В Одесской области журналистов выдворили из заседания комиссии горсовета

Депутати міської ради м. Подільськ (колишній Котовськ) Одеської області видалили журналіста з засідання комісії з соціальних питань, повідомляє регіональне інформагентство “Траса Е-95”.

У плані роботи постійної комісії, який попередньо був розміщений на офіційному сайті Подільська, значилися лише три проекти рішень. Жоден з проектів рішень не містив персональних даних або конфіденційної інформації, проте перший та третій могли викликати певний суспільний резонанс.

Це «Програма компенсації пільгових перевезень на міських маршрутах», «Програма розвитку футболу» та «Внесення змін до Програми соціальної підтримки населення міста».  Ці програми також обговорюватимуться іншими профільними комісіями.

Натомість усі члени соціальної комісії одноголосно проголосували за проведення засідання в закритому режимі. Це рішення підтримали депутати Наталія Якубовська (Блок Петра Порошенка “Солідарність”), Наталя Крушельницька (Радикальна партія Олега Ляшка), Наталія Кулик (Опозиційний блок), Тетяна Цуркан (Радикальна партія Олега Ляшка) і Олег Петренко (БПП).

Також за проведення закритого засідання проголосувала Лариса Панюшкевич (Радикальна партія Олега Ляшка), яка є головою комісії з питань депутатської етики. Саме вона, за даними кореспондента видання,  запропонувала колегам провести закрите засідання (було навіть заявлено, що це буде спільне засідання двох комісій, проте інших депутатів другої комісії не було, тож постає питання, чому взагалі Панюшкевич могла голосувати).

Секретар міськради Галина Волошина, попрохавши журналістів вийти, мотивувала це тим, що «комісія закрита для незапрошених».

Як роз’яснив медіаюрист Роман Головенко, «Закон про місцеве самоврядування визначає постійні комісії ради як органи самої ради, а не окремі суб’єкти владних повноважень, тому п. 4 ст. 3 Закону про доступ до інформації (щодо відкритості засідань) на них не розповсюджується».

Відтак, «єдині гарантії закріплені тим же Законом України про місцеве самоврядування, але вони стосуються документів, створених за підсумками роботи комісій (ч. 10 ст. 47): “Висновки і рекомендації постійної комісії, протоколи її засідань є відкритими та оприлюднюються і надаються на запит відповідно до Закону України “Про доступ до публічної інформації”», – резюмував Головенко.

По материалам ІМІ