Репортаж
Бізнес свідомий, а люди – не дуже
Як живуть віддалені райони Одеси на карантині?
Пандемія коронавірусу, яка дісталась України, кардинально перевернула всі плани. Чимало реформ, зокрема медична, були призупинені. До кращих часів закрилось багато підприємств. Громадський транспорт став перевозити людей тільки в масках і не більше десяти осіб в салоні. У соцмережах з'явилося багато фото, де показані безлюдні центральні вулиці великих міст. Але як живуть спальні райони, зокрема в Одесі? Ми вирішили прогулятися селищем Котовського - одним з найвіддаленіших районів міста.
На перший погляд, нічого незвичайного не відбувається. Люди стоять на зупинках, йдуть у своїх справах, спілкуються між собою. Тільки трохи пройшовшись бачиш закриті кафешки. Численні оголошення говорять, що вони припинили свою роботу на час карантину. Частина з них пропонує взяти їжу з собою або оформити доставку.
Маленькі кав'ярні та крамниці з фаст-фудом при цьому відкриті. Але вони продають їжу на виніс і обмежують кількість людей, які можуть одночасно знаходитися в одному приміщенні. Так одне з оголошень суворо повідомляє - присутніми можуть бути не більше п'яти осіб.
Туристичні агенції розташовані на селищі Котовського мало не на кожному розі. Зараз вони переживають справжню кризу, їх офіси закриті. Цілком можливо, що співробітники працюють віддалено, але навіть в такому випадку навряд чи вони обслуговують потоки бажаючих виїхати за кордон.
Людей на вулиці багато. Частина займається стихійною торгівлею, дихаючи теплим весняним повітрям та вихлопами автомобільних газів. Захисних масок ні на торговцях, ні на клієнтах, в більшості випадків, немає. Втім, зустрічаються перехожі, які не гребують захисними заходами.
Маршрутки ходять більш-менш регулярно. Штори в салоні закриті, тому складно з ходу підрахувати, чи дотримується правило «не більш десяти осіб», чи ні. «Стоячі місця» зайняті, але тут незрозуміло, чи збираються люди виходити, чи це маршрутники порушують правила. Радує тільки, що в громадському транспорті більшість носить захисні маски.
Люди прийшли до бювету набрати питної води. Народу тут більше, ніж в черзі на деякі маршрутки. Дистанції ніхто не дотримується, всі товчуться в тісноті. Деякі люди в масках, але частина ніяк себе не захищає в місцях скупчення народу. Останніх, до речі, багато, серед громадян, які перебувають у групі ризику.
Йдемо далі і бачимо величезну чергу до банку. Вона така не від напливу клієнтів. Люди просто тримаються один від одного на відстані, намагаючись тримати дистанцію в півтора-два метри. Та й до самого банку людей пускають по одному. Як тільки попереднього відвідувача обслугують – заходить наступний.
Кримський бульвар от-от зацвіте. Це одне з найпопулярніших місць відпочинку для місцевих жителів. Лавки порожні, людського шуму не чути, навіть пташки не співають. На перший погляд може здатися, що людей тут мало, але пройдеш трохи далі – і картина змінюється.
Основний наплив людей спостерігається біля пересувних кав'ярень. Матусі з візочками, пенсіонери, звичайні перехожі, які повиходили грітися на сонечко. Люди купують каву і десерти, спілкуються між собою. Для них, карантин, здається, ніяких змін до побуту не вніс.
Бариста чекає на клієнтів. Його обличчя, як і інших колег в сусідніх кав'ярнях, захищене респіратором. Антисептики і вологі серветки надаються на першу вимогу. Люди охоче купують каву та насолоджуються життям. Тому цей бізнес працює, як і раніше. Тільки санітарні вимоги стали суворішими.
Люди гуляють Кримським бульваром, дихають повітрям і відчувають себе цілком спокійно. Недалеко від Північного ринку стихійні торговці, як і раніше, продають свій скарб. Багато людей гуляють цілими групами. Втім, зі сторонніми більшість намагається дотримуватись дистанції.
Любителів шопінгу значно поменшало, автомобільна стоянка біля місцевого торгівельного центру спорожніла. Зазвичай в цьому місці не проштовхнутися серед машин, а зараз тут гуляє вітер. Можна вільно дрифтувати або зібрати команду й поганяти в футбол.
Коли заходиш до торгівельного центру, він вражає своєю тьмяністю і сумовитістю. Більшість магазинів закриті, працюють тільки господарські товари, зоомагазини та продуктові. І чомусь магазини побутової техніки. Здається, ніби все тут вимерло. Один з охоронців, побачивши що я намагаюся фотографувати, вимагає припинити зйомку. Втім, кілька кадрів зробити вдалося.
Острівець життя - продуктовий супермаркет. Касири в масках і рукавичках пробивають товари, люди активно закуповують продукти. Сфотографувати це я не змогла, оскільки за мною стежив охоронець. Зайшла в один з магазинів господарських товарів. Людей було мало, але як сказали продавці, клієнти приходять. У приміщенні відчувається запах дезінфікуючих засобів.
Школярі, користуючись відсутністю занять, активно займаються рухливими видами спорту. Діти катаються на скейтах, роликах і велосипедах, виконують різні трюки. Незважаючи на те, що майданчик закритий на карантин. Про це свідчить оголошення, що висить на закритих воротах.
Відповідь на питання: «Як таке можливо?» приходить сам собою. Один з підлітків перелазить через невисокий паркан, тягнучи за собою самокат. Діти, які займаються спортом, легко ігнорують як попереджувальні оголошення, так зачинені замки.
А це місцевий спортивний майданчик, який теж закрили до кращих часів. Зазвичай в цьому місці багато дорослих та дітей, що полюбляють футбол та біг. Огорожа тут набагато вища, ніж біля роледрому, тому школярів, що ганяють в м'яча, не спостерігається.
Для багатьох жителів спальних районів карантин – відмінна можливість провести час зі своїми улюбленцями. Групи собачників збираються і разом і вигулюють своїх вихованців. Чотирилапі ж радіють весняному сонцю і знати не знають про якусь пандемію коронавірусу.
Одеські котики неподалік гуляють самі по собі, відпочивають після чергових внутрішньовидових розбірок. Хвостаті не бояться ні людей, ні собак, ні коронавірусу. Їхнє котяче вуличне життя йде своєю чергою і ніщо не здатне йому перешкодити.
Найстаріший кінотеатр селища Котовського, «Зоряний», теж не працює. Втім, він закритий з 2017 року і це ніяк не пов'язано з карантинними обмеженнями.
Люди стоять на трамвайній зупинці, очікуючи своєї черги. В транспорт не пускають більше десяти осіб одночасно, тому доводиться потерпіти. Багато хто вимушений пропускати про три-чотири трамваї, перш ніж з'явиться можливість туди залізти.
За порядком на зупинці стежать контролери. Вони перераховують людей, що знаходяться всередині, і тільки якщо кількість пасажирів менше десяти – пускають наступного. Багато цим фактом незадоволені – але заперечити нічого.
Трамваї йдуть практично один за іншим. Частина проїжджає, не зупиняючись. Решта ж випускають пасажирів, а нових беруть після того, як контролер дасть «добро». Решта залишається чекати своєї черги далі.
Як ми бачимо, багато людей ігнорує карантинні заходи. І хоча прямої заборони гуляти немає, радять уникати великого скупчення людей. Коронавірус вніс свої поправки в розпорядок життя багатьох країн. В Італії щодня фіксують сотні смертей, що спричинило нове захворювання. У Франції до стабілізації ситуації згорнули всі державні реформи, зокрема пенсійну. Тому ситуація виглядає дуже серйозною. Так пік захворюваності в нашій державі очікується в середині квітня. Як з нього вийде Україна, та Одещина зокрема – можна буде проаналізувати тільки за місяць.

Авторка
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".