28 вересня 2020

Джинса, маніпуляції та фейки. Одеський інфопростір жваво увійшов у
передвиборчий процес
Одеські політики та провідні ЗМІ продовжують розміщувати маніпуляційні
новини та матеріали з ознаками джинси
Такі висновки можна зробити після аналізу даних, які були отримані в
результаті щотижневого моніторингу одеського інформаційного простору
командою проекту "Infocrime Одеса" за підтримки британського фонду
Thompson Reuters, у партнерстві з Інститутом масової інформації.*

З 14 по 20 вересня було проаналізовано 1545 повідомлення в 14 місцевих медіа.
В 46 матеріалах (3%) виявлені маніпуляції, з них 8 містили фейки, а 23
публікації мали ознаки скритої чи невірно маркованої реклами.

Найпоширенішими темами маніпуляцій стали місцева й міжнародна політика та коронавірус. Політика була основною темою маніпуляцій і за результатами попереднього моніторингу.


1
Фейки: про що та від кого?
Найактивніше фейки минулого тижня, як і попереднього, розповсюджував кандидат на пост мера Одеси, висуванець ОПЗЖ, Микола Скорик. На сторінці політика у Фейсбуці зафіксовано 2 дописи з ознаками фейку.

Цього разу він використовував мовне питання, стверджуючи нібито про утискання російської мови у книгодрукуванні. Згадана думка є фейком оскільки ніякої заборони щодо створення або розповсюдження книжок російською мовою наразі не існує. Сам Микола Скорик, посилаючись на Конституцію України, у своєму вислові не згадав, що вона також передбачає "всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України", але наголосив на утисках розвитку саме російської мови.

В іншому своєму дописі стосовно ситуації, що склалася у Білорусі, Микола Скорик, критикуючи позицію української влади, зазначив, що "те, що зробила Верховна Рада - це втручання у внутрішні справи Білорусі". Крім того політик озвучує тези, які засновані на фейках російської пропаганди: "не можемо навести порядок в своїй державі", "на Майдані і в Одесі… вбиті люди, хто це розслідував? Не має розслідування і не має звинувачених", "не нам, країні, яка все зруйнувала".

У свою чергу Президент Білорусі Олександр Лукашенко назвав Україну "американським сателітом" та "форпостом політичних провокацій". Його твердження використали кореспонденти видання "Таймер", які розповсюдили цей фейк. Такі заяви є неправдивою інформацією, поданою без жодного спростування, ще й підкріплені високою посадою спікера.


Новина на сайті "Таймер"
Позафракційний нардеп Андрій Деркач оприлюднив ніби аудіозаписи перемовин екс-президента України Петра Порошенка із чинним кандидатом на пост Президента США Джо Байденом. Зазначимо, що наразі аудіозаписи вивчаються відповідними спеціалістами та можуть виступати інструментом політичних маніпуляцій, оскільки їх правдивість не доведена та не перевірена. Зазначимо, що Андрія Деркача спецслужбами США було визнано російським агентом. Також публікація матеріалів прес-конференції, яку провели Андрій Деркач та прокурор Костянтин Кулик, із звинуваченнями на адресу екс-президента Петра Порошенко, на даний момент є бездоказовою із використанням анонімних джерел інформації. Ці фейки стали основою для новин які опублікували видання "Бесарабія інформ" та "Таймер".

До найбільш гучних фейків минулого тижня також долучилася інтерпритація заяви Алли Стоянової, очільниці Асоціації фермерів Бессарабії, депутатки обласної ради від партії "Батьківщина". У коментарі Youtube-каналу Всеукраїнського конгресу фермерів політикиня заявила: "без реальної фінансової підтримки аграріям на сьогодні не вижити".

Цей вислів перетворився у фейк про голод, що ніби насувається на південь Одеської області. З таким заголовком новина вийшла на сайті. Подібна новина вийшла і на сайті "Бесарабія інформ". У матеріалі йдеться: "Президент Зеленский в известность о надвигающейся катастрофе под названием голод в украинском Придунавье уже поставлен лично". Теза про голод та, ніби, поінформованість Президента саме в такому контексті, нічим не підтверджена, але подається як факт. Використана емоційна лексика спрямована на формування страхів у суспільстві, і зазвичай використовується політиками для мобілізації протестної електоральної бази.

Про те, що голод ані Придунав'ю, ані всій Україні не загрожує свідчить цьогорічний врожай. Так станом на 22 вересня в Україні зібрано 42,4 млн тонн основних культур (64% оброблених площ). У найгіршому для українського сільського господарства 2003 році було зібрано 20 млн тонн. І навіть того року ніяких натяків на голод не було.


Новина на сайті "Odessit.ua"
2
Маніпуляції та "джинса" в місцевих ЗМІ
Зафіксовано зростання кількості матеріалів з ознаками "джинси" або замовності у порівнянні з попередніми дослідженнями. Цього тижня було виявлено 23 таких матеріала (50% від усіх матеріалів з маніпуляціями), попереднього - 15.

Основні теми маніпуляцій стосувалися державної та місцевої політики, протидії коронавірусу та правам людини.

Так журналісти видання "Думська" в черговий раз звинуватили голову Офісу президента Андрія Єрмака у ніби зливі деталей спецоперації по затримці боєвиків ПВК "Вагнер" російській стороні. Однак зміст статті не наводить ніяких доказів, окрім припущень на цю тему. Ніякої доказової бази та посилань на офіційно висунуті обвинувачення у статті теж наведено не було.


Новина на сайті "Думская"
Необгрунтовані звинувачення були знайдені і в публікації про нібито збиту жінку, що постраждала від автомобіля із парку одеської ОДА. В назві новини йдеться про збиття, але вже в тексті повідомлення вказується, що її нібито зачепило боковим дзеркалом. У прес-службі патрульної поліції заявили, що ніяких інцидентів за участю цього транспортного засобу не було зафіксовано. Нічого не знають про аварію й в прес-службі очільника Одеської ОДА, про що, до речі, зазначили у тексті новини й самі журналісти.

Знову на темі коронавірусу спекулює міський голова Геннадій Труханов, заявивши на муніципальній апаратній нараді, что з початку пандемії коронавірусу місто не отримало ніякої допомоги від держави для боротьби із захворюванням. Однак голова ОМР забув як мінімум зазначити, що згідно з Постановою №372 Кабінету Міністрів України з травня 2020 року Міністерством охорони здоров'я 2,4 млрд гривень по всій Україні було витрачено на закупівлю засобів захисту від коронавірусу – масок, костюмів, рукавичок та іншого. Згідно Постанови, додатково 600 млн. гривень було передбачено на доплати медикам і закупівлю обладнання. В тому числі ці доплати отримують й одеські лікарі і медсестри в міських лікарнях.


Новина на сайті "Таймер"
Публікація щодо заборгованості штабу чинного мера Одеси Геннадія Труханова перед найманими для агітаційних акцій робітниками в тому числі з'явилася на сторінках видання "УСІ". Однак ніякого коментаря від самого мера або членів його партії отримано не було, тобто не представлена друга сторона цієї скандальної ситуації, сумнівні й самі джерела інформації.

Політична повістка минулого тижня була сповнена емоційними судженнями та твердженнями місцевих ЗМІ щодо прийнятого державного бюджету на 2021 рік. Один з одеських телеканалів настільки емоційно прокоментував положення бюджету, що неможливо було відрізнити об'єктивні факти від оціночних суджень. "Утопія та катастрофа", саме так розпочала диктор новину про затвердження головного фінансового документу у парламенті країни.

Єкспертні коментарі також стають одними з інструментів маніпуляції - особливо коли вони подаються однобічно і не містять можливості для аудиторії порівняти різні думки. Заяву з перебільшенням та оціночним судженням зробила в Одесі політичний експерт Олександра Решметділова. Коментуючи виборчий процес в регіоні експертка заявила, що "це буде війна всіх проти всіх". Цю думку опублікувало видання "УСІ". Публікації таких оціночних необгрунтованих тверджень можуть спотворювати об'єктивний погляд на події.

Зафіксовані маніпуляції з назвами публікацій в деяких місцевих медіа, що подекуди спотворює розуміння змісту новини. Так експертами проекту було зафіксовано вісім заголовків з маніпуляціями:

● про активіста-вбивцю (Стерненка, - прим. автора) (судовий розгляд продовжується і називати активіста вбивцею є порушенням журналістських стандартів),

"лампового Труханова" (в тексті новини не роз'яснюється, що означає вислів "ламповий" по відношенню до Труханова у назві новини),

можливість стати мером за 5000 гривень (маніпуляція з заголовком повідомлення та її змістом),

"бомжів" (нетолерантна термінологія),

коронавірус, що вбиває журналістів (перебільшення),

плитку, яку кладуть "по-болгарськи" (протиставлення однієї етнічної групи іншій),

громадян "Закавказья" (мова ворожнечі),

хасидів та "гоп-стоп" (мова ворожнечі).


Новина на сайті "Одесса медиа"
Рекомендації

  • Перевіряти заяви політиків у соціальних мережах перед їхньою публікацією в медіа. Такі заяви можуть містити неправдиві факти, перекручені цифри. Потрібно додавати бекграунд з підтвердженням або спростуванням такої інформації.

  • Шукати першоджерела цитат, та робити власний їх переклад з мови оригіналу. Дослідження виявило, що маніпуляції і неточності часто містилися в перекладах з іншомовних медіа.

  • Більш відповідально ставитися до заголовків та змісту новин.

  • Уважно опрацьовувати статистику, особливо показники щодо кількості інфікованих. Інформацію про показники варто перевіряти в таких джерелах: Міністерство охорони здоров'я України та Офіційний інформаційний портал Уряду

  • Маркувати політичну рекламу зрозумілим для аудиторії чином.

  • Уникати мови ворожнечі.

  • Обережно ставитися до оціночних суджень.

  • Формувати більш згуртовану регіональну спільноту журналістів, які могли б самостійно фільтрувати «джинсу» та фейки на місцевому рівні та контролювати одне одного.



*Дослідження охопило період з 14 по 20 вересня 2020 року. Загалом було проаналізовано 1525 повідомлень у стрічках новин 10 сайтів «Думська», «048», «Одеса.Онлайн», «УСІ», «Таймер», «Бессарабія інформ», «Пушкінська», «Одесит.юа», «Одеса-медіа», «Топор» та 4 телеканалів (підсумкові випуски за тиждень) – «Думська ТВ», «Odesa.Live», «7 канал», «Перший міський». До моніторингу також потрапили кілька десятків дописів у Фейсбуці п'яти кандидатів на посаду голови міста Одеса (Генадій Труханов, Олег Філімонов, Петро Обухов, Микола Скорик, Євген Червоненко).

З методологією дослідження можна ознайомитися за посиланням.



** Проєкт реалізується ГО "Інституту масової інформації" і фінансується Фондом Thomson Reuters у рамках програми підтримки незалежних ЗМІ у країнах Східного партнерства, за підтримки Міністерства закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії.