27 липня 2022

Анонімні телеграм-канали просувають в одеський медіа простір російські фейки — Infocrime Одеса
Через анонімні телеграм-канали в одеський медіа простір просуваються російські пропагандистські наративи та дезінформація.
Протягом моніторингового періоду з 18 по 22 липня були виявлені 12 повідомлень з ознаками фейків та недостовірною інформацією. При цьому традиційні, зареєстровані та публічні медіа повністю вільні від фейків. Зустрічаються поодинокі приклади порушення журналістських стандартів — сексизми, мова ворожнечі, надлишкова емоційність та політична джинса.

Такі висновки можна зробити після аналізу даних, які були отримані в результаті щотижневого моніторингу одеського інформаційного простору командою проєкту "Infocrime Одеса" за підтримки британського фонду Thomson Reuters, у партнерстві з Інститутом масової інформації.*

З 18 по 22 липня загалом було проаналізовано 1361 повідомлення у 7 місцевих медіа та 4 телеграм-каналах. Також до моніторингу потрапили основні гучні пропагандистські тези та наративи у російському медіа середовищі стосовно Одещини. У 24 матеріалах (1,8%) виявлені ознаки інформаційних маніпуляцій. З них 12 представляють собою повідомлення з елементами фейків та пропаганди.

1
Де шукати фейки?
Практично всі фейки були розповсюджені телеграм-каналом «Типичная Одесса», який за нещодавнім повідомленням Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки має причетність до спецслужб Росії.

Автори цього каналу цілеспрямовано створюють для своєї аудиторії образ єдиного ресурсу, де оперативно публікують фото та відео бомбувань регіону та сповіщають ніби секретну інформацію. Прохання військових не публікувати такий контент у перші години після «прильотів» телеграм-канал повністю ігнорує.

Дописи створюються у такий манер щоб залишитися ніби «проукраїнським» каналом, проте зі своїм особливим поглядом на події. Творці каналу наполягають, що лише вони «дають можливість» ознайомитися з правдою та «думати». Для того щоб дискредитувати своїх конкурентів у телеграмі, автори каналу запустили інформацію, що всі, хто надсилає контент до інших медіа, потрапляють згодом до правоохоронних органів. Тому, звісно, весь «підцензурний контент» необхідно відправляти лише їм, бо вони гарантують конфіденційність. Не цурається редакція «Типичной Одессы», публікувати й офіційні заяви Лаврова та інших російських політиків, просуваючи таким чином російське бачення подій.


У пропагандиській манері був опублікований чутливий для місцевих мешканців фейк, що «через Україну», Одеська затока буде небезпечна для людей та суден кілька десятків років. Те, що така небезпека виникла у першу чергу через російське вторгнення автори цього повідомлення не згадали. Як і попереднього моніторингового періоду зафіксовані повідомлення про масовану роздачу повісток військовозобов'язаним, хоча конкретні докази не наводяться. Оскільки редакція каналу отримує інформацію з приватних повідомлень, скоріше за все, деякі одесити сприймають будь-яких військових на вулицях міста за «роздавальників» повісток і тут же намагаються сповістити спільноту про побачене.

Те, що «Типичная Одесса» працює в інтересах Росії помітно й з висновків які були зроблені після «зернової угоди». Автори каналу повністю перекрутили інформацію, та використовуючи тезиси з інших російських ресурсів, написали, що ці перемовини завершилися перемогою Росії і абсолютно невигідні Україні. Хоча лише сам факт цих переговорів та їх результати остаточно демонструють повний провал російської дипломатії. Зазначимо, що інші російські телеграм-канали розповсюджують нісенітницю про те, що українці нібито самі спалюють елеватори та зерно. В цьому ж контексті на російських новинних сайтах активно поширювалася інформація про те, що нібито ЗСУ навмисно завдали ударів по порту в Одесі 22 липня, оскільки підписані угоди щодо зерна є невигідними для України: «цей договір дозволяє Україні вивозити зерно, але не дозволяє військовим кораблям НАТО заходити до Чорного моря». Цю тезу спростували фактчекери StopFake.

Серед основних наративів у російських телеграм-каналах зустрічалися також повідомлення про формування у російському війську «Одеської бригади», яка має намір атакувати з часом Миколаїв та Одесу.
2
Джинса, емоційна лексика та мова ворожнечі
Як і попереднього моніторингового періоду, зафіксовано приклад публікацій з елементами політичної джинси, яка стосувалася діяльності «Фонду Добра та Любові» екс-нардепа Олександра Дубового.

Зафіксовані й випадки сексизмів, як от у новині «9-річного напоїли горілкою, 5-річного – домашнім вином: на Одещині дітей отруїли алкоголем», де підкреслюється, що мати дітей «проспала» інцидент, хоча відповідальність за дітей рівноправно несуть мати й батько. Інші видання, повідомляючи про цю ж подію, також звинуватили в усьому жінку: «Мати хлопчика з Окон (назва селища, — прим. ред.) замість того, щоб стежити за дитиною, спала п'яною вдома».

Зафіксовані й випадки мови ворожнечі. Так у новині «Маскувала важкі психотропи в електронні цигарки: поліція затримала наркоторгівку з Болградського району» використовується агресивна термінологія по відношенню до наркозалежної людини («наркоторгівка»). Така лексика є недоцільною та викликає лише збільшення рівня агресивності у суспільстві.

Мова ворожнечі виявлена й у схожих за змістом новинах «Громадянина Азербайджана депортували з Одеси за порушення міграційного законодавства» та «Двох громадян Арменії за порушення міграційного законодавства видворили з України», оскільки в них надмірно фокусується увага на національностях громадян. Це формує стереотип про те, що представники цих народів мають більше схильності до правопорушень.


Дослідження охопило період з 18 по 22 липня 2022 року. Загалом було проаналізовано 1361 повідомлення в стрічках новин 11 медіа та телеграм-каналів: «Думська», «048», «Одеса.Онлайн», «Бессарабія інформ», «Одесит.юа», «Одеса-медіа», «Топор», «Типичная Одесса», «Одесский фраер», «Одесса как она есть». «Х….я Одесса».

З методологією дослідження можна ознайомитися за посиланням.

Проєкт реалізується ГО "Інститут масової інформації" та командою Infocrime Odesa і фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.