Одеса наступна в черзі на сміттєвий колапс
Дальницькі кар'єри – сміттєзвалище куди вивозять сміття з міста. Його ресурс добігає кінця
Свалка під Одесою
Сміттєва мапа країни та Одеси

За площею українські смітники (а їх, тільки законних, близько 6500) більші ніж невеликі країни, такі як Данія або Кіпр. Експерти кажуть, що звалища займають 2-3% площі території країни. З незаконними і стихійними звалищами ця цифра зростає в 2-2,5 рази. Сміттям забруднені узбіччя доріг та лісосмуги. Пластикові пакети літають полями та потрапляють у водоймища.

В Одесі проблема з вивезенням сміття не така гостра як у Львові, але раз у раз виникають проблеми з обслуговуванням приватного сектора в різних районах міста, а ресурсні межі використання полігону побутових відходів рано чи пізно закінчаться.
Контури Данії на мапі України
Система переробки сміття в Швеції
Шведський досвід: 99% сміття на переробку

У всьому світі зі сміття роблять гроші. Переробка побутових відходів активно розвивається вже не перше десятиліття і в ряді країн сміття практично повністю переробляється. Тут можна навести приклад Швеції.

За даними асоціації з управління відходами Avfall Sverige, в цій скандинавській країні утилізується до 99% побутових відходів. Це один з найвищих показників у світі, але більш того, майже половина відходів не просто спалюється, а йде на переробку. Пластмаса, папір, харчові відходи повністю переробляються або з них виробляється біогаз. Поняття звалищ і полігонів у них практично відсутні.
Свалка під Одесою
В Україні, як і раніше, основний вид використання відходів - їх накопичення на відкритих звалищах, які займають грунти, на яких можна було б розвивати сільське господарство, вести будівництво. Додамо до цього процес постійного забруднення атмосфери і землі, вод підгрунтя продуктами розкладання і небезпечними відходами, які також надходять на звалища разом зі звичайними побутовим сміттям.

«80% існуючих полігонів і звалищ вже зараз вичерпали свій ресурс і не можуть нічого приймати. А те, що вони приймають - це означає додаткове навантаження на природне середовище. І головним шляхом до зменшення кількості відходів на полігоні є впровадження системи роздільного збору побутових відходів. Найголовніше, це будівництво сміттєпереробних заводів, яких в Україні не існує. І ця законодавча база потребує суворої відповідності з європейськими директивами », - впевнена Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги.
Свалка під Одесою
Де спочиває одеський сміття?

До 2005 року в Одесі для утилізації твердих побутових відходів використовувалися два полігони - ТПВ-1 в районі Дальницьких кар'єрів (Овідіопольський і Біляївський райони Одеської області) та ТПВ-2 в районі цементного заводу (вул. Хутірська, 70). В даний час полігон залишився один - на території Дальницьких кар'єрів.

«У 2005 році, з огляду на численні скарги мешканців, що проживають і працюють в районі кар'єра цементного заводу, виконавчим комітетом Одеської міської ради було прийнято рішення закрити друге звалище. В даний час всі тверді побутові відходи, які утворюються в місті Одесі, вивозяться на полігон «Дальницькі кар'єри» - повідомляють в Одеській мерії.

Обсяг сміття, що вивозиться з території міста на звалище «Дальницькі кар'єри» становить близько 3 млн. кубічних метрів на рік. На даний полігон вивозяться також тверді побутові відходи з інших прилеглих міст і населених пунктів Одеської області.

Згідно з тим же повідомленням ясно, що в Одесі застосовують тільки «спрощену схему утилізації ТПВ, яка передбачає утрамбовку сміття і пересипання шарів сміття грунтом і будівельним сміттям.

В даний час йдуть переговори між міською владою та рядом інвесторів з тим, щоб в Одесі з'явився повноцінний сміттєпереробний завод. Однак далі попередніх переговорів справа поки що не просунулася.


Дальницькі карьєри
«Ми вели переговори з представниками компаній, що мають досвід роботи. Є деякі нюанси, ми плануємо зараз розробку проекту, прораховуємо економічну ефективність даного проекту і будемо пропонувати, щоб ми побудували цей завод власними силами. Працюватиме наш муніципальний підрозділ», - зазначив міський голова Геннадій Труханов на одному з апаратних засідань Одеської міської ради.

Геннадій Труханов
Сміття в Одесі
Свалка під Одесою
Конкуренція на папері або в реальності?

Ціна на послуги вивезення сміття в Одесі не найвища. В даний час в середньому в квартирах платять по 11,50 грн в місяць на одну людину, а в приватних будинках - 18,91 грн. У тому ж Львові з 1 вересня жителі платять по 1,4 грн з квадратного метра житлової площі, в Києві вартість вивезення сміття коливається в межах 2,8 грн за метр житлової площі.

Як бачимо підрахунки ведуться за різними методиками, враховуючи в одеському випадку кількість проживаючих, а в другому - площу житлового приміщення.

Незважаючи на це, на одеському ринку вивезення сміття існує конкуренція. Вивіз твердих побутових відходів здійснюється 4 операторами ринку: КП «Одескоммунтранс», ТОВ «Союз», ТОВ «Еко-Ренесанс» і ТОВ «ТВ-Серрус».

Що стосується органів самоорганізації населення то вони уклали договори з 11 різними компаніями.

Очевидно, що підвищення кількості ОСББ призведе до більш високого рівня конкуренції на ринку вивезення відходів, а ось щоб вирішити проблему з переробкою побутових відходів необхідно докладання зусиль усіх зацікавлених сторін, включаючи міську владу, міжнародних та українських інвесторів і різного роду неурядові організації та фонди, які займаються моніторингом та дотриманням норм в сфері екології.
Текст та візуалізація
Павло Колотвін
Станіслав Кінка