Четверть Одеської області вже об’єднались у громади

В Одеській області вже з’явилося 28 ОТГ. Площа всіх об’єднаних  громад складає майже 25 % від загальної  площі Одеської області. На цих територіях проживає понад 300 тисяч людей, що складає приблизно 13 % від загальної кількості населення Одещини.

Сьогодні реформи продовжуються, і з кожним новим роком, з появою кожної нової громади з’ являється багато роботи.

Нещодавно Одеський центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «ULEAD з Європою» та Мінрегіону України, відсвяткував свій перший День народження. На честь нього співробітники ОЦРМС організували прес-кафе, присвячене  діяльності організації та ролі ЗМІ в просуванні реформ.

В рамках заходу журналісти змогли дізнатися більше про хід децентралізації на Одещині та  отримати інформацію про перспективи подальшого утворення об’єднаних громад. Ми теж долучилися до свята й паралельно поспілкувалися з експертами центру про їх бачення майбутнього щодо реформи місцевого самоврядування .

«Більшість наших завдань орієнтовані на підтримку органів місцевої влади, які хочуть створити громади. В Європейському Союзі вважають, що децентралізація сьогодні є однією з найвдаліших українських реформ. Тут спостерігається баланс між кількістю територіальних громад та їх фінансовою спроможністю. Можливо, перші кроки децентралізації були не дуже помітні й рішучі, але сьогоднішні темпи її впровадження вражають. І приємно розуміти, що Центри розвитку місцевого самоврядування, які знаходяться в кожній українській області, теж причетні до цього позитивного процесу,» – сказала у привітальному слові директор Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування Юлія Молодожен.

Як виявилося, сприянням експертів Одеського ЦРМС в підпорядкованому їм регіоні вже з’явилося 28 ОТГ. Площа всіх об’єднаних  громад складає 2353 квадратних метрів ( майже 30 % від загальної  площі Одеської області). На цих територіях проживає понад 300 тисяч людей, що складає приблизно 13 % від загальної кількості населення Одещини. Сьогодні реформи продовжуються, і з кожним новим роком, з появою кожної нової громади з’ являється багато роботи.

Зараз все йде до того, що всі українські області в найближчі кілька років будуть повністю в складі ОТГ. Але це лише одна зі складових майбутніх змін в сфері самоврядування. Після завершення децентралізаційних процесів новостворені адміністративні одиниці мають повністю переглянути принципи своєї роботи, де їм теж може знадобитися допомога.

«Обєднання громад – це лише початок реформи місцевого самоврядування.  Тому зараз важливо доносити інформацію про її хід із центральних джерел, більше розповідати про територіальні громади. Вони в нас дуже різні. Одні тільки утворюються, деяким населеним пунктам пропонують приєднатися до вже створених ОТГ. В Україні є райони, повністю покриті громадами і Одеська область теж має такий позитивний приклад. Мова йде про Куяльницьку територіальну громаду, яка охопила весь Подільський район, за винятком власне міста Подільська. А загалом, вже чверть територій Одещини знаходиться в складі громад і це хай не лідерська позиція, але далеко не остання,» – підвела підсумок експерт з децентралізації Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Гуненкова.

Варто зазначити, що територіальні громади вже зараз активно вчаться працювати за новими правилами. Десь вони набивають власні  ґулі, десь уникають проблем, користуючись досвідом попередників.

Експерти ОЦРМС, в свою чергу, регулярно займаються наданням спеціалізованих консультацій, методичних рекомендацій. Зокрема вони допомагають організовувати тренінги для представників територіальних громад. Стратегічне планування,  регіональний та місцевий розвиток, процедури внутрішнього контролю та аудиту, організація послуг для населення в галузях охорони здоров’я та освіти… Це далеко не повний перелік тем, яким присвячене навчання від консультантів центру. Адже про децентралізацію та реформу самоврядування взагалі існує багато міфів, які треба розвіяти. Проте казати, що в новостворених громадах не існує жодних проблем, всі закони та підзаконні акти узгоджені, теж буде неправильним.

«Процес утворення обєднаних територіальних громад проходив на фоні реформи бюджетної децентралізації. З цього виходять завдання, які ми вирішуємо в цій сфері. Я завжди говорю, що шлюб між громадами по любові – це дуже добре. Але ще краще, якщо він буде трошки за розрахунком. Громадам ще необхідно зробити велику роботу з бюджетної реорганізації, зокрема найближчим часом треба вирішити питання фінансового обліку. Одні тільки гроші взяти мало. Потрібно також перейняти повноваження по розпорядженню всіма необхідними коштами», – зауважила радник з питань управління місцевими фінансами Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування Олеся Голинська.

Сьогодні жоден голова об’єднаної територіальної громади не скаже, що йому не вистачає грошей. Найголовнішою проблемою українських ОТГ є брак кваліфікованих кадрів. На сільських бухгалтерів зараз впали такі зобов’язання, з якими вони раніше ніколи не стикалися.

В маленьких віддалених громадах дуже важко знайти досвідченого бухгалтера, здатного займатися аналітичною роботою та прогнозуванням перспектив. А кваліфікаційний рівень більшості наявних співробітників не дає для ОТГ можливостей виконувати ті завдання, які ставить перед ними реформа бюджетної децентралізації. Зараз громадам потрібно думати, як залучати до роботи молодих спеціалістів і як підвищити професійний рівень існуючих. Поступово ці та багато інших питань теж мають вирішитися. Звичайно, для цього потрібен час, за найближчий рік існуючі проблеми нікуди не зникнуть. Однак працювати над ними необхідно починати вже прямо зараз.

Марія Шевчук