Informer.od.ua
Три роки децентралізації
Чим живе Миколаївська область
Миколаївщина сприйняла реформу місцевого самоврядування з великою осторогою. Хоча робота в даному напрямку почалася ще в 2015 році більшість існуючих громад психологічно визріли лише наприкінці 2016 року.

Саме тоді в Миколаївській області відбулися вибори у 19 громадах: за цим показником регіон був у першій п'ятірці в Україні. Така неквапливість логічна, адже подібні реформи не підлягають форсуванню, в них не може бути якоїсь плановості. Децентралізація має відбуватися поступово, з розумінням подальших планів та перспектив.

Гарний приклад першої «ластівки» Коцюрубівської ОТГ, діяльність організацій на кшталт Центру розвитку місцевого самоврядування та Асоціації міст України, заходи з боку обласних державних адміністрацій активно сприяли цьому процесу.
(Натисніть для збільшення)
З кожним роком українські маленькі містечка та села стають сміливішими та готуються працювати за нових умов. Населені пункти Миколаївської області тут теж не пасуть задніх. Наразі, якщо говорити про показники успішності, то регіон хай не у відмінниках, але в стабільних «хорошистах».

На кінець 2017 року, за даними Міністерства регіонального розвитку, з двадцяти можливих рейтингів Миколаївщина посіла 12 сходинку. За кількістю громад, що об'єдналися, регіон посів дев'яту позицію серед 24 областей України. Це хоч і не першка п'ятірка, але дуже достойний результат в плані успішності роботи. Наразі, в Миколаївській області утворено 29 ОТГ а сама реформа, судячи з усього, лише почала набирати обретів.
«На мою думку, реформа децентралізації це найефективніший спосіб єднання і розвитку нашої держави. Одним з найважливіших пріоритетів цієї реформи є створення фінансово спроможних громад. Треба зосереджувати увагу не тільки кількості створених ОТГ, але й на їх якості. Зараз планується засідання робочої групи по внесенню змін до перспективного плану утворення ОТГ в Миколаївській області. В громад є бажання утворюватися, співпрацювати разом, тому цей процес наразі є успішним. Облдержадміністрація підтримує громади субвенціями на проекти розвитку інфраструктури, більшість з яких втілені в життя. Сьогодні головне не збавляти темп і працювати далі», – вважає начальник відділу з питань територіальної організації влади та місцевого самоврядування Миколаївської облдержадміністрації Оксана Гейко.

Оксана Гейко
(Натисніть для збільшення)
Децентралізація, як реформа, дозволила проявити жителям Миколаївщини свої лідерські якості. Люди просто встали і пішли на зустріч власній долі, і вже в минулому році реалізували 133 інфраструктурні проекти на суму 87 мільйонів гривень.

Держава підтримує процес об'єднання і окремий пункт в бюджеті виділяє саме під розвиток соціально-важливих комунікацій в ОТГ. Місцевій владі надаються повноваження, фінансування на їх реалізацію, єдиною вимогою є відповідальність за те, що робиться в них вдома. Завдяки ефективному використанню бюджетних коштів, створення власних представницьких органів, процесам інвентаризації та оптимізації наявниих ресурсів, всі існуючі громади Миколаївщини визнано фінансово спроможними.
(Натисніть для збільшення)
Сам процес децентралізації продовжується, ведуться перемовини з приводу утворення Лисогірської громади в Первомайському районі. Активно долучилися населені пункти Березнегуватського району, де третина депутатського корпусу виступила з ініціативою щодо об'єднання, після яких пішли громадські слухання й зараз справа поступово рухається до сесії. Мова йде про об'єднання за принципом «один район – одна громада».

До того ж, в перспективі планується не тільки створення нових ОТГ, а й розширення площі існуючих. Дуже активно проходить обговорення в селах Новоодеського району, яким існуюча Бузька громада запропонувала працювати разом. Кам'яномостівська ОТГ теж звернулася з пропозицією приєднання до суміжних сільрад.

«Будучи присутнім на слуханнях, беручи участь в словесних баталіях я завжди говорю, що децентралізаціяце питання передачі влади. Ми давно чекали такої можливості й зараз держава віддає борги перед місцевим самоврядуванням. Це можливість панувати на своїй території в рамках існуючих українських законів. Виходячи з опитувань, які ми проводимо, люди говорять що за останні два роки було зроблено те, що не робилося й за десять. Існуюча система місцевого самоврядування довела свою ефективність за три неповних роки роботи. Приклади інших країн показали що там, де існують об'єднані територіальні громади, держави виходять із стану дефолту та демонструють кращі приклади розвитку», – розповідає директор Миколаївського Центру розвитку місцевого самоврядування Валентин Бойко.

Сьогодні децентралізація має багато супротивників як серед населення, яке не знає чого точно очікувати, так і серед діючих керівників, які знають, чим їм загрожує реформа. Додатково ці міфи підтримуються деякими політиками, які бояться втратити своє владне становище. Однак варто розуміти, що це не політична реформа, а суто технічні зміни які полягають в тому, щоб надати сільським територіям ті ж повноваження, якими володіють обласні центри.

Якщо така дискримінація за рівнями влади буде продовжуватися, то наші села прийдуть в занепад. А разом з ними може зникнути й наша культура, стан якої лишає бажати кращого. Люди від'їжджають до великих міст, а разом з ними зникають віковічні традиції. Кожен шукає кращого життя, але часто люди покидають свої домівки через безвихідь, не бачачи перспектив гарного життя на малій батьківщині. Цю ситуацію треба змінювати не «зараз», а «вже» – «потім» може бути пізно.


Текст та візуалізація
Павло Колотвін
Марія Шевчук
Даний проект виконується за підтримки проекту USAID «У-Медіа», що реалізується міжнародною організацією Інтерньюз.