Енергосистема зблизька: коротко про головне
В енергосекторі України тривають реформи. Щоправда, більше уваги як зі сторони експертів, так і зі сторони ЗМІ приділяється не структурним змінам, а підвищенню енергоефективності приватних споживачів. Для того, щоб змінити цю традицію, ми підготували для Вас декілька карт. Із їх допомогою можна більш комплексно подивитися на українську енергетику і водночас зрозуміти особливості єдиної енергосистеми в розрізі окремих областей.

Отже, що на Вас чекає:

-1-
Карта відпуску та споживання тепла в Україні (за регіонами)
Ми не тільки дізналися та порахували, скільки відсотків від всеукраїнських обсягів відпускає та споживає кожна область, але й відзначили кольорами, підприємства якої області потребують найбільше теплової енергії.
-2-
Карта виробництва та споживання електроенергії в Україні (за регіонами)
А Ви знали, що одна тільки Запорізька область виробляє майже тридцять відсотків української електроенергії?
-3-
Інтерактивні карти про вітрову та сонячну енергію в Україні
Ну і, звісно ж, куди без альтернативної енергії? Дві останні карти пояснюють, де саме найвигідніше будувати вітрові та сонячні електростанції, а також наводять приклади найпотужніших проектів альтернативної енергетики за регіонами.
1
Енергосистема, звісно, єдина, але навіщо ж тепло витрачати? Приблизно така логіка сприяла тому, що тепло в Україні виробляється на місці, недалеко від кінцевого споживача. Це дозволяє не витрачати енергію під час транспортування. У кожному українському місті є свої локальні ринки тепла. Назагал картина виглядає ось так:
Структура відпуску тепла за регіонами
2
Із електрикою в нас інша ситуація. Не у кожному регіоні є великі потужності з виробництва електроенергії. Замість локальних ринків (як із теплом), для електроенергії в Україні діє єдина система, куди потрапляє все вироблене. Головним оператором системи і розподільником електроенергії є державне підприємство «Енергоринок».
Для того, щоб ми з Вами могли увімкнути світло чи електрочайник, працюють сотні людей. Ось як виглядає ланцюжок виробництва електроенергії на прикладі ТЕС:

видобути вугілля → очистити його від домішок → привезти на електростанцію → спалити → тепло, яке виділиться при спалюванні запустить турбіну → вона згенерує електроенергію → ця електроенергія піде по магістральних мережах → спуститься до розподільних мереж → потрапить на щиток і тільки потім → у нашу квартиру
Майже 40% української електроенергії виробляється на ТЕС, сім із яких здатні працювати виключно на антрацитному вугіллі. Після початку війни на Донбасі Україна втратила контроль над покладами антрациту. В результаті, через нестачу необхідного палива п'ять із семи ТЕС зупинені, одна перебуває під контролем сепаратистів, а ще одна, Луганська, відділена від єдиної енергосистеми України та працює на рештках антрациту. Ця ТЕС, розташована у прифронтовому Щасті, виробляє 100% електроенергії Луганщини. Для того, щоб станція продовжила працювати, потрібні регулярні поставки антрациту.

На цій сторінці Міненерго можна подивитися актуальні дані про стан накопичення вугілля на складах ТЕС та ТЕЦ України. Інформацію оновлюють щодня. А ми пропонуємо Вашій увазі карту виробництва та споживання електроенергії.

NOTA BENE! Обережно, деякі з діаграм точно здивують Вас. Ви навіть можете нам не повірити :) Ми, наприклад, теж спочатку не повірили офіційним даним про те, що в Україні є області, які 100% електроенергії виробляють із відновлювальних джерел. Згодом виявилося, що це інформація з серії «неймовірно, але факт». Дані таки правдиві і вони не можуть не тішити, щоправда ці «екологічні області», на жаль, виробляють дуже мало електроенергії. До прикладу, «альтернативна» Житомирщина виробляє у сотні разів менше електрики, ніж уже згадана Запорізька область - зате тільки чисту.

Коли ми почали збирати інформацію про структуру виробництва електроенергії за областями, виявилося, що повних і систематизованих даних немає. Аби зробити діаграми, які Ви побачите нижче, довелося добряче пошукати, тож і джерела інформації різні: більшість діаграм побудовані на основі офіційних відповідей облдержадміністрацій, а відзначені зірочкою* - на основі даних Державної служби статистики.

Самі перевірте
3
Із діаграм до попередньої карти видно, що відновлювальні джерела в українській енергосистемі поки що – крапля в морі. Водночас наступні карти чітко покажуть, наскільки великий потенціал має альтернативна енергетика в нашій державі. І якщо для запуску великої кількості потужних електростанцій, потрібна модернізація самої електросистеми, можливості приватних енергогенеруючих установок майже необмежені. Покликані, у першу чергу, забезпечити потреби конкретного домогосподарства, такі установки дозволять зменшити навантаження на систему та скоротити споживання покупних енергоресурсів.
Кількість сонячного випромінювання (кВт/м2)
Не дивно, що найсильніше сонце світить у південній частині України. Щоправда, у цьому ж регіоні ми маємо родючі землі, тож ставити сонячні панелі треба з розумом і лише після детальних розрахунків ефективності. Ну і, звісно ж, ніхто не скасовував дахові сонячні панелі.
Швидкість вітру (м/c)
Отож, якщо надумаємо ставити вітряки, варто обирати карпатський регіон, а коли зможемо будувати українські підприємства у Криму, розумніше буде розміщувати ВЕС на сході півострова або у його керченській частині – на цих трьох ділянках вітер найсильніший в Україні.
В енергетиці все взаємопов'язано. Якщо на місцевому рівні виникають проблеми, це відчуває на собі вся країна. І навпаки, подекуди навіть локальні ініціативи можуть так чи інакше «оздоровити» усю енергетичну систему. Саме про такі проекти ми й розповімо у наступних матеріалах.
~
Текст - Альона Шестопалова і Костянтин Янченко
Дизайн карт - Ольга Карпенко


Made on
Tilda