Photo: svittlana
Чи змінюється Україна?
Україні за останні п'ять років вдалося запустити цілий ряд реформ і значно розширити можливості для бізнесу і своїх громадян. А що в Росії? І чи є надія на побудову правової держави, проведення чесних виборів, свободу слова? Розпочата реформа медицини і освіти, проведена децентралізація, запуск нової поліції, безвіз і асоціація з ЄС. Як це все вплинуло на наше життя?
30 березня 2021
1
Реформи, свобода слова і демократія
Реформи, свобода слова і демократія в Росії і Україні - це зазвичай найгарячіші теми. Але за останні п'ять років Україні вдалося запустити цілий ряд реформ і значно розширити можливості для бізнесу і своїх громадян: це адміністративно-фінансова децентралізація, реформа патрульної поліції, реформа газового сектора, реформування банківської системи і трансформація ролі НБУ, реформа держзакупівель, впровадження електронних послуг (зараз можна зареєструвати бізнес, отримати ліцензії, дозволи, оформити паспорт і багато інших цивільних документів онлайн), підписання асоціації з ЄС - найбільшим за купівельною спроможністю ринком світу - отримання безвізового режиму з країнами ЄС, відкриття ринку землі, медична реформа і реформа освіти хоч і повільно, але теж просуваються. Залишається також судова реформа, яка є напевно найбільш проблемною. А саме корумповані суди гальмують приплив в країну іноземних інвестицій і розвиток корпоративного сектора. Та й взагалі заважають нам стати по-справжньому правовою державою.

Росія в 2020 році вирішила обмежитися конституційною реформою. І це все що можна сказати про реформи в РФ за останній час. За винятком енергетичного сектора, зростання іноземних інвестицій в останні п'ять років було важкодосяжним через недосконалу законодавчу базу і політику протекціонізму. У фінансовому секторі всы п'ять найбільших банків контролюються державою.

До речі, конституційна реформа в Росії все ж не пройшла даром. Глобальний Індекс демократії, який щорічно публікується журналом The Economist, в 2020 році помістив Росію на 124 позицію в компанію авторитарних режимів. Україна в Індексі 2020 року займає 79 позицію і характеризується як «гібридний режим», тобто країна в процесі трансформації на шляху до демократії.

Інший авторитетний рейтинг, який щорічно складає Freedom House, щоб заміряти реалізацію цивільних прав і свобод, ставить Україну на 62 місце з 210 країн світу. Росія знову потрапляє в число «невільних» політичних режимів. За словами Freedom House, «Авторитарні режими розуміють, що для збереження влади всередині країни їм потрібно пригнічувати відкриту дискусію, переслідувати дисидентів і ставити під загрозу засновані на правилах інститути за межами своїх кордонів».

«Авторитарні режими розуміють, що для збереження влади всередині країни їм потрібно пригнічувати відкриту дискусію, переслідувати дисидентів і ставити під загрозу засновані на правилах інститути за межами своїх кордонів»
2
Про що ще говорять рейтинги?
Демократії немає без свободи слова. Рейтинг репортери без кордонів щорічно ранжирує 180 країн за рівнем свободи ЗМІ. У ньому Україна займає 96 місце. За даними Інституту масової інформації, в Україні за 2020 рік було виявлено 229 випадків порушення свободи слова. Росія ж потрапила на 149 місце рейтингу із 180 можливих. Тобто, від російської журналістики багато чекати не доводиться. Зворотним боком нападок на журналістів і протидії їхній роботі стає руйнування межі між правдивою інформацією і пропагандою, до якої змушені вдаватися журналісти, щоб залишитися в професії. Тому не забувайте перевіряти інформацію і робити власні висновки. Інакше їх зроблять за вас.

Корупція запитаєте ви? Як з нею справи? Давайте перевіримо. Взагалі, корупцію неможливо виміряти чіткими показниками, тому всі рейтинги, пов'язані з цим явищем, висвітлюють лише те, наскільки корумпованою бачать країну її громадяни або мешканці інших держав. Сьогодні одним із широко використовуваних індикаторів виміру корупції є Індекс сприйняття корупції, щорічно оновлюваний Transparency International. Дані 2020 року показують, що Україна в світовому рейтингу прозорості країн займає 117 місце з 180 можливих. Росія тут знаходиться на 129 місці. Обидві країни вже не перший рік перебувають в компанії таких африканських країн як Сьєрра-Леоне, Нігер, Малі і Того. Але Україна останніми роками все ж демонструє позитивну динаміку. Чому так повільно? У боротьбі з корупцією чарівних рецептів немає: свобода преси, поділ влади, політична конкуренція і тиск виборців - одні з найважливіших інструментів боротьби. І звичайно системний підхід, реформи і політична воля.

Ну і наостанок, давайте про щось приємне. Про туризм, наприклад. З яким же паспортом вам відкриється більше точок на карті? Українським або російським? Компанія Хенлі, складає щорічний рейтинг паспортів і стверджує що все ж з українським. Україна в світовому рейтингу паспортів займає 41 місце, Росія знаходиться на 50 місці. До коронавируса, українці могли без віз відвідати 129 країн світу. Серед країн Східного партнерства у українського паспорта також найвищий індекс привабливості. Зокрема, Молдова займає 46 місце, а Грузія - 49. Так що приємних вам майбутніх подорожей!
Олександр Замковой
Автор Ukrainian Unleashed, журналіст та економічний оглядач (FB)
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".