятливу пору серпневих ураганів). Значна кількість яхт просто сходить з дистанції, тому учасники допускаються до змагань лише після курсу виживання на морі. Інтернет-трансляції цього небезпечного видовища та GPS також є неодмінними супутниками регати.
ювілейна регата Чорноморського яхт-клубу
В наших широтах та реаліях такий екстрим трохи зайвий, однак автоматизована система проведення парусних змагань виявилася доречною.

Отже, знайомтеся, розроблена в Одесі система Sail Racers. Порталом https://sail-races.com/ можуть скористатися окремі яхтсмени, яхтклуби та вітрильні федерації. Електронна реєстрація дозволяє уникнути заповнення численних анкет (адже система підключена до баз даних, де зазначені існуючі яхти та їхні характеристики, враховані різні рейтингові системи). За ходом змагань можна спостерігати он-лайн як на самому судні (для цього достатньо мобільного телефона), так і на березі. А найголовніше – результати змагань обробляються автоматично і стають відомі спортсменам практично одразу після фінішу (а не кількагодинних обрахунків вручну).

Як розповів засновник компанії Sail Racers Олег Єлісєєв: «Першу регату в цій системі ми провели 11 червня цього року. За два місяці таких регат було вже вісім десятків. Ми тестували наш винахід на змаганнях у Болгарії, Естонії, Румунії, Туреччини, Литві та в інших країнах.

Поки що сайт існує у трьох версіях: україно-, російсько- та англомовній. Але працюємо над локалізацією далі. Вже досягнуто домовленості з Вітрильною федерацією Фінляндії, яка схвалила наш продукт, тому точно буде варіант фінською. А ще робимо версію болгарською мовою, хоча там переговори ще тривають. Звичайно, це комерційний продукт. Ми здійснюємо зв`язок між яхтсменами та організаторами регат, оплата в залежності від умов може здійснюватися як однією, так і двома сторонами.

З іншого боку – така програма дозволяє максимально зменшити організаційну рутину , зекономити на послугах спостерігачів , уникнути багатьох конфліктних ситуацій та прискорити отримання результатів. Адже якщо у змаганнях беруть участь яхти різного класу, то необхідно зробити численні поправки на технічні характеристики кожного судна. Наша система це робить автоматично.

регата в Одесі
Подібні програмні продукти в світі існують (хоч їх і небагато), але ми – «найсвіжіші» та найбільш технологічні. Sail Racers під`єднана до каталогізаторів мірильних систем, рейтингових таблиць, де зберігаються дані та поправки до кожного судна, може «спілкуватися» зі страховими компаніями і так далі. Це стандартизований процес з жорсткими алгоритмами. Тобто багато документів та протоколів заповнюються автоматично, що дозволяє суддям краще зосередитися на ході регати та дотриманні правил. Ризик людської помилки стає мінімальним.

GPS- трекінг яхт та он-лайн-трансляція дозволяє стежити за ходом змагань на телефоні, ноутбуці чи великому екрані у яхт-клубі. Людям, які зараз на березі, стає зрозумілішим, що там відбувається у морі. А це – великий плюс».

За перші два місяці роботи в системі Sail Racers вже зареєструвалося більше трьох десятків яхт-клубів, вітрильних шкіл та об`єднань. Серед них : Чорноморський яхт-клуб, Трансбункер/ДЮСШ№13, Українська Асоціація радіокерованих яхт та інші. Як вважає команда засновників, це – непоганий результат. Тепер вони збираються далі просувати свій продукт на ринок – зокрема європейський.

Фото: Юрий Филоненко, Алена Вельможко (omr.gov.ua)
Ця публікація була підготовлена в рамках проекту «Просування реформ в регіони» за сприяння Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю сайту і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.