Informer.od.ua
Солодкий експорт з півдня України для всієї Європи
Зона вільної торгівлі з ЄС дала фермерам нові можливість для завоювання багатого ринку збуту
Мед став одним з «проривних» продуктів, з яким Україна вийшла на світові ринки в останнє десятиліття. Якщо 10 років тому було реалізовано на зовнішніх ринках всього лише 3 тис. тонн українського меду, то в минулому році цей показник досяг 30 тис. тонн
За статистичними даними, на ЄС припадає понад 1/4 світового споживання меду. За рік в країнах Європейського Союзу, в середньому з'їдають 150 тис. тонн цього продукту. Україна ж поступово стає провідним експортером меду в ЄС. За останні десять років обсяг експорту українського меду зріс в сім раз, в основному за рахунок поставок до країн ЄС.
В минулому році українські підприємства експортували рекордний обсяг меду - 56,9 тис. тонн, що на 58,2% більше, ніж в 2015 році, і майже в 6 разів більше, ніж в 2011 році.

У грошовому вираженні експорт меду в 2016 році склав 97,3 млн дол, що на 15,8% більше, ніж роком раніше. Найбільшими покупцями українського меду стали країни Європейського Союзу. Зокрема, Німеччина в минулому році імпортувала меду на 32,6 млн дол. (33% в загальному обсязі експорту меду з України), Польща - на 18,1 млн дол. (18,6%) і США - 17,7 млн дол. (18,1%).

Лабораторія яка досліджує якість меду в Миколаєві
Найбільший експортер меду Півдня України

Незважаючи на жорстку конкуренцію, розташована в Миколаєві компанія, заснована з залученням польських інвестиці, зберігає міцні позиції. Компанія присутня на ринку вже більше шести років і зайняла свою нішу в експорті меду. В останні роки компанія займає 14-16% експорту меду з України.

За словами керівника компанії, підприємство було створено з мінімумом залучених ресурсів. Зараз в україно-польській фірмі працює близько 50 осіб, а податкові надходження до місцевого бюджету складають приблизно 6 млн. Грн.

Юлія Русанова
«Ми залучали іноземні інвестиції, вивчали регіони, багаті на мед, запрошували власників пасік заготовлювати мед для нашого підприємства. Було непросто. Зараз, звичайно, все змінилося. На сьогоднішній день кількість заготівельників меду значно зросла, і ми маємо можливість закуповувати його по всій Україні », - розповідає Юлія Русанова.
Лабораторія яка досліджує якість меду в Миколаєві
Європейські стандарти і екологія

За весь час роботи підприємство витримує стандарти ЄС, які застосовуються до продуктів харчування. У 2015 році миколаївська компанія успішно пройшла аудит на отримання сертифіката True Source Honey, який підтверджує, що підприємство експортує 100% український мед.

«Одна з найбільших проблем в меді - це присутність антибіотиків. Незважаючи на те, що контроль якості меду в світі в останні роки посилюється, залишки антибіотиків продовжують бути присутніми в продукті. Антибіотики застосовуються переважно для контролю, профілактики та лікування різних захворювань бджіл. На жаль, не існує узгодженої міжнародної процедури офіційного контролю залишків антибіотиків в меді, а попит на мед високої якості в світі зростає. Це реальна проблема галузі», - каже директор.
Марек Шевчак
Дипломати і мед

Засновник фермерського господарства і виробництва, громадянин Польщі Марек Шевчак спілкується з польської громадою, допомагає католицької церкви, працює з консулом Республіки Польща в Україні.

За його словами, у поляків є бажання «робити бізнес» в Україні, створювати нові робочі місця, хоча присутній страх того, що успішне підприємство може привернути увагу перевіряючих структур, які не зацікавлені в розвитку бізнесу.

Значення даного підприємства підкреслює і візит генерального консула Республіки Польща в Одесі Даріуша Шевчика, який нещодавно відвідав підприємство.

Даріуш Шевчик
Дипломати і мед

«Я працюю в Одесі з осені 2014 року. Більшість зустрічей з представниками бізнесу стосуються питань економіки. Ми всі розуміємо, який важкий період переживає на даний момент Україна. Але завжди потрібно шукати позитивні моменти. І те, що я побачив сьогодні - позитивний момент. Я, звичайно, не бізнесмен. Але той факт, що сьогодні це підприємство працює, і експорт його продукції рентабельний, сама продукція якісна, заслуговує на повагу. Я думаю, в кожній країні таких інвесторів і підприємства, які дають прямий дохід державі, розвивають її експорт, приймають з відкритими обіймами. Адже крім доходів це і робочі місця, і марка даної країни», - зазначив польський дипломат.

Експорт меду став важливим фактором, який показує успішність Зони вільної торгівлі між ЄС і Україною. Це можна проілюструвати одним епізодом: квоти на вивіз меду в 2017 році були вичерпані українськими компаніями в перші два тижні січня.
Текст та візуалізація
Павло Колотвін
Станіслав Кінка