Чи є фінансово успішними громади Одещини?

Децентралізація в Одеській області сприяла виникненню нових можливостей для маленьких населених пунктів. Реформа працює лише три роки, але вже зараз можна стверджувати, що вона дає позитивні результати  (хай неоднорідні як по країні в цілому, так і в межах окремого регіону). Якщо прослідкувати за громадами Одещини, то перші вже котрий рік демонструють неабиякі показники економічного зростання, другі тільки готуються використати свій фінансовий потенціал та мобілізувати наявні ресурси, а треті ще мають розробити нові підходи для розвитку. Мова йде про подальші перспективи існування ОТГ, а саме про фінансову спроможність громад.

Під цим словосполучення  розуміється комплексний показник, що оцінюється за допомогою чотирьох параметрів. Враховуються такі речі, як власні доходи на одного мешканця, рівень дотаційності бюджету, питома вага видатків на утримання управлінського аппарату та капітальні видатки на кожного жителя. Наразі нижньої межі комплексного показника фінансової спроможності законодавством України не встановлено. Тому формально всі громади, які створені протягом 2015 – 2017 років, є спроможними. Інша річ, що одні демонструють вищий, інші – нижчий показник фінансової спроможності.

«Найбільш успішними у 2017 році були 10 громад України, з яких аж чотири ОТГ розташовані у Дніпропетровській області – Слобожанська, Вербківська, Богданівська, Новоолександрівська (причому перші  складають «трійку лідерів» фінансової спроможності в Україні.) Зазначу, що всі названі громади мають населення від 5 до 15 тис. осіб тобто, є досить великими за територією та густонаселеними. По Одеській області жодна з громад, на жаль, поки що не увійшла навіть до двадцятки кращих. Але в масштабах області на 1-му місці перебуває Біляївська ОТГ, яка є єдиним «фінансовим донором» серед усіх громад Одещини та перебуває на 29-му місці в загальнодержавному рейтингу фінансової спроможності ОТГ серед 366 громад, що утворились протягом 2015-2016 роках», – каже радник з питань управління місцевими фінансами Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України Олеся Голинська.

На час старту перших змін податкового законодавства в 2011 році вже відбулися деякі зміни бюджетного кодексу. Згідно чинного законодавства, всі місцеві бюджети являються самостійними та незалежними. Керівництво облдержадміністрації не може прийти і сказати тому чи іншому району чи селу, як скеровувати бюджетні залишки на рахунках. Функції обласних органів державної влади нині зведені до координації прийняття управлінських рішень. Зараз ми знаходимося в процесі децентралізації, яка відбувається за рахунок того, що кошти акумулюються на рахунках місцевих громад, їм надані додаткові повноваження щодо використання та розвитку своїх земель. Найбільше коштів лишається в громадах, що розташовані біля великих міст. Якщо поїхати далі, до сільрад, то там вже таких великих статків немає. Проте самої наявності грошей на рахунках недостатньо: їх треба ще вміти ефективно використати.

Обласні органи державної влади слідкують за вирівнюванням ситуації в регіоні, намагаються контролювати ОТГ у їх становленні. Бо буває так, що громади можуть мати проблеми з інфраструктурою, а зароблені кошти спрямовувати зовсім в іншу сторону. Якщо вони  бачать випадки, коли якась громада неефективно використовує свої ресурси, то мають право звернути на це увагу. Проте всі втручання носять суто рекомендативний характер.

Основне завдання відповідальних установ полягає в  забезпеченні гідного рівня життя по всій області. Щоб не було так, що одна громада має все, а інша не має коштів оплатити харчування дітей в дитячих садочках. В останні роки відповідальність на місцях збільшилась, люди розуміють суть реформи децентралізації та починають діяти. Хоча на Одещині є випадки як повноцінної реалізації потенціалу ОТГ, так і управлінських невдач.

 «В минулому році Розквітівська громада не використала кошти державного бюджету на розвиток соціальної інфраструктури, в результаті цю субвенцію вони вимушені були повернути. Через суперечки в депутатському корпусі своєчасного рішення прийнято не було й гроші лишилися невикористаними. Це неприпустимо, коли держава дає шанс, а його не використовують. Вистачає в нас й ефективних громад як, наприклад, Балтська. Ми її постійно наводимо її в приклад іншим, адже з тих ОТГ, що пішли в першу чергу, саме вона демонструє найкращі результати розвитку. Хтось може з чимось не погоджуватися, мати якісь політичні претензії, однак економіка говорить сама за себе. Це й підняття рівня бюджету за рахунок орендної плати, загальний розвиток громади, будівництво нових спортивних об’єктів на її територіях», – розповідає директор Департаменту фінансів Одеської облдержадміністрації Марина Зінченко.

Сьогодні обласний бюджет має такі функції як забезпечення третього-четвертого рівня медичної допомоги, відповідальність за власність соціальних комунальних установ, шкіл та інтернатів. Громади ж завдяки тим коштам, які пішли на рахунки після децентралізації, повинні забезпечити гідний рівень життя своїм мешканцям, вкладатися в розвиток інфраструктури підпорядкованих їм територій.

Але люди ще не звикли до процесу децентралізації, вони вважають, що область має забезпечувати все. Бувають ситуації, що в громади на рахунках є гроші, а вони не знають, на що їм їх скерувати. В перехідний період дуже важливо проводити моніторинг, економічний аналіз громад та своєчасно реагувати на виникаючі проблеми.

Непорозумінь, які треба було вирішити в минулому році на Одещині, вистачало. Була ситуація, коли Цебриківська ОТГ не могла працювати через політичний вплив, але на сьогодні ситуація стабілізувалася. Виникли проблеми і з Ширяївською громадою, однак там теж влада своєчасно зреагувала, доповіла голові облдержадміністрації, представники якої провели роз’яснювальну роботу серед громади та стабілізували обстановку. Зі збільшенням кількості громад пропорційно збільшується кількість потенційних перешкод, які ще треба буде подолати. Але треба розуміти, що не буває реформ без труднощів. І не треба чекати позитивних змін там, де до їх появи не докладуть зусиль.

Марія Шевчук