Крим – в десятці найгірших регіонів світу щодо порушення свободи слова

Окупований Росією Крим внесено до десятки найгірших територій за рівнем свободи слова. Тільки за вісім місяців цього року на півострові зафіксовано близько 30 фактів порушення або будь-якого обмеження роботи ЗМІ в Криму. Про це в ранковому ефірі Радіо Крим.Реалії повідомила виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк.

“Серед усіх територій світу Крим входить в десятку найгірших регіонів і ми не бачимо, щоб ця ситуація якимось чином поліпшувалася. Навпаки, події серпня показали погіршення на декількох рівнях. По-перше, це відключення доступу до тих інтернет-сайтів, які подають інформацію незалежно, які мовлять з території України: це проблеми з доступом до Крим.Реалії, “Чорноморки”, ATR, інших ЗМІ. По-друге, це якісь віялові відключення зв’язку та інтернету, які відбувалися без пояснень”, – сказала Романюк.

За словами експертки, на даний момент в окупованому Криму “нагнітається паніка” і створюються умови “інформаційного вакууму”. Схожа ситуація спостерігалася на півострові в 2014 році. Крім того, додала Романюк, в Криму спостерігається тенденція зростання порушень у сфері свободи слова.

“Все це триває на тлі постійного тиску на журналістів з боку місцевих ФСБ, влади, підконтрольної Кремлю, судів. З початку року ми вже зафіксували близько 30 серйозних порушень свободи слова, які були прийняті владою, підконтрольною Кремлю. В принципі, зберігається тенденція до погіршення ситуації, тому що якщо ми порівняємо з попереднім роком, то за минулий рік ми зафіксували 44 порушення, а зараз у нас уже близько 30 – негативна тенденція”, – зазначила Романюк.

Як повідомляв ІМІ, 1 серпня стало відомо, що в окупованому Криму частково заблокований сайт проекту Радіо Свобода Крим.Реалії. Доступ до сайту заблокували низка провайдерів.

Також 1 серпня у Криму був заблокований сайт “События Крыма”.

3 серпня стало відомо про те, що на території Криму заблокований сайт телеканалу ATR.

В ОБСЄ, коментуючи блокування сайту Крим.Реалії, висловили занепокоєння порушенням прав користувачів на отримання і поширення інформації в інтернеті через блокування доступу до інформаційних сайтів.

В окупованому Росією Криму за півроку 2016 року ІМІ зафіксував 22 випадки порушень свободи слова. На півострові на ЗМІ тиснула російська спецслужба ФСБ, правоохоронні органи, Роскомнагляд, судова влада та приватні особи.