Одесскую таможню продолжают трясти проверками. “Наработаны” 3 кг бумаги

На Одесской таможне продолжаются одновременно несколько ведомственных проверок. Об этом сообщает Юлия Марушевская.

14

Приводим текст заявления без изменений.

“15 днів перевірка ДФС “допомагала” проводити реформи Одеській митниці. І результати їх “допомоги” вклалися в майже 600 аркушів паперу.

Нижче коротко опишу, що саме напрацювали ревізори:
Пункт перший: перевірці не сподобалося, що ми швидко і безперешкодно оформляємо вантажів та ще й за ціною, вказаною в контракті. Сьогодні майже 90% усіх товарів ми оформлюємо за таким принципом. Бізнес підтверджує, що це значно зменшує тривалість проходження митних процедур та дозволяє їм краще прогнозувати свою діяльність та видатки. Зазначу, що наші Доручення: 37 країн, великі платники податків, імпортери сировини та обладнання для власного виробництва та інші щодо проходження митного оформлення за ціною в контракті базуються на довірі до бізнесу. Адже саме довіряючи бізнесу ми мінімізуємо можливість маніпуляції митною вартістю. Зрозуміло, що це комусь може не подобатися, оскільки саме маніпуляції цінами є одним з основних джерел корупції на українській митниці. Чиновники прагнуть, щоб оформлення та контроль вантажів тривали якнайдовше.

Другий пункт напрацювань: перевіряльники критикують наше рішення припинити корупційну схему направлення залежаних товарів на склади для зберігання. Роками діяла непрозора, підкилимна процедура, коли керівництво митниці самостійно, розчерком ручки, відправляло такі товари на вигідні для них склади. Робилося це при змові з компаніями, які були власниками таких складів. Митники отримували за це “винагороду”, а часто траплялося і так, що пізніше товар зі складів пропадав.
Ми вирішили припинити подібну практику і організовуємо передачу залежалих товарів на склади методом випадкової вибірки, за допомогою лототрону. Станом на сьогодні на митниці провели 5 таких процедур, де передали вантаж на зберігання компаніям неупереджено і без жодних змов. А це близько 40 контейнерів, які до цього роками залежувалися.

Третій пункт: порушення неконституційного наказу ДФС. Існує два накази ДФС, завдяки яким силові відомства “трусять” експортерів горіхів та товарів рослинного походження. Ці накази дозволяють затримувати відповідні вантажі на деякий час. За цей час різні відомства проводили перевірки, огляди — словом, влаштовували підприємцю всі можливі бар’єри, щоб той заплатив хабаря, сума якого доходила до 15 тисяч доларів.

Міністерство юстиції України визнало такий наказ незаконним та неконституційним. Відповідно, Одеська митниця виконувала рішення Мін’юсту та відмовилася від практики “трусити” експортерів. Перевірка ДФС вважає наше рішення невірним. Тобто, на думку перевіряльників ДФС, нам необхідно виконувати неконституційні накази.

Четвертий пункт — який можна назвати геніальним — перевірка ДФС виявила, що ми не вжили ніяких заходів до імпортера, який ввіз газ в Україну з порушенням закону. Однак перевірка пропустила повз своєї уваги той факт, що саме Одеська митниця двічі направляла листа до податкової міліції про порушення закону цією компанією. Це було ще 4 місяці тому. За цей час податкова не зробила нічого, щоб виявити ці порушення, а за день до акту перевірки ДФС податкова потихеньку почала перевіряти діяльність цієї компанії.

Ось короткий підсумок діяльності “вкрай необхідної” перевірки від ДФС. У розвинених та демократичних країнах такі перевірки створені для того, щоб підказати нові шляхи та порадити, як можна удосконалити діяльність організації, спростити деякі процедури тощо. У нашому випадку — перевірка захищає корупційні схеми, проти яких ми боремося.

На світлині — результати 3-ох з 6 перевірок, які відбуваються на Одеській митниці. Загалом це 35 днів, 280 годин роботи, 3 кг паперу — якщо викласти всі ці акти поряд, то можна перекрити площу невеликої однокімнатної квартири”.