Бюджетна децентралізація на Херсонщині: що вона дає регіону?
Децентралізація в більшості людей напряму асоціюється з процесом добровільного об'єднання громад. Саме у зв'язку з утворенням ОТГ ми найчастіше пишемо про хід реформи на півдні України. Справді, для обласних центрів ці зміни не мають такого великого значення, як для сіл, містечок та селищ.

Проте вважати, що вона не стосується великих населених пунктів теж є не дуже коректним. Для міст на кшталт Одеси, Миколаєва та Херсону ці нововведення пов'язані, передусім, з бюджетною децентралізацією. Обласні центри завжди були відносно вільними у рамках своїх повноважень, тепер коло їх обов'язків продовжують розширюватися. Нові права підтримуються й більшими коштами, які не йдуть «нагору», а залишаються на місцях.

Так децентралізація на Херсонщині дала до 50 відсотків бюджету, який не розподілявся через Київ, а став вже працювати на рівні області. На що йдуть ці зароблені гроші? Як регіон завдяки ним змінився на краще? Читайте далі в нашому матеріалі.
Безпека понад усе

Кожен регіон має свою специфіку, яка сприяє або ж навпаки заважає розвиткові регіону. На Херсонщині вона ускладнюється такими об'єктивними обставинами, як окупація сусіднього Криму. Будь-яка діяльність на землі, що межує з окупованою територією, не сприяє позитивним змінам. Тому коли у 2016 році після бюджетної децентралізації з'явилися додаткові кошти, їх спрямували на безпеку.

Це була саме та сфера, навколо якої згуртувались всі політичні сили регіону. Добровольчі угруповання з'явилися ще в 2014 році, однак довгий час вони працювали на волонтерських засадах. Після збільшення бюджетних коштів місцева влада Херсонщини змогла забезпечити проведення навчань для підрозділів територіальної оборони. В позаминулому році посилену підготовку військову пройшли близько чотирьох тисяч жителів Херсонської області.

«Привід воювати завжди знайдеться, а от мудрість полягає в тому, щоб знайти те, навколо чого треба об'єднуватися. Наша головна місія зараз полягає в тому, щоб зберегти державу та дати поштовх для її розвитку. Серед представників влади немає боротьби за якісь кошти між великими групами. Навпаки, всі думають, як краще спрямувати їх на розвиток регіону, з максимальною ефективністю для громади. Основні протистояння у нас йдуть із Києвом, коли від нас вимагають прийняття тих чи інших рішень, які об'єктивно будуть йти нам на шкоду», - вважає голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв.

Андрій Гордєєв
Арабатська стрілка
В минулих роках неодноразово спостерігалися провокації з боку Криму. Це давало привід для хвилювань як місцевим жителям, так і приїжджим гостям. В Херсонській області організували єдину в Україні злагоджену систему територіальної оборони.

Зараз вона успішно запроваджена в районах області, готуючи жителів регіону до ймовірної загрози. І навіть якщо підготовка лишиться тільки в теорії, отримані навички надають впевненості в собі, що сприятливо впливає на інші сфери в регіоні. Коли питання безпеки було більш-менш вирішене, то прийшла пора братися за розвиток інших галузей.

Зараз черговою задачею є зробити Херсонщину комфортною та стабільною для бізнесу. Одна компанія з Канади вже придбала 20 гектарів землі на Арабатській стрілці, з метою побудувати там апартаменти для туристів. І хоча та земля напряму межує з окупованим Кримом, проте іноземні інвестори не побоялися вкласти в неї гроші.
Від оборони до бізнесу

Безпека регіону стала тільки фундаментом для майбутнього розвитку. В 2017 році місцева влада звернула увагу саме на економічний фактор, розширення тих сфер, в яких область може бути конкурентоспроможною. Так клімат Херсонської області сприяє розвиткові альтернативних джерел енергії.

В минулому році були запущені 12 генераторів вітрової електростанції «Новотроїцька», найближчим часом планується створити завод з будівництва сонячних панелей. Всі ці нововведення не тільки приваблюють закордонних вкладників, але й стимулюють вітчизняних підприємців переходити на відновлювальні джерела енергії. Тим паче, що місцева влада цьому всіляко сприяє.

«Ми своїми діями показуємо, що створюємо максимально комфортні умови для тих, хто прийшов працювати на нашій території. Можна займатися сільським господарством, будівництвом та бути впевненим в майбутньому. У поточному році в нас запустили в роботу багато об'єктів альтернативної енергетики. В них вклали велику кількість коштів, що було пов'язаним із податком на додану вартість. Люди, які придбають таке обладнання, можуть претендувати на відшкодування. Наші цифри підтверджують: всі, хто мав таке право, абсолютно прозоро отримали податки. Умовами для цього було лише легальне працевлаштування та офіційна зарплата для робітників», - ділиться результатами начальник Головного управління ДФС України у Херсонській області Ігор Клим.

Ігор Клим
Історично склалося, що на Херсонщині немає великої кількості промислових підприємств. Вона більше орієнтована на аграрний сектор, що дає більше третини внутрішнього регіонального продукту.

Проте є всі фактори для того, щоб область жила в подальшому «не кавунами єдиними». Передусім, мова йде про туризм. Хоча область й може похвалитися гейзерами, лікувальними грязями, чудовою та різноманітною природою, мандрівники її навідують рідко. Не вистачає нормальних рейсів на туристичних маршрутах, але їх розробкою роками ніхто не займався. На Херсонщині ще треба втілити багато програм. Зберегти ліси, зупинити браконьєрство на воді, відремонтувати дороги, зробити курортний сезон…

Бюджетна децентралізація дає можливість місцевій владі поступово вирішувати ці питання. Коштів на все й одразу не вистачає, проте й за цієї ситуацїї є певна неочікуваність до сприйняття отриманих ресурсів. Тому громадам ще доведеться навчатися ефективному плануванню, без якого сталий розвиток області неможливий.
Текст и визуализация
Павел Колотвин
Мария Шевчук
Даний проект виконується за підтримки проекту USAID «У-Медіа», що реалізується міжнародною організацією Інтерньюз.