Чи потрібна громадська рада при малоефективному НАЗК?

 

05 квітня Кабінет Міністрів затвердив склад Громадської ради при Національному агентстві з питань запобігання корупції, до якої ввійшли представники всеукраїнських ініціатив РПР, “Чесно”, “Під контролем,” Центру “Ейдос” та низки регіональних організацій.

Одразу виникає запитання: для чого формувати громадську раду при органі, який не ефективно працює, знаходиться під постійною критикою, а в парламенті вже зареєстрований законопроект про переформатування Агентства? Відповідь можна знайти у 14 статті закону “Про запобігання корупції”. Нею передбачені унікальні та дієві повноваження Громадської ради, яка:

1. заслуховує інформацію про діяльність, виконання планів і завдань Нацагентства;

2. надає висновки за результатами експертизи проектів актів Нацагентства;

3. делегує для участі в засіданнях Нацагентства свого представника з правом дорадчого голосу;

4. затверджує щорічні звіти, які готує Нацагентство про свою діяльність, які потім оприлюднюються на його офіційному веб-порталі.

На особливу увагу заслуговує пункт “2”. Наприклад, вчора на першому офіційному засіданні Громради принесли чотири проекти рішень, один з яких дозволяв Агенству у певних випадках закривати (!) публічний доступ до реєстру декларацій.

Оскільки подібна норма не чітко виписана, Агентство фактично мало отримати можливість зловживати таким правом на закриття публічного доступу до реєстру на невизначений час. Громадська рада оперативно заблокувала запропонований проект рішення, і повернула на доопрацювання.

Ще один проект передбачав відмовити у запиті Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі у початку перевірки членами НАЗК декларації топ-чиновника, по якому відкрите кримінальне провадження. Цей документ також був відправлений на доопрацювання, оскільки на думку членів Громради, САП надав достатньо доказів для перевірки.

Також Громадська рада обговорила спільно з представниками НАЗК можливість досліджувати декларації чиновників категорії “А”, які мають надмірні статки, але при цьому працювали на державній службі. До першої вибірки потрапили декілька мерів, депутатів місцевих рад та парламенту, зокрема медійно відомий депутат Сергій Міщенко. Громадські перевірки деларацій чиновників тільки розпочинаються, тому громадяни можуть безпосередньо повідомляти Громраді про чиновників, в деклараціях яких містяться корупційні ризики.

Наступні два тижні, доки тривають організаційні питання формування Секретаріату Громадської ради, звертатися з інформацією про сумнівні статки в деклараціях можна на електронну адресу Центру “Ейдос” [email protected], представник якого і очолив Громадську раду.