Комунальне майно у приватні руки: кому дісталися ласі ділянки та приміщення у центрі Одеси

За законом жанру в Одесі відчуження майна комунальної власності й досі відбувається здебільшого неконтрольовано та скоріше нагадує розподіл сумнозвісного дефіциту у шалені 90-і.  У тому сенсі, що замість проведення відкритих торгів та залучення потенційно спроможних до викупу за комерційною ціною фізичних та юридичних осіб, комунальні об’єкти щороку розподіляється між покупцями, лояльними до Одеської міської ради. Не треба й казати, що політична корупція у цьому плані «цвіте і пахне», що й було в черговий раз підтверджено розслідуванням, проведеним активістами Всеукраїнського руху проти політичної корупції  «Під контролем».

На початку вересня ми звернулися із запитом на отримання публічної інформації до Департаменту комунальної власності Одеської міської ради, який на даний момент очолює Спектор Олексій Володимирович, декларацію якого знайти нам так і не вдалося у вільному доступі на сайті міськради, на відміну від його підлеглих, до речі. Правом комунальної власності визнається право територіальної громади села, селища або міста володіти, економно та ефективно користуватися і розпоряджатися на свій розсуд майном, що належить їй, як безпосередньо, так і через представницькі органи місцевого самоврядування.

Як відомо, із положення про Департамент, даний орган наділяється міською радою повноваженнями щодо управління комунальною власністю територіальної громади міста та щодо реалізації повноважень Одеської міської ради у галузі земельних відносин відповідно до чинного законодавства.

Згідно отриманої інформації, за період з 1 січня по 31 серпня 2016 року Департаментом було реалізовано 18 об’єктів комунальної нерухомості, які загалом було розподілено між 17 покупцями. Не дивлячись на можливість здійснення малої приватизації шляхом викупу, продажу на аукціоні або за конкурсом, Одеська міська рада вже не перший рік стабільно ухиляється від проведення будь-яких торгів. Напевно таким чином, на думку міської адміністрації, і реалізується принцип «прозорості та відкритості» влади. Під час детальної перевірки осіб, які були удостоєні від міської влади правом на отримання у приватну власність майна місцевої громади, виявилося декілька резонансних фігурантів. Про них і поговоримо.

Приміщення за адресою вул. Мала Арнаутська, 28/1 загальною площею 9,2 кв. м придбала громадянка Смогунова Юлія Олександрівна, яка наразі веде свій скромний бізнес з продажу квітів та хенд-мейд подарунків та є директоркою школи Європейської Флористики та Декору і навіть входить до Європейської асоціації ділових жінок. На додачу Смогунова Юлія Олександрівна є директором ТОВ “ЄВРОПЕЙСЬКЕ БЮРО РОЗВИТКУ БІЗНЕСУ”. Схоже пані Юлія полюбляє все європейське. Також вона є власницею салону краси для тинейджерів та їхніх батьків. Можна навіть припустити, що приміщення у центрі міста було також отримано для розведення квітів або відкриття нового салону.

Єдине, чого не зазначає Юлія Смогунова, це те, що у недалекому минулому вона займала пост заступника голови Правління з кадрової політики славнозвісної кредитної спілки Перше  Кредитне  Товариство. Згідно з даними звіту тимчасової адміністрації Держфінпослуг, введеної в ПКТ 9 липня 2010 р., Смогунова Юлія Олександрівна спромоглася за період 2007-2008 років отримати кредитів у Першому Кредитному Товаристві на загальну суму 5,2 млн. грн., які, звичайно, вже ніколи не були повернуті. Скоріш за все саме ці кошти наразі пішли на придбання помешкання у одеської громади. Для додаткового зміцнення стосунків із головою ПКТ Адрієм Азаровим, Юлія Смогунова навіть посіла почесне 33 місце в списку кандидатів від Партії Народної Довіри на місцевих виборах 2010 до Одеської обласної ради. До речі, того ж року, коли Перше Кредитне Товариство було ліквідоване разом із мільйонними депозитами його вкладників. Як бачимо, горе депутатка отримує профіт і від теперішньої влади.

Красноруцький С.В. – помічник колишнього народного депутата України від партії «Батьківщина» Каплієнка Володимира Володимировича також не цурається зв’язків з Одеською міською радою. Сам Каплієнко Володимир Володимирович родом з Одеси і наразі мешкає тут, а його колишній помічник Красноруцький Сергій Володимирович та його одеська компанія “ІНКАМ ПРОДЖЕКТ” у 2016 році викупили у міської громади 354,2  кв.м нежитлового приміщення за адресою вул. Дача Ковалевського, 28.

Наступним у списку «політичних утриманців» стало одеське ТОВ «Якутія», яке придбало за адресою вул. Краснова, 11 нежитлове приміщення першого поверху площею 70,8 кв.м. Дане товариство фактично є сімейним бізнесом родини Улибишевих, троє з яких виступають його засновниками. Як виявилося, Улибишева Тетяна Михайлівна до недавнього часу входила до складу одеської  Партії Регіонів та навіть балотувалася на місцевих виборах 2010 р. до Одеської міської ради. ЇЇ чоловік та співзасновник ТОВ «Якутія», Улибишев Костянтин Олегович також входив до складу однойменної партії та балотувався на тих самих виборах від одномандатного мажоритарного виборчого округу  № 51. Обидва фігуранти додатково володіють низкою підприємств, що спеціалізуються на зведенні будівель та проведенні будівельних робіт.

Денис Плаксієнко та Павло Анатолійович Куліковський відомі всій Одесі як ватажки «Одеської самооборони» – об’єднання, яке на початку своєї діяльності дійсно відстоювало права знедолених та принижених свавіллям влади громадян. Але ще на початку 2011 року прізвища обох молодиків асоціювалися більше із тіньовими схемами та нелегальним збагаченням на ввозі фруктів до України через одеську митницю, ніж із боротьбою за справедливість. Цей тандем навіть називали «фруктовими» магнатами, які контролюють левову частку українського імпорту фруктів. Подейкують, що і зараз голова «Одеської самооборони» намагається через силу лобіювати власні бізнес-інтереси, залякуючи митницю розправою. У червні 2015 року «Одеська самооборона» отримала від місцевої влади через ТОВ «СПС-Рієлт» 0,5 га території пляжу Ланжерон. Цікаво, що у минулому діяльність ТОВ «СПС-Рієлт»  була тісно пов’язана із бізнесом Галантерника Володимира Ілліча,  який мав близькі стосунки із чинним мером Одеси Генадієм Трухановим. Наразі ТОВ «СПС-Ріелт» володіє 8 будівлями на території пляжу Ланжерон. Директором ТОВ є такий собі Володимир Курочка – однокласник Галантерніка. ТОВ «СПС-Рієлт»  належить п’яти фізичним особам – Валентині Бойчук, Віталію Тамарцеву, Едуарду Кіму, Павлу Куликівському і Ганні Папуце.

Як відомо, отримання привілеїв від місцевої влади призводить до необхідності рано чи пізно віддячувати своїм утримувачам.  Тому не дивно, що через декілька місяців після рішення Одеської міськради, була зафіксована бійка учасників «Самооборони Майдану» та «Одеської самооборони» через будівництво житлового будинку на 10-й станції Великого Фонтану в Одесі. Павло Анатолійович Куліковський, проживає у одному з котеджних будинків на Фонтанській дорозі, і будівництво поруч нового «котеджного містечка» йому не до вподоби. Саме тому, за інформацією ЗМІ, Павло попросив «плаксієнківську самооборону» втрутитися і не дати продовжити будівництво.

На додачу у 2016 році Павло Анатолійович Куліковський через ТОВ «Рея Руж», одне із чисельних підприємств, де він виступає засновником, спромігся отримати у приватну власність 220,3 кв.м з нежитлового фонду громади міста Одеси за адресою пров. Нечипуренко, 5. Тож, здається, плідна співпраця «Одеської самооборони» із місцевою владою продовжується.

Одеський «Автомайдан»  теж отримав від міста приміщення,  але в оренду. За одну гривню.  Подібний жест доброї волі з боку міськради відбувся  якраз після скандального знесення антимерського наметового містечка біля Одеської мерії. Нажаль, ЗМІ та активісти зафіксували серед нападників членів «Автомайдану» та все тієї ж місцевої «Одеської самооборони».

Громадська організація «Автомайдан Одеса» отримала в оренду нежитлові напівпідвальні приміщення загальною площею 156,3 кв. м, розташовані по вул. Балківська, 126а.  Приміщення передалися в оренду на три роки.

Ще однією фігуранткою скандальних відчужень майна громади виявилася Калмикова Людмила Олександрівна, яка встигла наладити стосунки не тільки з екс-головою Біляївської РДА Іваницьким Олександром Валеріановичем через заснування спільного підприємства ТОВ «Віннер-Одеса» (разом із його дружиною Іваницькою Юлією Валерієвною), а й також із славнозвісним Ткачем Костянтином Івановичем, з партнером якого, Беседовським Генадієм Олексійовичем, очолює наразі компанію ТОВ «Кінкан». В Одесі фігура Костянтина Ткача досить відома. Разом із екс-заступником голови Одеської обласної ради Дмитром Нікітіним, він контролює систему «Міський єдиний розрахунковий центр», що входить до групи «ГЕРЦ», через яку проходить велика частина комунальних платежів одеситів. Центр працює за договорами з організаціями сфери ЖКГ, приватними і комунальними, отримуючи 2,4 % з кожного платежу. Беседовський Генадій Олексійович, співзасновник ТОВ «Кінкан», виступає партнером Костянтина Ткача у ТОВ «Ел-Ітекс» та у ТОВ з іноземними інвестиціями «Аверс».  Цього року компанії ТОВ «Кінкан» вдалося «віджати» з нежилого фонду міста Одеси одноповерхову будівлю площею 71,1 кв.м за адресою пляж Отрада, 17. Можливо, таким чином, Костянтин Ткач намагається поповнити територіальні здобутки групи «ГЕРЦ», якій також належить санаторій «Магнолія» та низка інших ділянок землі на узбережжі Одеси.

Активісти Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем» намагатимуться з’ясувати всі обставини передачі комунальної землі міста Одеси у приватну власність та перевірять положення відповідно укладених договорів.

У отриманих відповідях на надіслані до Департаменту комунальної власності Одеської міської ради запити була відсутня інформація про ціни на продані об’єкти нерухомості. Отримання цих даних дуже важливе для встановлення того, чи відбувався продаж за ринковими умовами. Так як можливі корупційні дії владних представників не повинні залишатися без покарання, найбільш резонансні факти будуть передані на розгляд до Національного антикорупційного бюро України та Державної фінансової інспекції в Одеській області.

Олександр Замковой,

ГО “Інститут Політичної Інформації”

1-2