Одесские журналисты возмутились избирательностью нового губернатора

Журналисты центральных и одесских СМИ выражают решительный протест против выборочного приглашения СМИ на публичные мероприятия с участием нового председателя Одесской облгосадминистрации Максима Степанова. Об этом говорится в открытом обращении журналистов и общественных активистов к главе ОГА, сообщает представитель ИМИ в Одесской области.

“Ми, журналісти центральних та регіональних ЗМІ, громадські активісти, висловлюємо свою стурбованість та занепокоєння з приводу налагодження співпраці між Вами, як посадовою особою державного органу влади та журналістською спільнотою. 18 січня в приміщенні Одеської ОДА відбулася Ваша прес-конференція, на жаль, інформацію про цей захід отримали лише обрані ЗМІ, яким надходили особисті телефонні дзвінки від співробітників ОДА”, – йдеться у зверненні.

Журналісти зазначають, що вперше за багато років вони зіткнулися “з відсутністю відкритої інформації про такий захід, не отримавши про це ані повідомлень на електронні пошти редакцій, ані будь-яких інших”.

При цьому автори звернення зауважують, що відповідна база даних ЗМІ є у розпорядженні відповідальних за зв’язки зі ЗМІ підрозділів облдержадміністрації. “Більше того, журналістам низки видань повідомили про те, що в ОДА немає достатньо місця для того, щоб запросити всіх охочих. Гадаємо, пояснювати абсурдність цього твердження немає потреби – це очевидно. Висловлюємо рішучий протест проти подібних підходів з боку ОДА щодо взаємодії зі ЗМІ та мусимо констатувати, що вибіркове спілкування з журналістами не сприяє розвитку свободи слова і аж ніяк не є ознакою прямої демократії”, – йдеться у зверненні.

Журналісти сподіваються, що подальші кроки голови ОДА на новій посаді “не будуть пов’язані з іншими утисками свободи слова й Вами будуть вжиті оперативні та ефективні заходи задля недопущення подібних ситуацій в майбутньому, налагодження конструктивної співпраці з усіма без винятків ЗМІ й забезпечення відкритості діяльності ОДА у відповідності із Законами України та міжнародними стандартами, адже у цьому зацікавлені як жителі Одещини, так і представники влади”.

Звернення підписали 30 журналістів та громадських активістів.