Україна +
Енергоефективний спорт
Як німці допомагають сучасно освітлювати спортивні зали Одеси
Нові лампи в школі №120
У 2015 році в кількох школах Одеси були проведені роботи із заміни старої системи освітлення на сучасні світлодіодні світильники (LED).

Цей пілотний проект був здійснений за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), Одеського муніципального енергетичного агентства та громадської організації «Фонд розвитку міста Одеси».

Фінансування проекту та придбання ламп відбувалось за дорученням уряду Німеччини.

Спортивна зала до заміни ламп
Стара система освітлення, яка була встановлена в спортивних залах, була повністю морально і фізично зношена. Не працювали небезпечні для застосування в школах ртутні лампи, особливо це важливо в спортивному приміщенні, де вони можуть бути пошкоджені під час занять спортом.

Також ртутні лампи не забезпечували достатній рівень і якість освітлення, що незадовільно впливало на стан зору учнів. До того ж, значна частина ламп давно не замінювалась, так як вони розташовані на значній висоті, що ускладнює доступ до них та своєчасну заміну.

«Оновлена система освітлення дозволила знизити кількість з 40 ртутних світильників до 20 світлодіодних, що значно полегшило їх поточне обслуговування завдяки подовженого терміну експлуатації світлодіодних світильників, причому енергоспоживання скоротилося в кілька разів, а освітленість виросла», - розповідають в ГО «Фонд розвитку міста Одеси».

Крім того надзвичайно важливим в сучасних умовах є підвищення рівня енергоефективності систем внутрішнього освітлення та енергозбереження, так як освітні установи фінансуються за рахунок коштів міського бюджету.
Переваги використання енергоефективних ламп
1
Низьке енергоспоживання
10 % енергії, яку б використала лампа розжарювання, та не більше 50 % від споживання люмінесцентних ламп
2
Тривалий час експлуатації
До 100 000 годин. Ударна та вібраційна витривалість
3
Не викликає втоми очей
Екологічна і протипожежна безпека. Відсутня необхідність спеціальної утилізації
Сучасні лампи набагато ефективніші за традиційні. Вони дорожчі але окупуються за 4 місяці при тарифі 1,68 грн за кВт/год.
«Заміна системи освітлення в спортивному залі дозволила учням нашої школи безперешкодно займатися у позашкільний час. У приміщенні стало дуже затишно і світло, що сприяє більш ефективній і продуктивній позакласній роботі. При цьому ми економимо енергію», - прокоментувала роботиз заміни ламп Олена Масленко, директор одеської СШ №1.
Нові лампи в школі №1
Згідно з міжнародними дослідженнями, сучасні енергоефективні лампи дозволяють економити енергію до 5 разів у порівнянні зі старими лампами розжарювання.

Школи №1 та №120 були відібрані у якості пілотного проекту у співпраці з Одеським муніципальним енергетичним агентством, яке забезпечило технічну експертизу. Таким чином, ці школи стали частиною загальних робіт з енергоефективності, що проводяться містом.

Даний проект по впровадженню енергоефективних технологій в школах наразі не є завершеним. За офіційною інформацією найближчим часом планується встановити нові вікна, а також провести роботи з утеплення фасаду, разом з новим енергозберігаючим освітленням в спортивних залах, що допоможе більш ефективно заощаджувати енергію.

Оновлення системи освітлення в двох одеських школах дозволило заощадити електроенергію і значно полегшити поточне обслуговування ламп.
«Енергоспоживання скоротилося на 1 500 ват, а освітленість виросла більше ніж в три рази - з 80 люкс до 250 люкс», - зазначає інженер Ігор Дзінька, який представляє Одеське муніципальне енергетичне агентство.
«Основною метою проекту «Створення енергетичних агентств в Україні», що реалізується GIZ за дорученням уряду Німеччини в рамках Міжнародної кліматичної ініціативи, є визначення потенціалу для заощадження енергії та підвищення енергоефективності, а також реалізація відповідних заходів із заощадження енергії», - розповідає Роберт Кюнне, керівник проекту «Створення енергетичних агентств в Україні».

За сприяння проекту в Одесі створено перше муніципальне енергетичне агентство (ОМЕА). Проект активно підтримує агентство в багатьох ініціативах з покращення енергоефективності. Зокрема, було проведено технічну експертизу у школах №1 та №120, після якої було оновлено систему освітлення в спортивних залах цих закладів. Це дозволило заощадити електроенергію та значно полегшити поточне обслуговування ламп.

.
Крім установки енергоефективних ламп, виправдовує себе і установка різних приладів, які реагують на рух. Це також призводить до того, що в моменти, коли освітлювані площі не використовуються, економиться енергія.
«В першу чергу варто встановити енергоефективні лампи в місцях, де ви найчастіше буваєте. Крім того, варто задуматися про установку лампи з детектором руху», - вважає експерт Національного екологічного центру Ганна Шумейко.
Нові лампи в школі №120
З перспективою на енергоефективне майбутнє

За офіційною інформацією на заміну освітлення в двох школах Одеси (№1, №120) було витрачено 240 тисяч гривень, які виділив уряд Німеччини.

Згідно з муніціпальним документом під назвою «План дій для сталого енергетичного розвитку міста Одеси до 2030 року», в місті планується заміна старих ламп на енергоефективні у всіх школах Одеси. Загальна сума витрат на даний момент складає приблизно 20 мільйонів гривень.

Варто відзначити, що це не єдина програма з енергоефективності, спрямована на сферу освіти. В кінці квітня поточного року виконавчий комітет Одеської міськради прийняв цільову програму розвитку освіти на 2017-2019 роки.

Згідно з документом, в шкільні та дошкільні заклади Одеси планується впровадити програму енергоефективності.

В міських навчальних закладах повинні бути встановлені сучасні склопакети, проведено ремонт систем теплопостачання та реконструкція фасадів із застосуванням енергоефективних технологій.
Текст та візуалізація
Павло Колотвін
Станіслав Кінка