Актуально

Без коронавірусу, проте з грипом та ГРВІ


Які інфекції загрожують Одесі?

З настанням холодів на телебаченні частіше можна побачити рекламу різних препаратів проти застуди та грипу. Гомеопатія, противірусні, жарознижуючі… Одні засоби не мають в своєму складі діючих речовин, другі недостатньо досліджені, а треті знімають лише неприємні симптоми, а не лікують хворобу. В кожному випадку, пацієнтові варто індивідуально проконсультуватись з сімейним лікарем. Завдяки реформі охорони здоров'я, громадяни отримали змогу звертатись до того спеціаліста, у кваліфікації якого вони впевнені. Проте є речі, які варто знати навіть людині, що не має медичної освіти.
За даними відділу материнства та дитинства Департаменту охорони здоров'я Одеської міської ради, серед усіх, хто захворів на грип, 74 відсотки складають діти, найвразливіша частина нашого населення. В них тільки формується імунітет, їм легше за все підчепити вірус та захворіти. В закритих приміщеннях, які не завжди адекватно провітрюються, з великим скупченням однолітків, створюються сприятливі умови для поширення грипу та ГРВІ.
Якщо говорити про захворюваність дітей, то були запроваджені обмежувальні заходи, щоб завадити поширенню грипу. Наприкінці січня школи Одеси зачинилися на карантин, були обмежені заходи за участю дітей. Також грип може дати ускладнення для літніх людей, особливо тих, хто має якісь супутні патології. Таким громадянам є сенс робити щеплення від грипу та, якщо з'явились симптоми хвороби, звертатись до сімейного лікаря.
В рамках медичної реформи серйозна увага сьогодні приділяється комунікації з населенням. Велася робота з вагітними жінкам, бо через фізіологічне зниження імунітету вони вразливіші до інфекцій. Їм було рекомендовано не ходити без нагальної потреби до медичних закладів, підтримувати контакт зі своїм дільничним лікарем, отримувати необхідні консультації за необхідності. А планові обстеження вагітним пацієнткам радили відкласти до сприятливішого епідеміологічного періоду.
«Епідеміологічна ситуація 2019 та 2020 року в Одеському регіоні є унікальною. Вона полягає в тому, що на фоні звичайного сезонного сплеску захворюваності на грип та ГРВІ, людство зіштовхнулося з новою інфекцією, яку вперше діагностували в Китаї. Про неї з кінця минулого року говорять дуже багато. Також вівся моніторинг захворюваності на грип та ГРВІ, і всі прогнози спеціалістів виправдалися. Перша хвиля була незначною, кількість хворих збільшилась десь на 5-7 % в кінці грудня. А вже в кінці січня та на початку лютого спостерігався сплекс на 28 відсотків», - зауважує завідувач сектору інфекційного контролю та імунопрофілактики Одеської міської ради Віктор Бакал.

Віктор Бакал
Китайський коронавірус, вперше зареєстрований в місті Ухань, нині є однією з найпопулярніших тем у світових новинах. В Україні, станом на сьогодні, не було зареєстровано жодного випадку нового захворювання. Багато людей його панічно боїться, забуваючи що знайомий нам з дитинства грип може становити не меншу небезпеку. За інформацією лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я, з початку епідеміологічного періоду від ускладнень грипу померло 26 людей, один з яких – мешканець Одеси.
Люди схильні боятися всього незрозумілого. Медіа постійно публікують новини про те, як поширюється коронавірус і де з'явились нові пацієнти. Якщо проаналізувати дані захворюваності, то смертність складає близько двох відсотків від усіх зареєстрованих випадків. Більшість загиблих були літнього віку або мали супутні серйозні проблеми зі здоров'ям. Країни, в яких зареєстровано коронавірус, роблять все можливе, щоб мінімізувати випадки зараження. Українцям же треба захищатися від тих інфекцій, що є зараз.
«Одним з найпатогенніших напрямків у інфекційній практиці є респіраторні вірусні захворювання, зокрема й грип. Близько 70-80 % заховорюванності серед усіх хвороб припадає на інфекції, які передаються повітряно-крапельним шляхом. На покращення епідеміологічної обстановки вплинуло те, що вчасно був оголошений карантин. Так на початку лютого з 33 хворих, що знаходились в лікарні через грип, було тільки семеро дітей. Завдяки вчасно запровадженим заходам, нам вдалось захистити тих, хто найвразливіший до інфекції», - говорить завідувач відділенням Одеської міської клінічної інфекційної лікарні Валерій Титаренко.

Валерій Титаренко
Новий коронавірус наразі до України не дійшов. Епідеміологічна обстановка щодо грипу стабілізувалась, карантин скасували, школярі повернулись до навчальних закладів. Проте ризик захворіти для кожної окремої людини все ж ще залишається. Тому варто частіше мити руки, провітрювати приміщення, уникати стресів та висипатися. Дотримання таких нескладних правил зменшить шанси заразитися грипом чи іншою гострою респіраторною вірусною інфекцією.
На грип, напевно, хворів кожен з нас, тому не будемо розписувати детально, як діяти за його перших ознак. Якщо хвороба протікає без ускладнень – можна обмежитись теплим питтям, постільним режимом та ліками, що знімають симптоми. Організмові здорової людини зазвичай достатньо цих заходів щоб видужати та повернутися до нормального життя. Однак якщо стан не покращується чи навіть погіршується, потрібно якомога найшвидше звернутись до лікаря, якому ви довіряєте. Бо дуже часто фатальних наслідків можна уникнути, вчасно звернувшись за медичною допомогою.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".