18 серпня 2022

Антиукраїнська пропаганда в одеських телеграм-каналах — Infocrime Одеса
У середині серпня прокремлівські наративи витіснили майже всі інші фейки, які можна було зустріти в одеських телеграм-каналах.
Минулого тижня в одеських медіа ресурсах загалом спостерігалося зменшення кількості інформаційних маніпуляцій. Прокремлівські наративи витіснили майже всі інші фейки, які можна було зустріти в одеських телеграм-каналах. Новини, пов'язані з озброєнням України ракетними комплексами HIMARS, вибухами на аеродромі у Новофедорівці та нібито «підготовкою російського наступу», стали найбільшим джерелом фейків минулого тижня. Вони були продуктом російської пропаганди.

Такі висновки можна зробити після аналізу даних, які були отримані в результаті щотижневого моніторингу одеського інформаційного простору командою проєкту «Infocrime Одеса» за підтримки британського фонду Thomson Reuters, у партнерстві з Інститутом масової інформації.*

З 8 по 12 серпня загалом було проаналізовано 1611 повідомлення у 7 місцевих медіа та 6 телеграм-каналах. Також до моніторингу потрапили основні пропагандистські фейки та наративи у російських медіа про Одещину. У 25 матеріалах (1,5%) виявлені ознаки інформаційних маніпуляцій. З них 9 представляють собою повідомлення з елементами фейків та пропаганди.

1
«Продукти» російської пропаганди
Минулого тижня в одеських телеграм-каналах поширювалася низка російських фейків. Деякі новини публікувалися із посиланням на прокремлівські ЗМІ. Інформація про те, що кількість біженців з України до Росії перевищила 3,2 млн осіб вперше була поширена російським «ТАСС». Але згодом вона вже з'явилася на одному з телеграм-каналів Одеси. В ООН насправді зазначали, що цифри про кількість біженців з України є оціночними, а інформації про кількість українців, які виїхали до РФ і згодом повернулися до України взагалі немає. Для мешканців тимчасово окупованих територій шлях через Росію взагалі є єдиним можливим, щоб вирватися з окупації.

Фейком також є новина щодо відмови США поставляти більше ракетних комплексів HIMARS до України. Як і раніше, у США продовжують надавати всеосяжну підтримку Україні у війні, яку розв'язала Росія. Водночас в американській адміністрації оцінюють, який тип зброї потрібний на поточний момент, і що можна оперативно доставити. Наразі головне завдання Росії — переконати власне населення та українців у тому, що західна військова підтримка ЗСУ буде поволі вщухати. З метою поширення цієї думки в одеських телеграм-каналах також публікуються меми, що висміюють військову підтримку США. В основному мова йде про те, що США нібито сфокусує свою увагу на Тайваню, через що вимушені будуть залишити Україну ні з чим.

Російська пропаганда потрапляє в одеський інфопростір і через новини з фронту. Наприклад, прокремлівські телеграм-канали Одеси висвітлювали вибухи на аеродромі у Новофедорівці через призму російської версії подій — а саме, що там сталася пожежа під час завантаження палива. І навіть якщо офіційна позиція української влади говорить про непричетність до вибухів ЗСУ, експертні думки та фото докази щонайменше не підтверджують версію РФ. Ці ж телеграм-канали видають обстріли російською артилерією Миколаєва за «артпідготовку перед наступом» та цитують заяви російських колабораціоністів, які обіцяють, що окуповані Росією населені пункти на Миколаївщині стануть частиною Херсонської області. Подібні «вкиди» в одеський інформаційний простір потрібні для деморалізації населення та надання легітимності російській окупаційній владі. В одеських телеграм-каналах паніку сіють й іншими повідомленнями, на кшталт «ракета зараз летить на Одесу зі сторони Затоки».

Минулого тижня в одеських медіа ресурсах також ширився фейковий документ, який нібито належав Одеській ОВА. У ньому йшлося про те, що очільник ОВА Максим Марченко просить у одеських підприємців кошти на підтримку ЗСУ. Цей фейк був оперативно спростований самим Марченко. Проте деякі одеські телеграм-канали все ж поширювали підроблений документ. Спростування вони так і не опублікували.

2
Емоційні заголовки та мова ворожнечі
В традиційних одеських ЗМІ ситуація з фейками та маніпуляціями виглядає набагато кращою. Проте і тут командою Infocrime Одеса були зафіксовані порушення, які стосуються використання мови ворожнечі та сексизму. Використання країни або регіону походження героїв кримінальних новин може бути недоречним і відриває увагу читачів від суті новин. Так у статті «Житель Рені зі спільником з РФ обікрали квартиру в Одесі», вказується, що крадій був з Рені. У статті «В Одесі «бізнесвумен» шукала чоловіків, які бажають виїхати за кордон і оформляли їм опікунство над своїм сином» у зневажливій формі «бізнесвумен» представляють героїню новини. Емоційні оцінки зустрічалися й у тексті іншої новини «Ренійська міськрада розпочинає процес офіційного оформлення земельних ділянок під парковки для фур». Тут автор статті висуває безпідставні обвинувачення в бік Ренійської міськради, говорячи про те, що «міськрада готова оформити відповідну документацію «заднім числом»». Але це припущення є власною думкою журналіста.

Минулого тижня в одеських ЗМІ також можна було побачити давно забуту «політичну джинсу» — матеріали, які публікуються на замовлення політичних партій або персоналій без належного маркування. Новини із рекламою колишнього президента Петра Порошенко та екс-нардепа Олександра Дубового з'являлися у декількох одеських ЗМІ.


Дослідження охопило період з 08 по 12 серпня 2022 року. Загалом було проаналізовано 1611 повідомлення в стрічках новин 13 медіа та телеграм-каналів: «Думська», «048», «Одеса.Онлайн», «Бессарабія інформ», «Одесит.юа», «Одеса-медіа», «Топор», «Типичная Одесса», «Одесский фраер», «Одесса как она есть», «Х….я Одесса», «Курс Одесса», «Одесса Инфо».

З методологією дослідження можна ознайомитися за посиланням.

Проєкт реалізується ГО "Інститут масової інформації" та командою Infocrime Odesa і фінансується Фондом Thomson Reuters у межах програми підтримки незалежних ЗМІ в країнах Східного партнерства за підтримки Міністерства закордонних справ і в справах Співдружності націй Великої Британії.