Децентралізація-2018
що змінилось в Одеській області?
В Одеській області продовжують підбивати підсумки децентралізаційної реформи. Це дозволяє окреслити перспективи подальшого утворення в громад, враховуючи зміни, що відбулись в законодавстві. Окремих обговорень заслуговують досягнення громад Одещини та перепони, що заважають їх утворенню.

Всі ці факти знають як мешканці новостворених об'єднаних територіальних громад, так і окремі жителі Одеси, що цікавляться децентралізацією. Адже за останні роки експерти, що займаються впровадженням реформи місцевого самоврядування, чи не кожен день мандрували Одеською областю, де спілкувалися з людьми на місцях.
«Сьогодні в нас 28 об'єднаних територіальних громад, плюс три ОТГ, які ще планують проводити вибори. Вони були скасовані через введення військового стану, але ті громади вже вважаються сформованими, тобто в Одеському регіоні 31 ОТГ. Ще одна громада, Зеленогірська, готується вийти на вибори в 2019 році. Ми їздимо громадами та бачимо, хто приходить до влади замість тих, хто був раніше. Вибори пройшли, і ми спостерігаємо сильні сформовані апаратні управління, які вболівають за свою справу, готові працювати на перспективу громад», - говорить виконавчий директор Одеського регіонального відділення Асоціації міст України В'ячеслав Демченко.
В новостворених територіальних громадах з'являються нові комунальні підприємства, люди радіють тому, що в них тепер є трактор, екскаватор, покращується технічне забезпечення. Всі громади, які об'єднались, отримують державну субвенцію та люди цим користуються.

Ті ОТГ, які стали на шлях об'єднання першими, а саме Балтська, Біляївська, Великомихайлівська (загалом їх було вісім) отримали значну кількість грошей, щоб впливати на інфраструктуру громади. Зокрема, в багатьох містах та селах вперше з'явились гроші на ремонт доріг, обладнання вуличного освітлення, реконструкцію закладів освіти та охорони здоров'я.
«Поняття «спроможна територіальна громада» включає в себе декілька аспектів. Передусім, це фінансовий, від якого залежить наповнюваність бюджету. Але також важливо, щоб громада могла надавати всі ті послуги,які гарантуються державою. Це освіта, охорона здоров'я, соціальні послуги. Є багато критеріїв, яких треба дотриматись для формування спроможної територіальної громади. Всі ОТГ в даний момент вчаться надавати усі необхідні послуги. Це важко, з чогось потрібно починати, але основна мета в тому щоб вони пішли на це, створили ОТГ, взяли на себе повноваження,» - вважає консультант з бюджетних питань Одеського регіонального відділення Асоціації міст України Світлана Осадчук.
.
Треба сказати, що незважаючи на низку позитивних прикладів, не всі райони вітають децентралізацію. Територія Бесарабії в цьому плані є однією з найпроблемніших в Одеській області. З одинадцяти районів нашого регіону, де не створено жодної територіальної громади, восьмеро знаходяться саме в цих краях. Це, наприклад, Арцизький, Тарутинський, Болградський, Ренійський, Ізмаїльський та Саратський райони.

Це ті території, де компактно проживає велика кількість національних меншин, де дуже мультикультурне середовище. На жаль ті міфи, які деякі супротивники реформи поширюють, лягають на дуже гарне підґрунтя. Людям розповідають, що їхні села ліквідують, позакривають болгарські, молдавські, гагаузькі школи. На місцях викликається штучна ворожнеча між етнічними групами, які сотні років спокійно проживають на одній території.
Люди об'єднуються, отримують більше ресурсів, можуть підтримувати власні традиції, відкривати будинки культури, свої школи.
Кожна нація пишається своєю культурою та самобутністю, але ідея реформи полягає не в тому, щоб стерти ці речі, мова йде виключно про економічні важелі. Люди об'єднуються, отримують більше ресурсів, можуть підтримувати власні традиції, відкривати будинки культури, свої школи.

Тобто все те, що вважають за потрібне, не звертаючи уваги на мовні та національні відмінності. Представники «Асоціації міст України» проводять роз'яснювальну роботу на півдні Одещини і, здається, це може принести результат.
«Ми були в Рені, Болграді, спілкувалися з людьми і бачимо, що лідери місцевого самоврядування поступово починають розуміти ці моменти. Ми сподіваємося що приклади тих громад, які все ж таки створені, дасть цьому краю поштовх для подальшого розвитку. Адже на півдні Одещини вже успішно функціонують такі громади як Вилківська, Кілійська, Тузлівська. В Білгород-Дністровському районі вже створено чотири ОТГ, в Татарбунарському – дві. Успіхи цих громад, які об'єднали села з різним національним складом, все ж таки дадуть людям розуміння, що мова йде виключно про питання бюджету та збільшення економічної спроможності», - зауважує консультант з юридичних питань Одеського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Ямковой.
Коли населення зрозуміє переваги, всі питання пов'язані з недовірою один до одного залишаться на другому плані. Йде велика робота в напрямку роз'яснення всіх моментів реформи. І необхідно, щоб відповідальні керівники місцевого самоуправління теж до цього поставилися відповідним чином. Ті нові райони, які планується створити на території не тільки Одеської області, але й усіх інших регіонів, не будуть стандартними районами. Вони не будуть керувати, займатися питаннями виконавчої влади. Передбачається, що це стане скупченням тих державних інструментів, які з багатьох причин неможливо передати на рівень місцевого самоврядування.

Мова йде про питання безпеки, судів, прокурати і всього подібного. Однак це не значить, що ці повноваження будуть відділені від жителів населених пунктів. Адже їздити до суду, вирішувати питання, пов'язані з безпекою доводитиметься на місцях. Це укрупнення не буде стосуватися місцевого самоврядування. Воно буде здійснюватися в об'єднаних територіальних громадах, які поки що створюються на добровільній основі. Як буде далі – побачимо, але поки цей принцип добровільності базовий. Поки що держава допомагає реалізувати ці повноваження, а далі буде видно, бо проектів багато і поки немає центрального, згідно якого можна зробити конкретні прогнози.

Ті громади, які вже створені, наочно демонструють переваги нової моделі місцевого самоврядування
Якщо підводити підсумки 2018 року, можна сказати, що громад на Одещині було створено не дуже багато в порівнянні з минулими роками. Але цьому сприяли об'єктивні фактори на кшталт затримки з постановою ЦВК, яка до роз'яснення Конституційного суду «заморозила» проведення виборів до ОТГ. А для громад, що йдуть на об'єднання , дуже важливо пройти всі необхідні процедури якомога швидше й отримати весь набір необхідних важелів.

Безпосередні керівники, які взяли на себе відповідальність, щось пообіцяли людям, мешканцям своїх сіл. Але від причин, що від них не залежать, вони не можуть виконати свої обіцянки. Проте незважаючи на всі перепони ті громади, які вже створені, наочно демонструють переваги нової моделі місцевого самоврядування.
Текст та візуалізація
Павло Колотвін
Марія Шевчук