Дунайська гостинність: чим Вилківська громада може привабити туриста?

Напевне, на Одещині немає жодної людини, яка б не чула про «українську Венецію» – Вилкове. І хай порівняння з цим знаменитим італійським містом дуже умовне, проте мало хто буде буде сперечатися, що українське містечко в дельті Дунаю заслуговує туристичної уваги.

Ви не знайдете тут величної архітектури, середньовічної розкоші та театральної романтики. Проте можете насолодитися мальовничою природою, покататися човнами вздовж вилківських «вулиць» та насолодитися свіжими продуктами. Особливо в пошані тут риба, яка прямо з вудки потрапляє до місцевого ринку, а з нього до ротів охочих смачно й дешево перекусити.

Власне, за цими й багатьма іншими речами до Вилкова приїжджає велика кількість гостей.   А після того, як місто стало центром об’єданої територіальної громади є всі шанси, що про нього будуть знати більше.

Вилківська міська ОТГ утворилася в другій половині минулого року. Вона ще тільки встає на ноги, однак зараз є всі передумови, що громада стане успішною. Навколишні села сільськогосподарські, в центрі громади немає ніяких великих підприємств.

Вилківчани багато в чому живуть так, як століття тому жили їх предки. Проте саме це дає містечку той колорит, який вирізняє його з усієї Одещини та навіть України. Зараз люди втомилися від шуму мегаполісів і їх все частіше тягне до природи. Хай ненадовго, на день чи два. Цього часу цілком вистачає щоб відпочити та повернутися до роботи з новими силами. І сьогоднішнє Вилкове цілком може задовольнити ці потреби.

«Вилкове є зразком екологічного міста і люди тут живуть з природних дарів. Також це найкомпактніше поселення старовірів в Україні. Також місто має унікальне географічне положення, найменшу відстань від Чорного моря до дельти Дунаю. До речі, він залишився останньою рікою Чорноморського басейну, де зберігається природній нерест осетрових. Не можна й оминути увагою Дунайський біосферний заповідник, що межує з ОТГ. На його території можна знайти 109 видів риб та 49 видів звірів. Також нашою гордістю є птахи – їх тут майже 300 видів. Найяскравішими з них є пелікани, які гніздяться в сусідній Румунії, проте щороку мігрують на українську землю», – говорить наукова співробітниця Дунайського біосферного заповідника Тетяна Балацька.

Якщо в Україні про Вилкове ще знають далеко не всі, то за межами нашої держави воно досить відоме. Місцевий Усть-Дунайський порт приймає тут європейських суден набагато більше, ніж навіть Одеса! Погодьтесь, такими досягненнями може похвалитися далеко не кожна українська громада.

В 2018 році до гавані мають зайти двадцять чотири судна з країн ЄС, та ще десяток завітає сюди дорогою з Одеси. Більше всього закордонних мандрівників до Вилкова привозить Австрія та Німеччина. Туристів із цих країн передусім, їдуть побачити місце, де Дунай (одна з найголовніших рік для багатьох держав) впадає в Чорне море. За словами екскурсоводів, поважні німці та австріяки «радіють як діти», побачивши цю картину. І, повертаючись додому, вони напевно залишать в своїх спогадах ці враження до кінця  життя.

Що стосується вітчизняних туристів, то їм до нас простіше дістатися не морем чи Дунаєм, а дорогами. Довгий час вони лишали бажати кращого, добирання подекуди займали до шести годин розбитими автошляхами. Зараз ситуація змінилася, в минулому році трасу державним коштом відремонтували. Тепер дорога від Одеси до Вилкова займає близько трьох годин рівним асфальтом.

Раніше й годі було думати про те, щоб на один день з’їздити до дунайських берегів та повернутися назад. Правда, це актуально тільки  для тих, хто мандрує на власному авто. Робота громадського транспорту ще досі не налагоджена, автобуси та маршрутки в напрямку до Одеси ходять лише о першій половині дня. Однак навіть попри цей факт, якість автошляхів посприяла тому, що до Вилкова мандрують частіше.

«Завдяки ремонту траси Спаське-Вилкове, до нас стало зручніше добиратися. Збільшився туристичний потік і ми сподіваємося, що кількість приїжджих зростатиме й надалі. Тим паче, що Вилкове готове запропонувати туристам багато цікавого. Так  на початку осені ми плануємо провести гастрономічний фестиваль «Дунайські гостини». Право на його проведення ми вибороли через конкурс, організований Міністерством культури. Сподіваємося, що цей захід приверне додаткову увагу до туристичного потенціалу Вилкова. Для нашої громади фестиваль має стати своєрідним іспитом на готовність прийняти велику кількість відпочиваючих», – каже керівник Вилківської об’єднаної територіальної громади Микола Дзядзін.

Фестиваль «Дунайські гостини», напевно, є однією з найочікуваніших подій новоствореної громади. Проте дати святкування вже переносили тричі. Спочатку захід мав відбутися в перших числах червня, однак на цей час припадав нерест риби, що унеможливлювало приготування деяких коронних страв.

Далі фестиваль перенесли на 24 червня, проте виникла проблема з тим, щоб розмістити всіх бажаючих на запланованих локаціях. Адже запросити людей мало, треба забезпечити їм комфортне та безпечне перебування.  Зараз проведення фестивалю призначили на 8 вересня. Сподіваємося, що до того часу організатори вирішать існуючі проблеми та проведуть захід  на високому рівні. І що «Дунайські гостини» припадуть до смаку всім, хто у дні святкування вирішить завітати до Вилківської громади.

Марія Шевчук