INFORMER.OD.UA
Безкоштовно та чутливо: правова допомога для евакуйованих людей
З якими питаннями звертаються вимушені переселенці та хто їх консультує в Одесі.
За інформацією міської влади Одеси на 14 липня в Одесі зареєстровано понад 28 000 евакуйованих осіб. Дехто приїздив до близьких та родичів, а дехто мусив самостійно шукати нову домівку, дехто втратив близьких, а дехто — документи. На новому місці людям доводиться не лише налагоджувати своє життя, а й вирішувати чимало юридичних проблем.

Ми поспілкувалися з людьми та з організаціями, де евакуйовані громадяни можуть отримати безкоштовну юридичну допомогу.
Актуальні юридичні потреби
Отримати весь об'єм правової допомоги можна в ГО "Десяте квітня". Надавати консультації тут розпочали одразу, як люди почали приїздити до Одеси. Для цього співробітники навіть чергували на залізничному вокзалі та органах державної влади, куди у подальшому звертались ВПО. З цією метою до організації долучили чимало нових співробітників. Сьогодні юридичну допомогу надають 19 фахівців.

— За період із 1 квітня по 28 червня юридичну допомогу було надано 2373 особам, також ми надаємо соціальну та психологічну підтримку. Їх відповідно отримали 3630 та 1001 бенефіціари, — розповіли нам в організації.

За словами співробітників, найпоширеніший запит — фінансова допомога та її отримання. Люди чимало питають про доступні види грошової допомоги, зокрема від міжнародних організацій. Далі — питання, пов'язані зі статусом ВПО: оформлення довідок та відповідно допомоги від держави, супутні питання, отримання компенсацій за зруйноване житло.

— Чимало запитів стосується гуманітарної допомоги — як отримати продукти харчування, одяг, ліки тощо, дуже багато із них від ВПО із 2014 року та, останнім часом, від одеситів пенсійного віку, — зазначають в організації.
Чутливі запити
Окремої допомоги потребують представники ЛГБТК+ спільноти, а особливо — транс-персони через свій статус. Їм допомагають в ГО "Прожектор".

— Від початку повномасштабного вторгнення ми надали юридичну допомогу близько 500 особам. З них 60 — представники квір-спільноти. Переважно наших бенефіціарів цікавить, як евакуюватися за кордон, якою має бути взаємодія з військкоматами, — розповідає Олексій Лосинець, координатор проєкту "Human Rights Clinic".
Щоб підтримати вразливі категорії організація ініціювала створення шелтеру для транс- та небінарних персон, де можуть перебувати родини чи окремі люди протягом трьох місяців, поки вирішують, куди прямувати надалі, або готують документи для подальшої евакуації.


— Ми не обмежуємося допомогою лише квір-спільноті, а розглядаємо і інші звернення. Зараз, наприклад, є запит на повернення в Україну дітей, котрих евакуювали на початку війни. Як виявилось, зробити це не так легко, бо на початку війни мало хто готував необхідні для виїзду документи. Є випадки, коли батьки гинули, а діти лишалися з родичами чи знайомими, — додає юристка організації Єлизавета Барашкова.
Кейс-менеджмент і первинна допомога
Отримати первинну допомогу можна і не в спеціалізованих організаціях. Наприклад, в БФ "Карітас Одеса УГКЦ", де надають гуманітарну та фінансову допомогу, в проєктах працюють кейс-менеджери.

— У нас в офісі надають продуктові набори для евакуйованих людей. Коли соціальні працівники реєструють бенефіціарів, часто з'ясовують, що люди потребують юридичної консультації, котру надають одразу кейс-менеджери. Переважна більшість запитів стосується трудового законодавства, оформлення компенсацій через втрати, а також поновлення документів, — розповідають у фонді.
Разом з соціальними працівниками та кейс-менеджерами в офісах працюють і психологи, щоб комплексно підтримувати людей.

— Коли я приїхала до Одеси, зі мною був лише мій хворий чоловік. Ми дивом евакуювалися з Херсонщини і взагалі нічого не мали. В Одесі нам довелося поновлювати документи, посвідчення, виплати, шукати можливості для поновлення лікування, дізнаватися про можливості щодо несплати комунальних послуг в окупованому місті. Ми вже літні і зробити це все в новому місці не змогли, а звернутися до приватного юриста не мали коштів, тому вдячні можливості отримати таку безкоштовну підтримку разом з гуманітарними наборами, — розповідає пані Ольга.
Приватна практика
Дарина вивчає право в університеті. Напередодні повномасштабного вторгнення вона вже тривалий час стажувалася та працювала, але коли до міста почали приїжджати люди з гарячих точок та тимчасово окупованих територій, почала надавати безкоштовні консультації для потребуючих.

— Я знаю юристів, котрі вимагали плату за свої послуги в тих, хто не мав грошей навіть на проїзд, і людям доводилось продавати сімейні прикраси. Тому я вирішила допомагати безкоштовно. Треба підтримувати співвітчизників, — розповідає дівчина.

Щотижня вона надає десятки консультацій, щоб допомогти евакуйованим громадянам, та впевнена, що саме такою і має бути допомога у воєнні часи.
Отримати безкоштовну допомогу можна також:
Координаційний центр надання правової допомоги: 0 800 213 103.

У мобільному додатку "Безоплатна правова допомога"

У додатку "Твоє право"

Подати звернення до Мін'юсту про отримання безоплатної первинної правової допомоги: https://minjust.gov.ua/feedback

КУ "Правова допомога": 067 793 49 33, 094 667 73 77
Авторка: Ірина Чиркіна
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua
є медійним проєктом ГО "Інститут політичної інформації".

«Матеріал підготовлено в межах програми «Сильні медіа – сильне суспільство». Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору авторів».