Вознесенськ за крок до об'єднання: реалії та перспективи
Вознесенськ сьогодні є одним з найбільших промислових, історичних та культурних центрів Миколаївщини
Він, разом із іншими містами обласного значення, вже давно живе за тими законами, які тільки зараз планують надати об'єднаним територіальним громадам. Тому для нього з початком реформи місцевого самоврядування фактично нічого не змінилось. Хіба що, на місцях залишилася більша кількість податків, разом з якими зросла відповідальність місцевих органів влади. Це змусило її шукати нові шляхи розвитку, одним з них стала ідея утворення ОТГ.

Минулого року Центральна виборча комісія призначила дату виборів до Вознесенської міської об'єднаної територіальної громади, що може стати новим етапом для розвитку міста.
Цьому рішенню передувала велика кількість громадських обговорень, робочих нарад, суперечок. Одні не хотіли погоджуватись на утворення громади, інші вичікували слушного моменту. На самому початку Вознесенськ пропонував об'єднання чотирьом сільрадам, які межують з містом, однак зголосилась співпрацювати лише одна – Новогригорівська (якій підпорядковані села Новогригорівка та Ракове). Та навіть після призначення виборів лишається чимало приводів для переживань.

Очікуються позачергові вибори, тому керівники на місцях обґрунтовано бояться втратити своє становище після них. А з іншого боку, існує розуміння, що рано чи пізно кожному доведеться скласти свої повноваження, а працювати треба вже зараз.
«Можливо мої колеги, міські голови, не всі мене підтримають, але я вважаю, що Уряд зробив дуже добре, переклавши утримання соціальних закладів на місцеві бюджети. Вчителям та лікарям держава виплачує зарплату, а все інше громада утримує сама. Тоді в нас є стимул проводити енергоефективні заходи, дивитися чи налагоджена у нас мережа тих чи інших об'єктів. Бо в громаді, як в сім'ї – ти не можеш витрачати більше, ніж ти заробляєш. Найефективнішим було б об'єднання за принципом «один район – одна громада», бо історично склалося, що до міста сходяться вокзали, торгові точки, лікарня, стадіон, будинок культури. Але на таку пропозицію пристали не всі. Частина рад об'єдналася самотужки, хтось не захотів, тому об'єднуватися будемо тільки з Новогригорівською сільрадою,» - говорить міський голова Вознесенська Віталій Луков.

Віталій Луков
Хоча формального об'єднання громади ще не відбулося, проте місто йде на зустріч селу. Жителі Новогригорівки та Ракового вже зараз мають право користуватися адміністративними послугами нарівні з містянами. Вознесенськ зацікавлений у подальшій кооперації з цими населеними пунктами, потребуючи сільськогосподарських земель тих населених пунктів. Вони мають зручне географічне положення, непогані освітні заклади.

За попередніми підрахунками, зразу після об'єднання вони отримуватимуть ті ж самі доходи, але при спільній праці є шанси заробити більше. Мова не йде про привласнення тих чи інших паїв, а лише про ділянки, що використовуються не повною мірою. Є землі, які не підходять для вирощування тих чи інших культур, пасовища, на яких немає худоби, і місто зацікавлене в тому, щоб отримати додаткові площі.
Зараз у Вознесенську впроваджуються чимало проектів, які фінансуються як місцевою владою, так і європейськими грантами. За цих умов гостро стоїть питання боротьби із корупцією. На загальнодержавному рівні ще чекає багато роботи, однак на місцях все має стати значно простіше. Якщо раніше кошти розподілялися на рівні регіону, то зараз вони розподіляються на місцях. В людини, яку призначили «згори», більше можливостей для брудних маніпуляцій. А от громадянам, які потерпають від дій такого можновладця, вкрай важко його контролювати Коли ж відповідального голову громади знають всі люди, коли до нього можуть вільно зайти, то менше спокуси піддатися «легким грошам».
«В 2017 році ми взяли участь в проекті Європейського Союзу ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Завдяки цьому нам вдалося залучити близько мільйона додаткових коштів на три програми. Наша робота була зосереджена на компоненті «Розумні міста»: ми звернули увагу на впровадження інноваційних технологій, які зроблять Вознесенськ комфортнішим для жителів та гостей міста. Два з цих проектів вже завершені, ще один знаходиться на стадії реалізації. Вони спрямовані на розвиток медичної сфери, транспортних перевезень, різноманітних електронних сервісів, заходів посилення безпеки в місті, тощо,» - розповідає заступниця начальника Відділу енергоменеджменту, муніципальних ініціатив та інвестицій Управління комунальної власності Вознесенської міськради Юлія Гуртова.

Сьогодні південь України починає освоюватися у сфері альтернативної енергетики: регіон зручний як для будівництва вітрових електростанцій, так і для встановлення сонячних панелей. Проте мало знайти грошей на реалізацію проекту, забезпечити виробництво кваліфікованими кадрами.

Потрібні вільні площі, яких зараз у великих та малих містах вкрай бракує. Якщо у потенційні й Вознесенській ОТГ з'явиться сонячна електростанція, то від цього виграють всі. Села можуть надати територію для будівництва, місто – людей, здатних організувати проект. Громада отримує податок, люди, що проживають в селах, роботу близько біля дому. Тому утворення ОТГ може бути вигідним для всіх: однак треба об'єднатися не тільки на папері, але й на ділі.
Текст и визуализация
Павел Колотвин
Мария Шевчук
Даний проект виконується за підтримки проекту USAID «У-Медіа», що реалізується міжнародною організацією Інтерньюз.