Що українці думають насправді: 10 висновків з українських соцопитувань 2017 року

Ми живемо у складній і мінливій країні. Заяви українських чиновників або громадських активістів часто можуть не відповідати настроям широкого загалу. Знайомство з загальнонаціональними опитуваннями з таких тем, як корупція, охорона здоров’я, міграція та ставлення до Росії демонструє, що українське суспільство не настільки оптимістичне та орієнтоване на Захід, як лідери країни. Також опитування демонструють великий розрив між поглядами мешканців різних регіонів і навіть між поколіннями.

Ми проаналізували соцопитування провідних українських соціологічних служб і зробили з них 10 основних висновків:

 

  1. Чи європейці ми насправді?

Згідно з дослідженням Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва, проведеним у червні 2016 року, 38% українців визнають себе європейцями, в той час як 55% – ні. Тільки 57% респондентів підтримують приєднання країни до Європейського Союзу, і ще менше, 43,2% – вступ у НАТО.

 

  1. Українці ставляться до росіян краще, ніж росіяни – до українців.

Порівняно висока частка українців, що добре ставляться до Росії – один із найцікавіших результатів грудневого опитування 2016 р., проведеного Київським Міжнародним Інститутом Соціології. Таких у країні 40%, і цей показник не змінювався впродовж року. Згідно з попереднім опитуванням КМІС, 67% українців добре ставляться до росіян, але лише 8% – до російського уряду. Ці 8% живуть переважно на території Донбасу, при тому опитування проводилось лише в контрольованій урядом частині регіону. Росіяни ставляться до України не так добре, згідно з опитуванням Левада-центру. Вони вважають нашу країну однією із трьох найбільш ворожих для Росії – після Сполучених Штатів і перед Туреччиною.

 

  1. Погляди мешканців Донбасу змінюються.

Липневе опитування показало, що 31% респондентів на підконтрольних державі територіях Луганської області та 36% респондентів Донецької області вважають, що Україна не має приєднуватись до жодних альянсів – ні до Європейського Союзу, ні до контрольованого Росією Митного Союзу. Проте 27% мешканців Луганській області і 19% Донецької все ще підтримують приєднання до Митного союзу. 30% респондентів Донецької області прихильно ставляться до НАТО, у Луганській області цей показник складає лише 10%.

Натомість, згідно з опитуванням групи «Рейтинг», проведеним у вересні-жовтні 2012 р., менш як 7% мешканців Донбасу підтримували приєднання України до НАТО. Підтримка НАТО в регіоні зросла, але лишилася далекою від рівня інших частин України.

Міжнародна підтримка України у конфлікті з Росією є недостатньою – так вважають 54% опитаних, а 15% раніше навіть ніколи не чули про будь-яку іноземну підтримку у вирішенні цієї проблеми. 15% респондентів вважають її суттєвою. Ідею міжнародного миротворчого контингенту у Донбасі підтримують 60% українців.

 

  1. Половина українських вимушених переселенців хоче повернутися додому.

Згідно з березневим опитуванням КМІС, близько половини вимушених переселенців хоче повернутися додому, і ще 26% переселенців думають, що вони змушені будуть повернутися проти власної волі через нестачу роботи. Примітно, що більш, ніж половина респондентів мають постійну роботу, а 35% – влаштовані у тих самих компаніях, в яких вони працювали до від’їзду. У той же час, настрій громад, які приймають їх – далеко не приязний: 44% опитаних очікують погіршення якості життя через приплив вимушено переміщених осіб.

 

  1. Більшість українських трудових мігрантів хочуть, зрештою, жити в Україні.

Наприкінці 2016 р. 77% українців, які працювали за кордоном останні 5 років, мали сезонну роботу і тільки 15% – постійну. В останній групі переважали жінки та фахівці з вищою освітою. Постійних працівників в ЄС більше, ніж у Росії. Польща (36%), Росія (25%), Чехія і Німеччина (по 5%) і Італія (3%) – найпопулярніші напрямки для трудових мігрантів.

Згідно з вересневим опитуванням групи «Рейтинг», 61% українців не хочуть емігрувати за кордон назавжди. 35% – хочуть, що на 5 пунктів вище за минулорічний показник. Мають бажання мігрувати переважно молоді люди у віці 18-35 р. Примітно, що 65% респондентів повернуться до України після того, як закінчать працювати за кордоном.

 

  1. Безвізовий статус України з ЄС все ще незрозумілий людям.

Згідно з червневим опитуванням Фонду демократичних ініціатив, 35% респондентів нічого не знають про правила нового безвізового режиму для України; 50% знають щось, але не вникали у цю тему і тільки 14% сказали, що знають як він буде працювати. Тільки 34% українців мають закордонні паспорти і менше 7% – нові біометричні, що відкривають подорожі до Шенгенської зони без візи.

 

  1. Реформа охорони здоров’я сприймається неоднозначно.

Дослідження групи «Рейтинг» показує, що 76% опитуваних незадоволені або не повністю задоволені медичними послугами, які отримують тепер. Тільки 31% українців підтримують медичну реформу, 33% підтримують її частково і 28% не підтримують взагалі.

 

  1. Українці вважають, що лікарні, парламент і суди – найбільш корумповані установи у країні.

44% українців називають корупцію найсерйознішою проблемою України, згідно з опитуванням Фонду Демократичних Ініціатив. Ще 36% вважають її «досить серйозною проблемою». Найбільш корумпованими сферами визнаються медичні установи (82%), парламент (82%), суди (81%), уряд (75%), прокуратура (75%) та політичні партії (74%).

 

  1. Волонтерським організаціям в Україні довіряють найбільше.

Згідно з жовтневим дослідженням Центру Разумкова, волонтерські організації мають найвищий рівень довіри в українському суспільстві – 67%, і цей показник зростає з 2014 р. 64% громадян довіряють церкві і ще 57% – українській армії. 81% українців не довіряє парламенту і державним чиновникам.

Найбільші турботи українців, згідно з дослідженням КМІСу, – війна на сході (72%), низький рівень життя (60%) і економічна ситуація в країні (47%).

 

  1. Українське «покоління змін» не довіряє політикам, хоче боротьби з корупцією та вступу в ЄС.

«Молодь України 2017», нещодавнє загальнонаціональне опитування Центру «Нова Європа» серед молоді віком 14-29 років, виявило, що 74% української молоді мають глибоку недовіру до політичних лідерів. 70% респондентів називають своєю основною вимогою до уряду боротьбу зі злочинами та корупцією. Економічний розвиток (68%) і скорочення безробіття (66%) також очолюють список вимог. 80% респондентів говорять, що ніколи не зазнавали дискримінації за свої політичні погляди, мову, сексуальну орієнтацію, релігію, громадську діяльність або етнічне походження. 60% молоді вважають, що Україна має приєднатись до Європейського Союзу. Водночас вони не довіряють ЄС, бо думають, що Україна не потрібна у союзі. Членство у ньому розглядається скоріше як мрія, а не як досяжна ціль. Опитування демонструє, що лише 10% молодих українців цікавляться політикою.

 

Представлені опитування показують, що українське суспільство – дуже поляризоване. Українці часто оточені надто великою кількістю протилежних точок зору. Тому сформувати власну думку з питань, що стосуються «великої політики» буває дуже важко. На жаль, незадоволення політиками та засиллям корупції – одна із небагатьох позицій, щодо якої абсолютна більшість українців знаходять консенсус.

 

Статтю було вперше опубліковано на ресурсах Atlantic Council і UkraineWorld.

UkraineWorld у Twitter: https://twitter.com/ukraine_world

UkraineWorld у Facebook: https://www.facebook.com/ukraineworld.org/