Одеський регіон серед лідерів з порушення свободи слова в Україні. Інфографіка

Одеська область входить в число регіонів, де найчастіше трапляються порушення свободи слова.

Загалом, у першому півріччі 2017 року, експерти Інституту масової інформації зафіксували 122 випадки порушень свободи слова, що сталися у 20 областях України. Такими є результати щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

У трійці лідерів з порушень за цей період Київ з областю – 30 випадків, Полтавщина – 12 випадків, та два регіони – Одещина та Миколаївщина, де зафіксовано по 9 випадків відповідно. Загалом порушували право журналістів на професію приватні особи, місцева влада і депутати, посадовці та судді.

Найбільшу кількість порушень за шість місяців 2017 року було зафіксовано у категорії “перешкоджання законній професійній діяльності журналістів” – 42 випадки; 17 випадків “обмеження доступу до публічної інформації”; а також погрози журналістам – 14 випадків.

 

Водночас експерти ІМІ відзначають зменшення фізичної агресії щодо журналістів – з початку року було зафіксовано 9 нападів, порівняно до 23 нападів, які були зафіксовані протягом аналогічного періоду минулого року.

Негативною тенденцією першого півріччя 2017 є збільшення кількості випадків пошкодження майна журналістів: з початку року сталося 9 таких випадків, у порівнянні з 2016 роком, коли був зафіксований тільки один такий випадок.

Також вперше з початку року зафіксовано 1 випадок викрадення українського блогера в окупованому бойовиками “ДНР” Донецьку – Станіслава Васіна (Асєєва).

В окупованому Росією Криму ІМІ зафіксував 8 випадків порушень прав журналістів та 2 випадки на непідконтрольних України частинах Луганської та Донецької областей. Утискають свободу слова на півострові переважно правоохоронні органи окупаційної влади – співробітники ФСБ Росії, Центру “Е” та інші.

Моніторинг відбувається за підтримки «У-Медіа» (Інтерньюз Нетворк) та Посольства США в Україні.