Всебічна підтримка: як Балтська громада заохочує до роботи лікарів на селі
Реформи децентралізації та медицина тісно пов'язані. Особливо це видно в регіонах, де лікарні не ремонтувались з моменту їх здачі в експлуатації.

15.05.18
Напевно, важко зрозуміти турботи кожного провінційного села та містечка. Коли ти в рамках відрядження кудись приїжджаєш, то дуже важко неупереджено дізнатися про обстановку. Звісно, місцева влада буде намагатися показати все те добре, що в неї є.

Спілкування з корінними жителями теж далеко не панацея для формування незалежної точки зору. Тим паче, що серед місцевих часто немає єдності. Одні будуть нахвалювати, все що в них робиться, інші ж навпаки критикувати. Тому для об'єктивності краще все побачити на власні на очі. Саме тому я двічі побувала в селі Гольма Балтської об'єданої територіальної громади щоб подивитися, чи справді децентралізація може змінити село на краще.

Марія Шевчук
Авторка
Зупинка в медичній абмулаторії

Перша моя поїздка до Балтської ОТГ припала на кінець квітня 2017 року. Дорога видалась напрочуд зручною, стояла по-справжньому весняна погода. Перед тим, як заїхати до центру громади, потрібно було завітати до медичної амбулаторії в селі Гольма.

Не тому, що комусь з учасників нашої невеличкої делегації стало зле. Нам лише захотіли показали, що великі звершення починаються з маленьких змін. Для цього вирішили продемонструвати результати минулорічних ремонтних робіт, які проводилися в приміщеннях медичного закладу.

Балтська лікарня
Будиночок, відведений під амбулаторію, був умовно поділений на два крила. Перше, власне, являло собою лікувальну установу з кабінетами спеціалістів, ліжками для відвідувачів, необхідним медичним обладнанням. В повітрі витав легкий запах лікарських препаратів, приміщення виглядали чистими та комфортними.

Голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський під час свого візиту до Балтської ОТГ у 2016 році відзначав, що ця амбулаторія є однією з найкращих в області. Ремонтні роботи на той час ще не були завершені, однак тут вже тоді можна було отримати необхідну першу допомогу та пройти базові медичні обстеження.
«В стаціонарі амбулаторії лікуються хвороби, які є причиною 75-80 % смертності. Мова, йде, передусім про серцево-судинні захворювання. Завдяки коштам громади ми маємо можливість оплатити лікування пацієнтів строком до п'яти днів. Ми продовжуємо цю програму і маємо позитивні результати. Адже в людей є мотивація проходити профілактичні обстеження, за відсутності яких вони не зможуть претендувати на матеріальну підтримку. До того ж, їм простіше звертатися саме до амбулаторії бо знають, що тут їм допоможуть. В свою чергу, не витрачаються зайві кошти, бо такий денний стаціонар в багатьох випадках дешевший та ефективніший за лікарню,» - розповів тоді про роботу сільського медзакладу начальник охорони здоров'я Балтської об'єднаної територіальної громади Станіслав Чорний.
Після огляду лікувальних приміщень ми перейшли до огляду другого крила будинку. Обстановка там, м'яко кажучи, контрастувала з усім побаченим раніше. Запах лікарських препаратів був повністю перебитий запахами цементу, на підлозі валялася купа будівельного мотлоху.

Як виявилося, тут повинно було знаходитись службове житло, призначене сімейному лікареві. Слід візначити, що мало забезпечити умови для обстеження та лікування пацієнтів, треба ще знайти кваліфіковані кадри. Їм, в свою чергу, необхідно створити умови, щоб вони захотіли працювати в «глибинці».

Нашою групою і мною було вказано на недоліки та відсутність необхідних умов для життя лікарів і тому перед від'їздом з Гольми було сказано, що до кінця року службове житло буде повністю готове і всі бажаючі зможуть в цьому пересвідчитися.

Тоді я до цих слів не надто дослухалася. По-перше - не мала на меті слідкувати за роботою місцевої влади, по-друге - сумнівалася що найближчим часом матиму можливість пересвідчитися в результатах роботи. Проте необхідність нового відрядження з'явилась набагато швидше очікуваного.
Повертаючись із Балти

Вже пізніше я відвідала Балтську об'єднану громаду вдруге. Їхала, як завжди, по роботі, й не дуже очікувала, що побачу щось цікаве. Адже з часу моєї останньої поїздки до цієї ОТГ минуло трохи більше чотирьох місяців – занадто малий строк, щоб знайти для себе щось нове. На зворотньому шляху нас запросили подивитися на амбулаторію в селі Гольма – місця, власне з якого почалося моє знайомство з досягненнями громади. Екскурсія амбулаторією почалася з відвідування медичних кабінетів, всім присутнім знову почали пояснювати, як працює медичний заклад. Цікава інформація але, як я й здогадувалась, для мене не нова. А потім ми перейшли на частину, відведену під житло сімейного лікаря.

Тут вже настала моя черга дивуватися. Від голих стін не лишилося й сліду, будівельний мотлох теж кудись зник. Я побачила кімнати із сучасним ремонтом в які тільки завези меблі – й живи хоч зараз. Подекуди лишалися ділянки, яких ще не торкався шпатель будівельника, однак їх було дуже мало.

Якихось чотири місяці тому вся ця територія була непридатною для життя, а за кілька місяців майже все було готовим, щоб прийняти молодого спеціаліста. При тому, що до «дедлайну» запланованої здачі лишалося ще три місяці. Це був невеличкий, але вдалий приклад благоустрою об'єктів громади, який довелось побачити на власні очі. Слід відзначити, що й місцева влада відреагувала на пропозиції представників ЗМІ та швидко привела в порядок помешкання.
«Зараз є велика проблема з тим, що в сільських медичних закладах не вистачає кваліфікованих кадрів. Лікарі не хочуть їхати в глибинку, адже часто в селах немає нормальних умов для роботи та життя. Вирішеннями цих питань має займатися місцева влада, а не молодий спеціаліст. Тому в селі Гольма нашої громади ми не тільки привели в належний стан центр певинної медико-санітарної допомоги, але й подбали про службове житло для сімейного лікаря. В минулому році в приміщеннях закінчили ремонт, підвели необхідні комунікації, встановили нову сантехніку. В перспективі воно може бути приватизованим», - говорить головний лікар Балтського Центру ПМСД Роман Колонтай.
Сімейний лікар матиме службовий транспорт та додаткову премію від міської влади
Зараз у службовому житлі ніхто не мешкає, однак в громаді сподіваються, що це справа тимчасова. Принаймні, з боку місцевої влади постаралися створити всі умови, щоб ця ситуація змінилась. Молодому спеціалістові не потрібно бути витрачатися на оренду, всі комунальні платежі бере на себе центр.

Сімейний лікар матиме доступ до мережі, службовий транспорт, чотирьох медсестер у підпорядкуванні та додаткову премію від міської влади в розмірі дві тисячі гривень. Можливо, комусь такі деталі можуть здатися незначущими для глобального розвитку. Проте в громаді розуміють, що без цих нюансів не варто очікувати значущих змін і готові працювати на шляху їх втілення.


Текст та візуалізація
Павло Колотвін
Марія Шевчук