28.11.2022


Чому Одещина в темряві?

Представники ДТЕК дали прогноз, коли чекати стабілізації електроенергії.
Останніми днями Одеса поглинула в морок. Причиною стали масовані обстріли 15 листопада, коли близько сотні ракет різних типів, дронів, були спрямовані на територію України. І хоча енергетичні об'єкти області безпосередньо не постраждали, наслідки ударів регіон відчув на собі, оскільки інтегрований до державної системи. Внаслідок того, що були виведені з ладу електричні підстанції сталось так, що Одеська область відділилась від усієї енергосистеми України. Зараз її потужностей вистачає тільки на забезпечення найважливіших об'єктів.

Масована ракетна атака спричинила аварію всеукраїнського масштабу, для протидії наслідків якої було залучено все, що можна було залучити для того, щоб в регіоні лишилась хоча б якась електроенергія. Нині 70 відсотків абонентів в Одеській області відключені від електричного споживання. Тридцять відсотків «щасливчиків», що мають в будинках світло, знаходяться на одній лінії з об'єктами критичної інфраструктури, які не можна відключати. Саме тому можна спостерігати, що в когось третю добу немає світла, а в когось воно й не вимикалось.
«З початку жовтня з боку РФ була здійснена 81 ракетна атака, 51 з яких була спрямована саме на об'єкти електроенергетики. Були великі руйнування, деякі об'єкти вже відновлені, а деякі будуть відновлюватись ще дуже довго, бо очікують на велике та дороговартісне обладнання. По Україні деякі з них буде простіше та дешевше збудувати з нуля, ніж відновити. Що стосується Одещини, то з початку повномасштабного вторгнення тут був пошкоджений 41 об'єкт електроенергетичної інфраструктури. Зараз всі вони відновлені. Однак зазначу, відновлені до працездатного стану, а не до того, якими вони були до обстрілів», - говорить генеральний директор «ДТЕК Одеські електромережі» Дмитро Григор'єв.
У зв'язку з ситуацією, що склалась, всі бригади ДТЕК працюють в аварійному режимі. Чимало працівників цієї організації, зокрема й генеральний директор, самі сидять вдома без світла. Робиться все можливе, щоб повернути в домівки людей електрику, щоб в місті працювали світлофори, а вечірні панорами не виглядали так зловісно. Не маючи успіху на фронті, РФ перейшла до терору цивільного населення. Російські ракети цілеспрямовано цілили в найвразливіші місця енергетичних систем у всіх регіонах. І хоча більшість ракет була збита силами ППО, тих, які уразили ціль вистачило, щоб занурити українські міста в темряву.
Попри війну, енергетики продовжують розвивати сервіси, які впроваджувались до повномасштабного вторгнення. Доступ користувачів до особистого кабінету на сайті та чат-боти спростили комунікацію. Тепер необхідну інформацію люди можуть дізнатись в кілька кліків, не виходячи з дому, а не обривати телефони чи їхати особисто. Прогрес дійшов не тільки до клієнтів, а й до працівників. В одеському ДТЕК пишаються проєктом «Мобільні бригади», який значно спростив взаємодію на всіх рівнях. Працівники на місцях одразу знають, хто і що до них робив на енергетичному об'єкті, їм не треба це додатково з'ясовувати.

Близько двохсот бригад ДТЕК оснащені планшетами. Це бригади, які оглядають обладнання, виявляються на дефекти та зриви на лініях, пошкодження обладнання. Завдяки цьому є можливість раніше зреагувати на вихід того чи іншого об'єкту з ладу. Також планшети є в бригад, які відповідають безпосередньо за ремонтні роботи. Така взаємодія дозволяє оперативно реагувати на проблеми в енергосистемі та вирішувати їх швидше, ніж це було раніше. Адже багато часу займає комунікація та оформлення робочих паперів.
«Після впровадженні проєкту мобільних бригад ми зменшили час, який раніше витрачався на документообіг, приблизно на дві години. Завдяки спеціальній програмі ми займаємось плануванням, бачимо перед собою історію попередніх робіт на вибраному об'єкті. Розуміємо, що, де і коли сталось, бо всі проблеми детально задокументовані й підтверджені фотографіями. Вся необхідна інформація в постійному режимі доступна як майстрам, так і керівникам, які тримають на контролі хід виконання роботи та її якість. При чому постійний доступ до Інтернету для співробітників не потрібен. Вся інформація зберігається в планшеті, як тільки він потрапляє у зону покриття, дані відразу летять до загальної системи», - ділиться досягненнями керівниця проєкту «Мобільні бригади» Маргарита Жукова.
Стабільний потік електричної енергії вимагає серйозної координації багатьох структур та систем. Потрібно врахувати чимало факторів, починаючи від пори року та закінчуючи годинами дня. У більшості держав рівень споживання електрики залежить від часу доби. Найменше її споживають вночі, коли більшість підприємств не працює і населення відпочиває. Ранкові та вечірні часи називають максимумом енергосистеми, і саме тоді відбуваються найбільші навантаження на неї. Денний цикл вважається більш стабільним, бо підприємства запрацювали, люди вийшли з дому й система унормувалась.

Необхідна для всіх електроенергія є досить специфічним продуктом. Її особливість в тому, що вона споживається в той же час, в який виробляється. Щоб енергія була, її треба не тільки виробляти, а й транспортувати та розподіляти. Тоді в нашому приміщенні буде світло, ми можемо заряджати гаджети, розігрівати їжу та робити собі чай. В штатному режимі система витримує всі регулярні стрибки споживання. Проте коли мова йде про цілеспрямовані атаки, планування не завжди спрацьовує. У випадку стабільного дефіциту застосовуються погодинні та планові графіки. Чинна ситуація є аварійною та прогнозувати налагодження електропостачання ніхто не береться.
Проте світло в кінці тунелю є, а з ним і надія, що у вікнах мешканців Одеси та області знову засяє світло. Вчора працівники ДТЕК провели зустріч з представниками Одеської військової обласної адміністрації. Енергетики представили та обговорили план дій, спрямований на стабілізацію ситуації з електрикою в регіоні. Першочерговою задачею стоїть ввести погодинні та планові графіки відключень, щоб жителі могли планувати свої справи. Попередньо, вони мають з'явитись вже наприкінці цього тижня, в неділю. Проте ця зима обіцяє бути важкою і нам всім треба бути готовими до нових викликів.
Текст та візуалізація
  • Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".