16.10.2021
Благодійність без кордонів: на Миколаївщині за підтримки організацій з ЄС збудований літній табір
Кінбурнська коса. Віддалений куточок дикої природи в Миколаївській області, де лиман зливається з Чорним морем, куди можна дістатись лише катером теплої пори року, або в об'їзд на сотні кілометрів поганими дорогами. Сама ж коса тоне в пісках, тому їхати доводиться на позашляховиках.

Через таку віддаленість від цивілізації в цих місцях збереглась чиста природа, що ідеально підходить для відпочинку та оздоровлення. І саме тут з'явився літній дитячий табір "Одіссей", збудований за співпраці благодійного фонду "Шлях додому" та німецьких організацій Rotary Club Neandertal і Асоціації німецьких солдатів і поліцейських Lachen Helfen e.V та компанії Knauf.
Перші роботи в таборі почались в 2016 році. Тоді почали зносити стару будівлю на відведеній земельній ділянці, потім заливати фундамент нової, далі пішло зведення стін, підведення комунікацій, облицювальні роботи. Будівництво тривало так довго через те, що будинок на 40 місць доводилось зводити майже вручну.

Клімат не сприяв цілорічній роботі, важку будівельну техніку на острів не доставиш. Але зараз в одному з найбільш екологічно чистих куточків України з'явився літній табір, куди вже наступного літа приїдуть відпочивати діти соціально-незахищених категорій.
"Багато людей питало, навіщо будувати табір так далеко. Але коли вони сюди приїжджають і бачать це місце — всі питання зникають. На Кінбурнській косі є ліси, де можна проводити спортивне орієнтування. Тут дика природа, тварини, море, пейзажі, які не зустрінеш більше ніде. Табір орієнтований більше на старших дітей. Для маленьких тут бракує розваг на кшталт морозива та басейнів. Сюди ми будемо брати підлітків, орієнтовно від десяти до шістнадцяти-вісімнадцяти років. Для них тут буде цікаво, тут є можливість організовувати квести. Це створює умови для веселого та динамічного проводження часу протягом усієї зміни ", - каже керівниця проекту Одеського благодійного фонду "Шлях до дому" Оксана Ільченко.

Оксана Ільченко
Віддаленість від цивілізації має свої плюси та мінуси. Перевага в тому, що тут дійсно чиста екологія та унікальна природа. Але будівництво таких проектів вимагає значно більших зусиль, ніж якби воно відбувалось в місті. Це пов'язане не тільки з доставкою матеріалів, а з рядом цілих інших проблем.

Не всі готові сюди їздити працювати, бо це далеко від родини, треба їхати надовго. Багато технічних моментів, які здійснювати важко. Тут немає спеціалізованих магазинів, всі доставки матеріалів здійснювались катером з Очакова. І взимку тут працювати дуже складно. Сильний вітер, холод заважали.
До роботи були залучені організації з ЄС, де благодійність дуже розвинена. В цивілізованому європейському бізнесі існує місія роботи заради суспільства. Для багатьох українських підприємців це шок, а для Європи та Америки це давно типова ситуація.

Там серйозний бізнес працює на формування свідомого громадянського суспільства та допомагає тим, хто цього потребує. Це нормальна частина підприємницького процесу, яка дуже часто не пов'язана ні з якою рекламою. Бізнесмени не ставлять задачею зробити ту чи іншу кількість репостів, згадок, пропіарити себе. Вони просто працюють, бо це частина їхнього життя.
Допомога надається по-різному. Є організації світового рівня, які представлені всюди та надають підтримку там, де це потрібно. Для них нормально розвивати суспільство, підтримувати цікаві соціальні проекти. Є бізнесмени, які допомагають країнам, де вони мають підприємства.

Великі корпорації працюють в тій чи іншій країні, продають свою продукцію і вважають, що частину прибутку вони мають витрачати на соціальну допомогу саме тут. Та й в благополучних країнах, з розвиненою інфраструктурою. набагато простіше просувати себе, ніж в тих, де люди зосереджені виключно на виживанні.
"Ми усі маємо спільну мету — допомагати дітям. Через те, що Україна перебуває в конфлікті з Росією ми вирішили, що допомога потрібна саме тут. Місце для табору ми обрали за рекомендацією німецького поліцейського, що перебував з місією в Україні. Він розповідав про благодійну організацію "Шлях до дому", я зв'язався з німецькими благодійними організаціями, що працюють тут, через які і вийшов на контакт. Першочерговою ідеєю було, що тут відпочиватимуть діти-сироти з Одеси, без різниці у віці. Всі роки будівництва, за умовами нашої організації, процес контролювали поліцейські та солдати з Німеччини", - розповідає член правління Асоціації німецьких солдатів і поліцейських Lauchen Helfen e.V Уве Майнц.

Уве Майнц
Діти будуть відпочивати за рахунок фонду "Шлях до дому". Їх і раніше на відпочинок відправляли кожен рік до літніх таборів, зазвичай в районі Коблево. Там є бази відпочинку, з якими благодійники працюють близько десяти років. Наявність власного табору здешевить відпочинок для дітей, потрібні будуть тільки ресурси для забезпечення харчування, комунальних послуг, але це не ті суми, що витрачались раніше.
Співпраця з міжнародними та європейськими організаціями допомагає нашим благодійним фондам впроваджувати різні проекти. З української сторони зазначають, що жодних складнощів в роботі з міжнародними партнерами немає. Найголовніше - виконувати свою роботу правильно, згідно обіцяних результатів.

Складність полягає в тому, щоб увійти в контакт з донорами та отримати необхідну підтримку. В благодійних організаціях, які тільки починають свій шлях, з цим є певні труднощі. Для тих, хто працює не перший рік, проблема фінансування вирішується легше.
"Колись ми на пошук донорів витрачали великі зусилля, брали участь в конкурсах, доводили свою спроможність, демонстрували світу, що ми щось можемо. На якомусь етапі ми напрацювали стільки успішних проектів, прикладів ефективної соціальної роботи, таку репутацію, що звертатися вже стали до нас. Міжнародні організації, якщо вже шукають, куди вкласти гроші, бажають гарантовано бачити гідний результат, тому звертаються до тих, хто має значний та успішний досвід", - говорить президент благодійного фонду "Шлях до дому" Сергій Костін.

Сергій Костін
Вже наступного літа перші маленькі відпочивальники приїдуть до табору. Дітям, що знаходяться в складних життєвих обставинах, потрібна підтримка, події, які зроблять їхнє дитинство щасливим. Реформи соціальної галузі, що проводяться зараз в Україні, не можуть стати єдиною основою для забезпечення цього. Важливе включення всіх категорій, від бізнесу до громадськості. Відпочинок у літньому таборі на морі, посеред дикої природи, цілком можуть стати тими спогадами, які діти перенесуть вже у доросле життя.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".