Змінити місто, але не професію
Історія лікаря з Луганська Давида Шубладзе
У 2014 році, коли на сході України тільки починалися бойові дії, Давид Шубладзе працював лікарем-хірургом і викладав в луганському виші. Здавалося, що життя йде своїм ходом: в 2003 році він закінчив медичний вуз, в 2010 році захистив дисертацію, дружина, дитина - все як у людей.

Але війна увірвалася в життя і змусила змінити місце проживання. Давид не впав духом і на новому місці зумів створити власний бізнес – кабінет, а, фактично, вже клініку репродуктивного здоров'я в Одесі, яка успішно функціонує з 2016 року.
Переїзд в нікуди

В Одесу Давид потрапив абсолютно випадково. Як він розповдіає, це був "його величність випадок". Чоловік не думав їхати з Луганська, навіть коли все почалося. Здавалося, що події весни 2014 року пройдуть самі.

«Всі думали, що місяць-два і все закінчиться, все стане безпечно. Але щоб убезпечити вагітну на п'ятому місяці дружину і маленьку дитину, я відправив їх до Києва до родичів. Сам залишився в Луганську і якийсь час працював в лікарні, поки не почали приходити т.зв. "ополченці", наставляти автомат і говорити, що вони за мене воюють. Після цього я звільнився з лікарні, але продовжував перебувати в Луганську», - говорить Давид.

Давид Шубладзе
Лікар
Влітку 2014 року лікар вирішив звозити сім'ю на море, а заодно перегнати до Києва автомобіль дружини, який залишився в Луганську. Подолавши всі перешкоди чоловік опинився в столиці. Зняти житло біженцям з Донбасу було практично нереально, знайти роботу, яка б окупила космічні ціни за квартиру було теж нелегко. Але обіцянку повезти доньку і дружину на море він виконав.

Родина зупилась в невеликому пансіонаті в курортній Затоці неподалік від Одеси. Там він познайомився з власниками будинку відпочинку, які запропонували родині пожити у них просто так, вбачаючи, що повертатися їм нікуди.
«Тоді як раз був наплив переселенців і ріелтори підняли ціни до 7-8 тисяч гривень за однокімнатну квартиру на околиці Києва. Ще був такий період, коли жителям Донецька й Луганська не здавали квартири принципово. І якщо за півтора-два місяці знайти хоч якусь роботу було можливо, то квартиру - просто нереально. Тоді нас запросив до Одеси Андрій, господар тієї бази відпочинку, де ми зупинилися влітку. Спочатку ми жили у нього, потім вони нам надали це приміщення, де зараз знаходиться клініка. З особистими речами, посудом, працевлаштуванням в Одесі нашій родині допоміг інший мій друг , теж Андрій, якого до початку цих подій я бачив лише одного разу на конференціі в Києві! Потім, коли ми з дружиною почали працювати, та щось заробляти, ми зняли квартиру», - розповідає Давид.

Давид Шубладзе
Лікар
Перші можливості

Давид говорить, що ніколи не вигравав в лотереї і не сподівався на грант, але тим не менше вирішив спробувати.

«Перший грант я отримав певною мірою випадково. Дружина - лікар-гінеколог - працювала в клініці, де не було певного апарату. Я вирішив, що треба податися на грант від МОМ (Міжнародна організація з міграції - авт.), щоб дружина на ньому працювала і отримувала якусь надбавку від клініки. Але директор центру придбала незабаром його сама. Тоді я вирішив, що можна придбати мінімум обладнань і зробити свій кабінет», - розповідає Давид.

Давид Шубладзе
Лікар
На гроші з першого гранту в 2015 році Давид Шубладзе зміг придбати радіохвильовий апарат (за допомогою цього апарату можна зрізати тканини, пухлини, взяти біопсію), та необхідні медичне устаткування. На наступний рік він отримав можливість взяти участь у проекті «Новий відлік» і, незважаючи на те, що не потрапив в основну групу, зумів закінчити курс, захистити свій бізнес-проект і отримати другий грант на розвиток бізнесу.
«У 2016 році я зрозумів, що отримати грант – це реально. З цифрами я «дружив» ще зі школи, коли закінчив фізико-математичний клас. Але у мене не було ніяких знань в сфері маркетингу і оподаткування. «Новий відлік» став для мене справжньою школою бізнесу. Там було багато лекторів, насичена інформацією і практичними завданнями програма курсу. Причому лектори були як із державних адміністрацій, податкової інспекції, так і успішні бізнесмени, які ділилися практичними порадами, які не прочитаєш у книзі », - ділиться своїм досвідом лікар-переселенець.

Давид Шубладзе
Лікар
Незважаючи на те, що Давид потрапив в резервну групу, він був серед тих, хто пройшов увесь курс навчання, дійшов до кінця і захистив свій проект.
«Він міг просто приходити і слухати. До цих людей не висували таких вимог, як до решти групи. Але Давид справно відвідував усі лекції, виконував домашні завдання. У нього була мотивація навчитися. Він не розраховував на грант, але брав від навчання все, що міг. В кінці періоду навчання у нас з'явилася можливість додати кілька учасників на грантову подачу. Він про це дізнався тільки за два дні до презентації», - каже Анна Подопригора, координатор бізнес-інкубатора« Новий відлік 2.0 ».

Анна Подопригора
координатор проекту
Бізнес, допомога, соціалізація

Бізнес-проект Давида Шубладзе не був таким, що відразу дає видимий результат. Минуло цілих півроку перш ніж він отримав ліцензію на ведення медичної діяльності. А ось з податковою вдалося впоратися всього за декілька днів.

«Я не кривлячи душею можу сказати, що в податковій просто чудові люди. Завжди можуть допомогти з відповідями на питання з приводу ФОПа. Крім того, я потрапив туди тоді, коли відкривали центр адміністративних послуг і витратив на відкриття власного підприємства буквально 15 хвилин», - продовжує Давид.

Давид Шубладзе
Лікар
В даний час в центрі репродуктивного здоров'я, який заснував Давид Шубладзе і його дружина, працює 4 лікарі, але луганчанин каже, що незабаром буде вже шість працівників.

Він уже соціалізувався в Одесі і не просто зайнявся своєю справою, а й фактично працевлаштував кілька одеситів.
В даний час в центрі репродуктивного здоров'я, який заснував Давид Шубладзе і його дружина, працює 4 лікарі, але луганчанин каже, що незабаром буде вже шість працівників. Він уже соціалізувався в Одесі і не просто зайнявся своєю справою, а й фактично працевлаштував кілька одеситів.
«Головною метою і одночасно головним досягненням проекту «Новий Відлік» є сприяння адаптації та ресоціалізації людей, які постраждали в конфлікті на сході України і в Криму. Важливо, що завдяки цьому проекту його учасники запускають власний бізнес, знаходять роботу, стають активними членами суспільства і реалізують свої задуми і плани», - впевнений Євген Попов, керівник Південного представництва Міжнародного фонду «Відродження».

Євген Попов
Лікар робить знижку в 20% для ВПЛ, а деяких приймає за собівартістю
Давид розуміє в якій складній ситуації опинилися багато вимушених переселенців зі сходу України та надає спеціальну знижку в 20% на обстеження для них, багатьох приймає за собівартістю і підтримує контакти з деякими переселенцями, особливо з тими, які пройшли з ним відбір в проекті.

«Ми періодично зустрічаємося з переселенцями. Особливо я вдячний представникам МОМу та Impact Hub Odessa, там є такі ж переселенці, яким я дуже вдячний», - говорить Давид і прямує до дверей.

Дзвінок пацієнта завершує час інтерв'ю і лікар повертається до своєї улюбленої справи.
Текст та візуалізація
Павло Колотвін
Станіслав Кінка