Комунальні підприємства Одеси. Майбутнє чи минуле?

За підсумком 2014 року з загального фонду держбюджету України було витрачено близько 2 млн. грн. на функціонування Департаменту розвитку інфраструктури та житлово-комунального господарства міста Одеси. Більша частина цих коштів щорічно традиційно витрачається на фінансування дефіцитних бюджетів міських комунальних підприємств, основна частина яких концентрується саме у сфері ЖКГ.

За підсумками двох років кількість комунальних підприємств в Україні серйозно скоротилась. Наразі з 15164 комунальних підприємств, що функціонували в Україні на початку 2013 року, працює 11499 КП. Скорочення чисельності відбулось майже на 23%. Подібна тенденція є характерним наслідком впровадження в країні політики переходу від централізованого і керованого державою ЖКГ до приватних ланок ОСББ, які переймають відповідальність за свою нерухомість та розпоряджаються власними коштами.

З 44 КП, які працюють в Одесі, 43% обслуговують тільки сферу ЖКГ. Ці показники надають можливість зрозуміти, наскільки “сучасним” та “технологічним” є стан комунальних підприємств та міського господарства загалом. Разом з тим міський і державний бюджети, залишаються залежними від динаміки створення населенням власних ОСББ.

Враховуючи, що саме ЖКГ є одною з тих сфер, які мають найбільші корупційними ризики, важливим стає питання контролю за діяльність комунальних підприємств, особливо в період їх скорочення та перекладу частини повноважень на ОСББ. Тому, в рамках антикорупційної ініціативи, Всеукраїнський рух проти корупції «Під контролем», розпочав відслідковувати сумнівні контракти комунальних підприємств та передає зібрану інформацію до компетентних органів.

1 (2)

За даними Держкомстату станом на 1 травня 2015 рокув Україні було зареєстровано 15934 ОСББ. Станом на 1 травня 2016 року кількість ОСББ зросла до 18738. Тобто, загальна кількість ОСББ по всій країні збільшилась за рік  на 2804 об’єднань. Приріст склав 17,6 %. Таким чином, загальне скорочення чисельності комунальних підприємств в Україні на 23%, при значній залежності комунального сектору від обслуговування ЖКГ, є цілковитим наслідком росту кількості новостворених ОСББ.

За кількістю комунальних підприємств Одеса займає проміжне положення серед інших великих міст України, але за кількістю КП, що обслуговують житлово-комунальний сектор стоїть на одному рівні з Дніпром. Показник у 43% може свідчити про те, що багато КП просто дублюють свої функції або ж слугують зручним буфером для відмивання бюджетних коштів (для порівняння, аналогічний показник у Києві становить 23%). Про це свідчить і той факт, що на відміну від Одеської, Київська міська рада спромоглася за період з 2012 по 2016 рік зменшити з 762 до 398 кількість комунальних підприємств, скоротивши їх чисельність майже удвічі. При цьому значно вивільнились бюджетні котшти. За той самий час Одеська міська рада зменшила кількість своїх КП з 52 до 44.

1 (2)_704x470

Слід відзначити, що в ході моніторингу одеські аналітики Всеукраїнського руху «Під контролем», не виявили партійну складову при призначені директорів Одеських міських КП на їх посади. Встановлено, що з 19 керівників комунальних підприємств, лише один має відношення до політичної партії «Довіряй ділам», головою якої є Геннадій Труханов. Всі інші – безпартійні. Проте проведений аналіз виявив певний взаємозв’язок між деякими керівниками КП та міською владою.

З 2014 року,  КП «Міськзелентрест» очолює Микита Корєнев, рідна сестра якого працює на телеканалі «Плюс», який входить до сфери впливу Міського голови Геннадія Труханова. Директора КП «Міські дороги», теж пов’язують з депутатами міськради, які афельовані до  інвестиційної групи «РОСТ», відношення до якої має і Міський голова. Звільнений на початку липня директор КП “Одескомунтранс“ і є тим самим єдиним «партійним» держслужбовцем.  Колишній керівник комунального підприємства балотувався у 2015 році до міської ради від промерської політичної сили.

Слід відзначити, що більшість керівників ЖКС міста були призначені на свої посади ще за каденції Олексія Костусєва (2010-2013 роки).

Всеукраїнський рух проти корупції «Під контролем» створено навесні 2016 року і об’єднує кілька десятків громадських організацій зі всієї України. Основна мета – проведення моніторингу та визначення індексу політичної корупції в регіонах країни.