12.01.2022

Дружнє правосуддя: яким чином його реалізувати в громадах?
Реформа місцевого самоврядування, на думку багатьох українських та міжнародних експертів, стала найуспішнішою реформою за всі роки незалежності нашої держави. В багатьох містечках та селах за останні п'ять років було зроблено більше, ніж за останні тридцять.

Органи місцевого самоврядування активно звітують про досягнення, та й самі мешканці віддалених населених пунктів можуть розповісти чи то про нову медичну амбулаторію чи про нове місце для відпочинку. Проте разом з тим, зміни в адміністративному управлінні принесли за собою чимало нових проблем, які досі лишаються невирішеними.
Сьогодні в українських територіальних громад спостерігається певна неузгодженість між органами місцевого самоврядування та правосуддя. На місцях бракує спільного бачення роботи, не всі усвідомлюють, в якому напрямку рухатись далі та як ефективніше вирішувати правові суперечки.

Варіантом розв'язання таких проблем в ОТГ може стати формат Громадського центру правосуддя. Зокрема, такий успішно працює в місті Татарбунари на Одещині та в багатьох інших населених пунктах. Центр адаптується до питань та проблем, що виникають в органах місцевого самоврядування та намагається їх вирішити.
«Питання, які вирішує наш центр, пов'язані передусім з роботою заради людей. Мешканці нашої громади дуже активні та не лишаються осторонь. Так в нас є задумка створити волонтерський рух у суді. В більшості своїй волонтери це студенти, що проходять практику. А ми хочемо залучити ветеранів судійства, МВС, пробації. Людей, які мають великий досвід, щоб вони давали роз'яснення відвідувачам, що їм потрібно робити далі. Бо подекуди люди приходять до нас й не знають що питання, з якими вони до нас звертаються, в судах не вирішуються», - каже керівник Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари Леонід Семененко.

Леонід Семененко
Якщо говорити про концепцію громадського центру правосуддя, то під нею мається на увазі мультифункціональна платформу. На її базі розвивається людиноцентричне правосуддя в громадах, пропонується новий формат співпраці всіх державних структур. Передусім, такі центри пропонують різні послуги, пов'язані з розглядом правопопорушень та захистом постраждалих.

Необхідно, щоб люди знали свої права та могли їх відстояти. Як мінімум, вони мають орієнтуватись, до кого звернутись за допомогою. Також варто популяризувати альтернативне вирішення спорів яке, у віддалених громадах малодоступне, через що вирішення проблемних питань ускладнюється.
Центри правосуддя займаються діагностикою правових проблем в громадах. Наприклад, вони оцінюють втрати бюджету від неналежного використання ресурсів та допомагають їх уникнути в майбутньому. Так зокрема Приморська сільська рада в Одеській області, через непродуману роботу з землями та комунальним майном, втратила в 2019 році 81 % від власних надходжень.

На жаль, така ситуація спостерігається в багатьох територіальних громадах. Схожих прикладів в Одеській області нараховується більше десяти. І варто розуміти, що під цим «десятком» враховані тільки ті місцеві ради, що зробили спробу облікувати наявні ресурси.

Чимало територіальних громад досі просто не знає, якими саме ресурсами вони володіють та як ними розпоряджатись. Останнім часом активно пішов процес передачі землі з державної власності в комунальну, через що гостро постали питання інвентаризації ділянок. ОТГ прагнуть зрозуміти, яким чином їм заробляти за нових умов та як ефективно використовувати наявні ресурси.

Велика кількість об'єднаних громад тільки починають розвивати систему надання послуг на кшталт ЦНАПів, через що їм потрібно навчитися багатьом речам. В маленьких громадах,, за обмеженості кадрів, браку досвіду та багатьох інших причин процеси реорганізації відбуваються повільно.
Багато територіальних громад виявились не готовими до роботи в новому форматі. Довгий час органи місцевого самоврядування у віддалених населених пунктах були позбавлені можливості глобально щось вирішувати. Зараз в них є всі необхідні права, бюджетні кошти, свобода вибору, як ними розпоряджатись.

Проте разом з цим прийшла велика відповідальність за добробут громади. Потрібно вирішувати, як підтримувати об'єкти соціальної інфраструктури, куди найважливіше спрямувати кошти та де їх заробити взагалі. Не дивно, що за таких обставин надання правових послуг відходить на другий план.
«В нас є певний шаблон, що правосуддя не є справою громади, це прерогатива органів влади, а громади не можуть з цим щось зробити. Однак разом з тим останні три роки в Україні успішно апробовується формат громадських центрів правосуддя. І досвід низки областей, Одеської зокрема, показує що це ефективний інструмент, який дозволяє органам місцевого самоврядування робити правосуддя для своїх мешканців доступнішим. Ми за ці роки переконалися, що не буде громада комфортною для життя, якщо там громадяни не поважатимуть закони. А саме правосуддя має бути зручним для мешканців та орієнтованим на них», - говорить голова Одеської обласної організації «Комітет виборців України» Анатолiй Бойко.

Анатолiй Бойко
Внаслідок децентралізації в ОТГ виникло багато питань, до вирішення яких треба залучити законодавство. Зараз ситуація йде до того, що важливо й далі розвивати модель громадського центру правосуддя. Деякі практики базуються на міжнародному досвіді, проте багато речей вже варто описувати, популяризувати, зробити їх доступними для інших зацікавлених організацій.

За дотримання таких стандартів, центри працюватимуть ефективніше, що дасть змогу якісніше оцінити їх роботу. Наразі розробляється політика роботи з волонтерами центру, які залучені до роботи в більш ніж десяти напрямках. І це є серйозним викликом для формалізації такої системи.
Центри громадського правосуддя в регіонах поки не набули значного поширення. Однак ймовірність, що за прикладом Татарбунар та багатьох інших українських містечок підуть інші, відкидати не слід. Адже територіальним громадам теж важливо, щоб в них була стабільна правова обстановка. До такої ОТГ з більшою ймовірністю прийде інвестор, до її бюджету охочіше платитимуть податки. Там, де права мешканців захищені, буде безпечне середовище, де можна розвивати бізнес, заробляти кошти та просто жити з комфортом.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".