18.08.2022
Чоловіки в Україні
Виїхати не можна залишитись
Питання про гендерну рівність з початку війни заграло з неочікуваного ракурсу. Якщо раніше в цій темі говорили здебільшого про жіночі проблеми, то тепер говорять про нерівне ставлення чоловіків. Зокрема, щодо права їх виїзду за кордон. З 24 лютого, з початку введення воєнного стану, чоловіки (за деякими винятками) не можуть виїхати за межі України. Ця заборона порадила безліч дискусій як в кулуарах Верховної Ради, так і на кухнях пересічних українців.

Мешканцю Одеси В'ячеславу Власенку 51 рік, тридцять років з яких він провів у морях. Його останній рейс закінчився у жовтні, там він був на посаді капітана. 25 лютого 2022 року чоловік мав іти знову на контракт, проте через військове вторгнення з боку РФ не зміг цього зробити. Він перебуває у призовному віці і не може залишати країну. Хоча його робота пов'язана із закордонними відрядженнями, приносила до казни України великі гроші, зараз чоловік працювати не може.
« Згідно з указом президента України, чоловіки 18 – 60 років не можуть залишати територію України. Як примудряються виїжджати деякі особи, я не знаю. Я чекатиму офіційного дозволу від Уряду. На сьогоднішній день, згідно з офіційними ЗМІ та заявами деяких публічних людей, в Україні достатня кількість військовослужбовців і бажаючих служити у лавах ЗСУ. Спочатку могли б зняти обмеження за віком, скажімо 18 - 45 років, для моряків. Через деякий час, згідно з обстановкою, ще зменшити віковий ліміт, та й продумати схему виїзду, і вимоги щодо повернення після закінчення договору», - каже В'ячеслав .
Зерновий коридор.
Поки є окремі випадки видачі дозволів на виїзд українським морякам. Вони йшли в рейс у складі екіпажів суден, які перевозили українське зерно. Велика ймовірність, що така практика працюватиме далі. Через зерновий коридор з нашої держави мають виїхати ще близько п'ятидесяти іноземних суден. Вони стоять в портах Одещини з лютого. З того часу власники евакуювали попередні екіпажі, тому закономірно, що нові набирають з наших моряків.

Зараз виїхати може порівняна невелика кількість чоловіків. Серед них – зняті з військового обліку за станом здоров'я, багатодітні батьки, опікуни дітей-інвалідів, студенти закордонних навчальних закладів. Проте наявність законного права виїзду теж не гарантує, що чоловік може покинути Україну. Вступають обставини непереборної сили, які не дозволяють виїхати. Наразі від цього, перед новим навчальним роком, особливо потерпають студенти. В Одеській області до справи навіть почали підключати юристів та адвокатів, бо факти ненадання дозволів стали масовими.
Одеситові Данилу Дімчеву у вересні має виповнитись двадцять років. Хлопець, попри призовний вік, є одним з тих, для кого за чинним законодавством кордони відкриті. Наразі він навчається в Болгарії, як студент 3-го курсу Варненського економічного університету, куди має право виїхати на навчання. Проте на практиці відстояти свої права виявилось не так просто. Протягом чотирьох місяців Данило намагається отримати відстрочку і дозвіл на перетин кордону від Малиновського центру територіального комплектування. Але поки безрезультатно.
«За наявності всіх довідок про навчання за два з половиною роки, розпоряджень про зарахування до навчального закладу, студентської книжки, особової картки і т. д. кожного разу отримую відмови через незрозумілі причини. На письмову заяву до ЦТК відповіді (яку, згідно із вимогами закону, мали надати протягом місяця) не було отримано і через два місяці. На запит до освітнього омбудсмена отримали відповідь із посиланням на Держприкордонслужбу, де вказано про можливість перетину кордону тільки за наявності довідки про дозвіл від центру. У той же час мої однокурсники із Запорізької та Київської областей отримали і відстрочки, і дозволи ще в середині квітня, і без жодних перешкод поїхали навчатися. Навіть є фото довідок, що їм надали», - розповідає Данило.
Передостанній похід Данила до центру комплектування взагалі став шокуючою несподіванкою. Виявилося, що хлопець перебуває у розшуку, при тому, що кожні півроку його мати за довіреністю заносила оригінали довідок про навчання і власноруч писала кожного разу заяву про те, що Данило дійсно навчається за Міжнародною угодою між Міністерствами освіти і науки України та Болгарії. Поки хлопець намагається з'ясувати, як йому бути далі. Його мати вже зверталася до Одеської облдержадміністрації, де залишила заяву. 3 серпня зателефонувала на гарячу лінію Кабміну, звернення зареєстрували, відповідь мають надати протягом 15-30 днів.

Дозволити виїжджати за кордон чоловікам 18-60 років без воєнного досвіду зможуть тільки після завершення дії воєнного стану. Таку відповідь надав президент Володимир Зеленський на відповідну петицію. У ній голову держави просили скасувати обмеження для виїзду за кордон чоловікам , які не мають військового досвіду та обмежено придатні у воєнний час. На сьогодні це не перша подібна петиція, яка набрала 25 тисяч голосів, проте поки на неї реакції немає.
Тарас Никифорчук
«Якщо ми не будемо мовчати, будемо намагатись в правовому полі відстояти власну позицію, то, думаю, рано чи пізно, з цього буде зиск. І що більше чоловіків зможе виїжджати за кордон. Основна небезпека полягає в саботажі відповідальних служб, які можуть чинити перешкоди на місцях, як вони чинять студентам іноземних ВУЗів, що мають виїжджати на навчання за кордон. Що люди мають весь необхідний пакет документів, а їх все одно не пускають. Але якщо ухвалять рішення про те, щоб випускали всі категорії, які не підлягають мобілізації, цей процес спроститься», - говорить юрист Тарас Никифорчук.
Заборона виїзду чоловікам під час воєнного стану підняла великий шквал обговорень щодо того, чи мають служити всі чоловіки, чи доречно примушувати людину воювати, якщо вона не хоче. Табори з одного боку говорять, що в такий важкий для країни час не можна лишатись осторонь. Інші вважають, що від людини, яка не налаштована на війну, користі не буде, вона повинна допомагати по-іншому. В кожному випадку, тема ролі чоловіка у війні підняла багато питань. Але, швидше за все, відповіді на них знайдуться після закінчення воєнного стану.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".