Епідемія не відступає
Як протистояти коронавірусу?
Публікації про коронавірусну інфекцію у нас з'являються не вперше. Ми спілкувалися з експертами із різних урядових та міжнародних медичних організацій, отримували поради від сімейного лікаря, як вберегтися від захворювання. Нас цікавило, як коронавірус впливає на хід реформ в державі і як регіонам жити за нових умов. На початку літа Міністерство охорони здоров'я оголосило адаптивний карантин. Згідно нього, обмеження зніматимуться поступово. Однак про повне вирішення проблеми говорити зарано.

За інформацією Центру громадського здоров'я, станом на 23 липня в Україні діагноз «коронавірусна інфекція» отримали ще 856 людини. 32 з них проживає в Одесі. Загалом, з початку березня в нашій державі було виявлено понад 60 тисяч випадків коронавірусу. Більше половини хворих змогли подолати інфекцію. Проте для півтори тисячі чоловік вона стала фатальною. Найбільшу небезпеку COVID-19 представляє для осіб похилого віку та людей, що мають серйозні хронічні захворювання.
Епідеміологічна ситуація, пов'язана з коровнавірусною інфекцією, на жаль, залишається в Одесі дуже складною. За весь період пандемії в області було зафіксовано понад дві з половиною тисячів випадків захворювання. Щодня до міської інфекційної лікарні надходить від п'ятнадцяти до двадцяти п'яти пацієнтів з підозрою на це захворювання.

Всі пацієнти, у яких на догоспітальному етапі була запідозрена або діагностована пневмонія, підлягають госпіталізації до спеціалізованих медичних закладів. Вже далі визначається, викликаний такий стан коронавірусом, чи іншим збудником. Таким чином, людям намагаються своєчасно надати потрібне лікування.
При госпіталізації пацієнтові робиться ПЛР-тест і в залежності від отриманого результату, обирається тактика подальших дій. Лікування проходить або в інфекційній лікарні, якщо діагностовано коронавірус, або в стаціонарах інших медичних установ, у випадку захворювання іншої етиології.

До лікарні потрапляють пацієнти, які перебувають в стані середньої тяжкості або тяжкому. Хворі в легкій формі лікуються вдома під наглядом сімейного лікаря. Але в середньому медики констатують, що за літні місяці пацієнти стали частіше звертатися з підозрою на коронавірусну інфекцію.
«На відміну від початку спалаху захворювання у березні та квітні, коли переважали пацієнти віком за шістдесят років, тепер ми маємо пацієнтів молодого віку, в яких немає хронічних обтяжуючих захворювань. Всі ми за цей час розслабились, перестали носити маски в громадських місцях, всі вирішили, що коронавірусної інфекції вже немає. Але вона є і протікає досить складно. На жаль, трапляються летальні випадки. Тому я закликаю жителів Одеси поставитись до ситуації серйозно і там, де це потрібно, дотримуватись всіх необхідних вимог лікарів з приводу попередження поширення захворювання», - говорить директорка Одеської міської клінічної лікарні Світлана Лаврюкова.

Світлана Лаврюкова
Зусиль медпрацівників недостатньо, щоб протистояти небезпечній інфекції. До боротьби повинна підключитися громадськість. Профілактика це найголовніше для того, щоб не допустити виникнення нових випадків захворювання на коронавірус. Запобіжні заходи дуже прості і найперший з них - дотримання дистанції в півтора-два метри. Якщо немає можливості її дотримуватися, то необхідно одягати маску для того щоб не наражати оточуючих з групи ризику на зараження. Не кажучи про те що, всім важливо захистити себе самих.

Також необхідно стежити за чистотою рук. Це дуже важлива умова для того, щоб не виникало жодного шансу заразитися коронавірусною інфекцією. Якщо немає можливості помити руки звичайної проточною водою з милом протягом двадцяти секунд, то необхідно користуватися антисептиками для рук. Проте ними зловживати теж не варто. Протирати руки спиртовими розчинами та їхніми аналогами треба тільки за умови відсутності альтернатив.
Тим часом лікарі намагаються відслідкувати, скільки людей хворіє на коронавірус. На амбулаторному етапі зараз спостерігається теж серйозна ситуація. Пацієнти регулярно приходять до центрів первинної медико-санітарної допомоги, звертаючись до сімейних лікарів. У захворілих людей спостерігаються симптоми гострої респіраторної вірусної інфекції. Не всі з них є носіями коронавірусу, однак в таких випадках важливо перестрахуватися.

Всіх, хто звертається до медиків, намагаються тестувати методом ПЛР або за допомогою експрес-тестів. Для кожного методу є свої показання, але всі, хто звертаються до центрів з ознаками застуди, обов'язково проходять тестування на коронавірус. Зі збільшенням охоплення досліджуваних збільшилася і кількість діагностованих випадків хвороби. Також з'явилась можливість практикувати метод контакту з пацієнтом, запровадженим в рамках медичної реформи. А саме, дистанційні консультації.
«Навесні в Одесі були створені мобільні бригади, що можуть тестувати підозрілих пацієнтів в домашніх умовах. За період існування таких бригад було протестовано близько двох з половиною тисяч пацієнтів. І з кожним місяцем спостерігається негативна тенденція до зростання кількості хворих. Мобільні бригади працюють кожен день по дванадцять годин з восьмої ранку до восьмої вечора, включно з суботою. В неділю годин роботи трішечки менше. Пацієнти, які були недопрацьовані впродовж тижня, тестуються в неділю. Тобто ми проводимо діагностику протягом практично всього часу», - каже медичний директор центру Невідкладної медичної допомоги Олексій Кощук.

Олексій Кощук
У випадку підозри на COVID-19 телефонуйте за номерами 0-800-50-15-50 та 15-50.
Якщо ви відчуваєте те в себе симптоми ГРВІ – звертайтесь до лікаря. Необхідну інформацію про види тестування можна дізнатись в телефонному режимі. Зі стаціонарних телефонів за номером 15-50 і з мобільних номерів - 0-800-50-15-50. Гаряча лінія відповідає цілодобово і за необхідності пацієнтів можуть проконсультувати. Якщо того вимагає стан людини, співробітники центру можуть переслати звернення безпосереднього до сімейного лікаря. Або викликати швидку допомогу, щоб пацієнта шпиталізували.
Дуже часто хворі не підозрюють, на що саме вони хворіють. Бо попри небезпеку коронавірусу, велика кількість людей переносить його в легкій формі без жодних ускладнень для здоров'я. А переносячи хворобу «на ногах» дуже легко стати джерелом вірусу для людей з групи ризику, чия зустріч з COVID-19 може виявитись фатальною.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".