Маршрутами успіхів: як розвивається Старокозацька ОТГ

Процеси утворення громад в Україні відбуваються нерівномірно. Одні області відверто відстають за всіма показниками, інші ж можуть похвалитися великою кількістю успішних ОТГ на маленькій ділянці. Серед районів кожного регіону теж є свої аутсайдери та лідери.

До останніх (якщо брати громади власне Одещини), можна з впевненістю віднести Білгород-Дністровський район. Адже тут, за три роки децентралізаційної реформи, встигли з’явитися вже чотири об’єднані територіальні громади – Маразліївська, Шабівська, Молозька та Старокозацька. Останню з них ми навідали у червні, в рамках навчального візиту «Маршрути успіхів», організованого Асоціацією міст України.

Об’єднані територіальні не можуть утворитися за помахом чарівної палички або вказівки «згори». Цьому процесу передує низка обговорень, експертних консультацій, неабияка бюрократична робота. А найголовніше, потрібне бажання всіх причетних місцевих жителів стати  однією громадою.

Вперше в Старокозачому представники Асоціації міст України побували ще півтора роки тому. Тоді ця громада тільки збиралася  об’єднуватися і звернулася в АМУ за консультаціями експертів.  Як зізнаються останні, вони вже тоді були впевнені, що Старокозацька ОТГ повинна стати успішною.

Цьому переконанню сприяло знайомство з головою села, бачення його потенціалу, лідерства, готовності будувати нову спроможну громаду. Так, власне, і сталося.

” Сьогодні те, що ми побачили – впевнені кроки нової громади, на шляху до самостійності і процвітання. Тільки власних доходів громада має вже зараз 20 мільйонів гривень, вчиться заробляти, залучати інвесторів, взаємодіє з підприємцями. Бачимо розуміння з боку освітян, культури, та інших “бюджетників”, які виклики стоять перед громадою, вони вчаться економити, згуртовані навколо спільної мети, допомагаючи становленню своєї території. Бачимо багато проектів, спрямованих на дітей та молодь, тут думають про майбутнє, а це означає, що перспективи жити і створювати родини є тут, на місці, не виїжджаючи з рідного села! Це найголовніше, найцінніше, бо на це й спрямована реформа з децентралізації – створити належні умови для людей, для їхнього повноцінного життя“, – сказав під час поїздки директор Одеського регіонального відділення Асоціації міст України В’ячеслав Демченко.

Старокозацька сільська об’єднана територіальна громада утворилася в жовтні минулого року. Тоді, після виборів, до центру в Старокозачому приєдналися села Зеленівка, Козацьке, Крутоярівка та Петрівка. Населених пунктів, які могли б опинитися в складі ОТГ, було більше. Проте до складу громади свідомо включили саме ті села, де існуючі проблеми можна вирішити в короткочасній перспективі. Адже від децентралізації люди очікують, передусім, покращення якості життя та побутових умов.

Стомлені обіцянками, вони не бажають чекати десятки років, поки щось зміниться на краще. Тому й було прийняте рішення об’єднуватися тільки з тими селами, які можна підтримати за наявних ресурсів.

«Сьогодні села не витримують конкуренції з великими містами. Діти після випуску зі школи хочуть поїхати до них, а не лишатися на своїй маленькій батьківщині. Їх можна зрозуміти, адже ніхто не хоче ходити болотами. Всі бажають, щоб їх діти в майбутньому займалися зі спеціалістами, мали гарне дозвілля, а не тинялися вулицями. Тому зараз нашою задачею є створити таку громаду, де людям би хотілося залишатися. Бо який сенс в сучасній відремонтованій школі, в якій ніхто не навчається? Навіщо гарні дороги, якими ніхто не їздить? А люди, які тут живуть, мають бачити кожен наш крок і розуміти, для чого він робиться», – вважає голова Старокозацької сільської ОТГ Вадим Бойко.

Найближчим часом громаді необхідно  буде добряче попрацювати на всіх рівнях. Проте тут хоча й сподіваються на успішність реформи, однак і не очікують, що шлях до самостійності буде легким. Вибори відбулися, формуються всі необхідні структурні відділи для подальшої роботи ОТГ.

Однак якщо десь можна зберегти сільську школу і покращити навчальні умови для дітей, це буде зроблено. Якщо доведеться скоротити якогось співробітника з однієї посади, то йому постараються запропонувати іншу. Так одній жительці громади після скорочення запропонували роботу маляра (яким вона і була за фахом). Їй призначили поштукатурити необхідні об’єкти за ціною двадцять гривень за квадратний метр. Платня невелика, проте наприкінці місяця колишня технічна працівниця мала свої чесно зароблені двадцять тисяч гривень.

Керівництво Старокозацької громади не приховує існуючих проблем. Тут розуміють, що вони не всесильні, що неможливо за короткий строк вирішити абсолютно всі болючі питання. Лишаються проблеми з дорогами місцевого значення, які можуть бути вирішені тільки після передачі фінансових та організаційних повноважень. А от якість харчування в дошкільних дитячих закладах значно покращилася, з’явилися кошти на ремонт навчальних кімнат, що не може не радувати малечу та її батьків.

Кроки маленькі, але відчутні, і дають надію на майбутній розвиток. Які б позитивні чи, на перший погляд, негативні рішення не приймалися, передусім, треба орієнтуватися на людей. І такий підхід планується запроваджувати в усіх сферах, починаючи від медицини та закінчуючи культурним дозвіллям населення. Хочеться сподіватися, що він дасть свій результат і зробить Старокозацьку ОТГ гарним прикладом для наслідування іншим громадам Одещини.

Марія Шевчук