informer.od.ua
Децентралізація на Одещині: нові громади готуються до виборів
Центральна виборча комісія призначила вибори для новоутворених ОТГ Одеської області
До недавнього часу на Одещині було зареєстровано дванадцять об'єднаних територіальних громад. Для найбільшої області в Україні це можливо, і не найкращий показник. Однак помилковим було б вважати, що децентралізаційна реформа обходить цей регіон стороною. Зрештою, є в нашій країні області, де громад не набереться і десятка (як приміром на Харківщині та Кіровоградщині).

А враховуючи останні тенденції, Одеська область має всі шанси показати позитивний приклад проведення реформи місцевого самоврядування. До кінця року кількість об'єднаних громад на цій території збільшиться майже вдвічі.
Днями Центральна виборча комісія призначила вибори для новоутворених ОТГ Одеської області. Таких громад виявилося одинадцять. Всі вони довго домовлялися між собою, проводили громадські слухання та думали, з ким співпрацювати буде вигідніше. Нова реформа місцевого самоврядування викликала побоювання.

По-перше, зміни в більшості випадків людей лякають.
А по-друге, що й казати, в нашому законодавстві вистачає «білих плям», які не дають якісно працювати органам місцевого самоврядування.

Тому роботи у новообраної влади, яка б вона не була, вистачатиме.
«Децентралізація чи не найпозитивніша реформа, яку міг втілити в життя Кабмін. Може здатися, що вона рухається повільно, однак це не так. В багатьох країнах Європи, на які ми зараз орієнтуємося, реформа відбувалася протягом десяти років. Поспішати нікуди, краще все детально обдумати, зваживши «за» і «проти». Зараз почнеться велика передвиборча гонка. На місцеву владу ляже велика відповідальність, адже вона ніколи ще не мала таких великих повноважень та зобов'язань. Що стосується виборців, то вони мають обрати тих людей, які працюватимуть заради блага громади, а не своїх інтересів», – застерігає громадський активіст, політик Іван Сміренський.

Іван Сміренський
громадський активіст
Лідерами «децентралізаційної гонки» в цьому році стали Білгород-Дністровський та Овідіопольский райони. На території кожного з них утворено по дві громади. У Білгород-Дністровському районі до раніше утвореної Маразліївської ОТГ приєдналися Старокозацька та Шабська громади. А Овідіопольский район тільки почав свій «децентралізаційний шлях» з утворення Авангардівської та Дальницької ОТГ.

На сході Одещини з'явилася Березівська громада , а на заході – Куяльницька.
Білгород-Дністровський та Овідіопольський райони
Варто зазначити, що південні райони теж починають поступово рухатися в напрямку реформ. В одному з останніх матеріалів ми писали про те, що з багатьох причин міста і села в Бесарабії уникають об'єднання. Йому заважають як міфи, що розповсюджуються деякими «зацікавленими особами», так і об'єктивні причини (на кшталт того, як зберегти культурну ідентичність різних народів в умовах ОТГ). Однак дві об'єднані громади Вилківська (Кілійський район) та Лиманська (Татарбунарський район) схоже вирішили для себе проблемні питання та теж очікують виборів.

Також на Одещині з'явилися три громади, які відрізняються від тих, що були утворені раніше. Їхня особливість полягає в тому, що села у їх складі відносяться до різних районів області. Так, наприклад, до складу Цебриківської ОТГ увійшли села, що належать до Великомихайлівського та Ширяївського районів. Знам'янська громада включила до свого складу населені пункти з Іванівського, Великомихайлівського та Ширяївського районів. А Маяківська ОТГ представлена Біляївським, Білгород-Дністровським, та Овідіопольським районами.

До речі, дві останні громади прагнули об'єднатися у такому складі ще в минулому році. Однак тоді вони отримали відмову від Центральної виборчої комісії. Це сталося через те, що нормативні акти забороняли «децентралізуватися» селам з суміжних районів. Цього року Верховна Рада внесла поправки до законодавства і тепер такої проблеми з об'єднанням у селищних рад немає.

«Двадцять дев'ятого жовтня відбудуться перші вибори в одинадцяти громадах області. Це чимало, особливо якщо взяти до уваги, що наразі на Одещині функціонують 12 ОТГ. Варто зазначити, що у різних громад різний шлях до об'єднання. Наприклад, Авангардівська селищна громада працювала над об'єднанням з 2015 року і, до речі, так само, як Вилківська міська, зіштовхнулася не лише з протистоянням певних політичних сил, а й була змушена відстоювати свою правоту через суди. Десь виникали проблеми з оформленям документів, десь суперечки щодо формату. Ще дві громади, Маяківська та Знам'янська, чекали на вибори з минулого року через відмову ЦВК оголошувати вибори у громадах, створених в складі різних районів. Отже, шлях громад до об'єднання був різним і здебільшого непростим. Але результат є, і він спільна перемога всіх, хто вирішив іти цим шляхом. Звісно, це не та перемога, після якої приходить відпочинок, а лише щабель, за яким ще більше роботи, питань, завдань тощо. Однак іншого виходу, якщо громади хочуть змінити життя дійсно на краще, крім як важко працювати, немає. Тож хочеться побажати всім, хто долучається до родини об'єднаних громад, сил і бажання вчитися, тому що робота в нових умовах вимагає чималих знань і професійного зростання, » – зазначає консультант з питань комунікацій Одеського регіонального відділення Асоціації міст України Євгенія Генова.

Євгенія Генова
консультант з питань комунікацій Асоціації міст України
Реформа місцевого самоврядування ще не завершена. Попередній план формування ОТГ в Одеській області передбачає утворення 82 ОТГ. Враховуючи новоутворені громади, він станом на 2017 рік буде виконаний більше, ніж на чверть. Звісно, цей план не може бути директивою, як і з ким об'єднуватися невеликим населеним пунктам. Люди, які в них проживають, мають вирішити свою долю самостійно, донесши думки та побажання до місцевої влади. Тільки тоді реформа децентралізації принесе позитивний результат.
Текст и визуализация
Павел Колотвин
Мария Шевчук
Даний проект виконується за підтримки проекту USAID «У-Медіа», що реалізується міжнародною організацією Інтерньюз.