Назустріч майбутньому: що Тузлівська громада робить для дітей?

Нікому не треба говорити, якими важливими для сільської місцевості є освітні заклади. Постійно наголошується, що дітям з великих та маленьких населених пунктів просто необхідно створити рівні умови для навчання. Проте на практиці втілити ці слова в життя було важко як фінансово, так і організаційно. І хоча в наших регіонах вистачає сільських шкіл, випускники яких не поступаються за знаннями дітям з обласних центрів, ситуація складається не на користь освітніх закладів «з глибинки». Та й зазвичай вони знаходяться в великих селах, що часто межують з містами. Та виявляється, невеликі населені пункти теж здатні тримати освітню інфраструктуру на належному рівні.

В цьому ми переконалися разом з Одеським центром розвитку місцевого самоврядування, навідавши Тузлівську об’єднану територіальну громаду – одну з найменших ОТГ в області.

Тузлівська громада була створена в серпні 2015 року, однією з найперших на Одещині. Вона не була зафіксована в перспективному плані області, проте виборола право на існування, звернувшись напряму до Кабінету міністрів України. У складі нової громади опинилося семеро сіл – Тузли, Весела Балка, Лебедівка, Новомихайлівка, Безім’янка, Веселе, Садове. Кількість населення у всіх цих населених пунктах складає 2, 6 тисяч чоловік. Серед них 234 особи припадає на дітей шкільного віку, тобто майже кожен десятий житель громади потребує всього необхідного, що повинна дати українська школа.

«Наш Тузлівський навчально-виховний комплекс – єдиний базовий заклад, де діти громади отримують середню освіту. В цьому їм допомагає 33 співробітники, 26 з яких власне педагоги, а інші – технічні працівники. Проте крім власне навчання важливо забезпечити дозвілля наших дітей. Жодне свято в громаді не обходиться без безкоштовних подарунків для малечі. Учні нашої школи отримали можливість відвівати Одесу, побувати в театрі Музичної комедії. Також п’ятьом дітям нашої громади були видані путівки до оздоровчого санаторію «Люстдорф». Ми постійно шукаємо речі, які могли б зацікавити школярів, намагаємося покращити їм умови для навчання», – говорить керівниця Тузлівської ОТГ Лариса Корнован-Мойсеєнко.

В минулому році Тузлівський НВК отримав статус опорної школи. В той же час там було відкрито два інклюзивних класи для дітей з особливими потребами. Три навчальні кабінети мають сучасне мультимедійне обладнання, всі учні закладу забезпечені безкоштовним харчуванням. Також завдяки Державному фонду регіонального розвитку було проведено термомодернізацію будівлі школи та ремонт її даху. На реалізацію всіх цих проектів  пішло трохи менш трьох років. Цьому сприяло як бажання жителів громади покращити побутові умови для молодого покоління, так і реформа децентралізації, яка дала фінансову можливість втілити частину задуманого в життя.

Матеріально-технічна база Тузлівського НВК складає два корпуси, у яких розміщено 30 навчальних кабінетів та методичний кабінет, 2 комп’ютерні класи з додатковим обладнанням. Також у школі наявна бібліотека, де зберігається понад десять тисяч книжок, з читальним залом на 50 місць. У розпорядженні дітей знаходиться науково-дослідна ділянка, краєзнавчий музей, спортивні зали, актова зала на 300 місць, медичний кабінет, внутрішні вбиральні, їдальня, що може одночасно вмістити 120 дітей. Та говорячи про освіту, не варто забувати про її дошкільний етап, від якого багато в чому залежить, як дитина буде адаптуватися в колективі. У комунальній власності Тузлівської ОТГ перебуває два дитячих садочки, один з яких , «Віночок», ми теж мали можливість навідати.

Ми приїхали якраз тоді, коли в дітей закінчився тихий час і вони, під наглядом вихователів, бавилися на подвір’ї дитсадка. Територія дошкільного навчального закладу огороджена від сторонніх й має все необхідне для дозвілля малечі. Спокійніші діти ліпили пасочки в пісочницях, непосидючіші каталися на гойдалках та грали в рухливі ігри. За малюками слідкували вихователі, які теж брали активну участь в дитячих забавлянках. Тому ми змогли спокійно оглянути приміщення установи та поспілкуватись з його співробітниками.

«Утворення об’єднаної територіальної громади принесло багато позитивних змін.  Адже вперше за багато років вдалося серйозно покращити матеріальну базу нашого дитячого закладу. Для робочих кабінетів купили комп’ютери та принтери, що полегшують обіг документації. Також в дитсадку з’явилася пральна машинка, якої дуже не вистачало. Для дітей громада придбала нові дитячі ліжечка, обладнала ігрові куточки. Був проведений ремонт в дитячих кімнатах, зокрема всі двері були замінені на металопластикові,» – перелічує список виконаних робіт завідувачка ДНЗ «Віночок» Наталія Шевченко.

Дитинство вважається безтурботною порою, коли можна ні про що не дбати і насолоджуватися життям. Проте це твердження є не дуже правильним. Так, дітям не треба думати, як розподіляти сімейний бюджет і де заробити гроші. Проте їх переживання за погані шкільні оцінки  та сварки з вчителями нітрохи не слабші, ніж переживання дорослих з приводу проблем на роботі. Просто робота зараз в дітей неоплачувана, але важлива – навчання. Саме від здобутих знань багато в чому залежить, як складеться їхнє життя і чи матиме майбутнє громада.

Марія Шевчук