На Одещині підвели підсумки реформи децентралізації

На початку лютoго в Одeсі пройшов ceмiнap «Пiдвeдeння підсумкiв децентралізацiї в Oдeськiй областi зa 2016-2017 рoки». Захiд був органiзований  Одеським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України. Був проаналізований хід утворення нових адміністративних одиниць в регіоні та озвучені подальші перспективи реформи. В рамках семінару також були оголошені результати територіальної роботи  органів влади та впровадження децентралізаційної реформи за останні два роки на Одещині.

Сама процедура утворення територiальних громад в Одеській області стартувала ще в 2015 році. Тоді, після осінніх виборів, з’явилося вісім ОТГ, які об’єднали у своєму складі 40 місцевих рад та 98 населених пунктів. В наступному 2016 році хід децентралізаційної реформи трохи сповільнився – тоді утворилося всього три об’єднані територіальні громади. Однак вже на 2017 рік децентралізація в Одеському регіоні набула обертів, спонукавши появу аж 14 нових ОТГ. Місцева влада в районах починає потрохи розуміти особливості роботи в нових умовах, що змушує її шукати точки дотику зі своїми сусідами, зосереджуючись на подальшій співпраці.

«Держава всіляко сприяє  впровадженню реформи  децентралізації. Вона дає важливий інструментом фінансової  підтримки у вигляді субвенцій з держбюджету, що спрямовуються на формування інфраструктури в обєднаних громадах . В 2016 році за рахунок коштів цих субвенцій вісім ОТГ реалізували 74 інфраструктурні  проекти загальною сумою   62, 3 мільйони гривень. У 2017  році одинадцять громад залучили близько 50 мільйонів гривень на  реалізацію понад 71 проекту. Найбільший обсяг коштів    було спрямовано на ремонт доріг, закупівлю спецтранспорту, ремонт закладів освіти  водопостачання, енергоефективні технології. Сьогодні від ОТГ очікуються якісні проекти, спрямовані на розвиток  центрів адміністративних послуг, дошкільних, освітніх та медичних закладів», – зауважує заступниця голови Oдеської обласної державної адміністрації Світлана Шaталова.

Станом на початок цього року, в Одеській області функціонувало 25 територіальних громад. В чотирьох з них центрами стали міста, в шістьох – селища, а в останніх п’ятнадцяти – міста. Три ОТГ з’явилися шляхом об’єднання населених пунктів, які належать до різних районів області. Це стало можливим тільки у 2017 році, після внесення Верховною Радою відповідних поправок до законодавства. У сільських радах, які після приєднання потрапили під реорганізацію, з’явилися посади старост: зараз кількість таких людей становить сорок, а ще двоє призначені виконуючими обов’язки.

Сьогодні з 26 районів Одеської області половина немає жодної об’єднаної територіальної громади. В той час як північні та східні райони на шляху реформування почувають себе більш-менш впевнено, то південні продовжують відставати. Це пов’язано як і з об’єктивними складнощами, на кшталт територіальної віддаленості населених пунктів потенційних громад, так і міфами про те, що децентралізація «вб’є село» та не принесе нічого доброго пересічній людині. Щоправда, останнім часом безпідставних побоювань стає менше: люди точніше розуміють, чого їм очікувати далі та на що розраховувати не слід. Адже кожна реформа, надаючи можливості, створює ті чи інші складнощі, які доводиться долати.

«Cела, які пішли з нами, спочатку боялися, що всі кошти будуть в центрі ОТГ, а вони як були бідні, то стануть ще бідніші. Тому з самого початку ми домовилися про створення бюджету розвитку в громаді. За нашим досвідом, 30% власних доходів потрібно пускати саме на нього.  В нас ведеться окремий облік доходів по кожній сільраді, кожен бачить, хто що заробив і скільки приніс до громади. Відмінусовуємо спільні витрати, що йдуть на апарат сільради, а залишок грошей ділимо в залежності від вкладу в спільний бюджет та кількості населення. Кожен актив села самостійно вирішує, що на ті кошти треба будувати, а моя задача реалізувати ці проекти й втілити їх у життя», – говорить керівниця Великомихайлівської селищної територіальної громади Тетяна Жарська.

Загалом, в 2016 році фактичнi нaдходження доходiв до загального фонду місцевих бюджетів восьми громад дорівнювалися 438 мільйонам гривень (з урахуванням трансфертів з держбюджету). Це майже всемеро перевищує пoказник бюджетних надходжень 2015 року, який був до децентралізації. Завдяки утворенню ОТГ вдалося збільшити власні бюджетні доходи громад на одного мешканця. Якщо порівняти з 2015 роком, то ця цифра зросла більшe ніж на півтори тисячі гривень. А в 2017 відсоток фактичних надходжень доходів з місцевих бюджетів одинадцяти громад зріс майже на 40 %, склавши 613 мільйонів гривень.

Семінар став гарною можливістю для того, щоб представники ОТГ Одеської області зустрілися разом. Вони брали участь в панельних дискусіях та круглих столах, ділилися подальшими плани щодо розвитку економічної та соціальної сфер. Адже роботи в об’єднаних громад непочатий край. Треба реалізувати медичну та освітню реформи, організувати заходи з цивільного захисту та пожежної безпеки населення. Тому другий день семінару був присвячений спеціалізованим тренінгам, де обговорювалися існуючі проблеми та пропонувалися ідеї для їх вирішення. Сподіваємося, цей досвід стане в нагоді керівникам громад Одещини при роботі «на місцях».

Марія Шевчук