28.08.2022
«Гарантій наразі немає ні в кого, але шанси побудувати гідне життя є в усіх»
Про свій досвід пошуку роботи, знань та себе в новій країні розповідає жителька Одеси, яка після початку повномасштабного вторгнення знайшла прихисток в Австрії.
Тридцятиоднорічна Євгенія Селезньова змінила багато професій. За першим фахом вона лікарка загальної практики, але одразу після інтернатури покинула медицину. Наступні шість років займалася всім, що пов'язано з текстами та комунікаціями — писала, редагувала, вела невеликі медіа-проєкти та піар-кампанії, написала дитячу книжку про вакцини під псевдонімом «Соня Зелена».

Її останнім місцем роботи в Україні був Одеський національний художній музей. Вона відповідала за тексти музею у соцмережах, роботу зі ЗМІ, опрацьовувала нові надходження до колекції, кілька місяців очолювала відділ комунікацій загалом. Наприкінці лютого в дівчини мала початись нова робота, в агенції з персонального брендингу. На жаль, війна та вимушений від'їзд за кордон зруйнували цей план.
Євгенія Селезньова на своїй роботі в музеї. Фото з особистого архіву.
«Ми [з близькою людиною Євгенії — прим. авт.] поїхали на початку березня. З одного боку, звісно, «мотивував» страх: путін саме почав погрожувати ядерною зброєю, з Херсона пішли перші звістки про жахи окупації, під Миколаєвом йшли бої. З іншого боку, з'явилося уявлення, чим особисто я можу займатися в іншій країні — домовитися з місцевими музеями і проводити екскурсії для українських біженців. Я водила екскурсії в Одеському художньому і знаю, як це працює —навіть незнайомою експозицією за кілька тижнів можна підготувати непоганий тур, спираючись на базові знання історії мистецтва. Тож у мене виникла якась мотивація не тільки «від чого їхати», а й «за чим». Забігаючи вперед — ці плани також не здійснилися, але імпульс вже було задано», — згадує Євгенія.
Країною прихистку дівчина обрала Австрію. Причина була дуже тривіальна — житло. Вона знала, що тут є кому допомогти, і їй не доведеться ночувати на стадіоні, з кішками в переносках. До того ж, Євгенія вчила в школі німецьку, і хоча відтоді багато чого забула — вивчати мову не зовсім з нуля все одно простіше. Більшість одеських колег Жені із тих, хто залишилися в місті, продовжують працювати в музеї. Деякі коліжанки виїхали до Німеччини і працевлаштувалися до місцевих музеїв: там діє програма, за якою українським музейникам пропонують однорічні контракти.

В якийсь момент дівчині запропонували також поїхати за програмою до невеликого німецького міста, але на той момент вона вже більш-менш влаштувалася в Австрії, тому відмовилась. За спостереженнями Євгенії, серед працівників культурної сфери за кордоном краще влаштовуються ті, хто до вторгнення працювали в Києві — в них більше міжнародних зв'язків, про їхні проєкти вже десь чули. Знайомі одесити з галузі переважно або досі в пошуку роботи, або вже повернулися (чи не виїжджали), або перебувають на короткострокових резиденціях і думають, куди рухатись далі.
Біженський центр в Австрії. Фото з особистого архіву Євгенії.
«Коли ми тільки приїхали, я відправила резюме до одного з віденських музеїв, де експонують моїх улюблених європейських художників. Запропонувала їм себе в якості україно- та англомовного гіда, але за два чи три тижні прийшла відповідь, що всі їхні гіди мають досконало володіти німецькою. Натомість мені запропонували почекати ще місяць і тоді, можливо, влаштуватися до них гардеробницею. Такий варіант мене не зацікавив, тож я вирішила рухатись далі. Мабуть, це на краще, бо коли я нещодавно таки дісталася того музею, подивитись виставку Мунка — не відчула взагалі нічого. Колись улюблені картини перетворились для мене на безглузді плями фарби. Гадаю, це через війну», — припускає дівчина.
Женя швидко зрозуміла, що мусить пропонувати щось, що буде корисним для всіх, не тільки для українських біженців. Тож наступною була спроба влаштуватись до психогеріатричного відділення у будинку для людей похилого віку. Побачила у біженському чаті в Телеграмі оголошення про набір співробітників, вирішила спробувати. Євгенія була готова працювати санітаркою, або, як тут кажуть, Pflegeassistant, помічницею з догляду. Але коли рекрутерка почула, що дівчина має вищу медичну освіту, то сказала, що лікарі їм також дуже потрібні.

В Австрії дуже великий попит на медичних працівників у геріатричній сфері. Населення швидко старіє, а місцеві лікарі туди неохоче йдуть — вони можуть за ті ж гроші працювати у будь-якій звичайній клініці, або відкрити власну ординацію. У будинку догляду, до якого Євгенія пробувалася, на десять відділень всього вісім лікарів — тому кожному щодня доводиться опікуватись двома відділеннями одразу, зазвичай із дуже складними пацієнтами. Дівчині призначили співбесіду, однак з поверненням до медицини у неї, зрештою, не склалося — через мову.
«Після співбесіди мені влаштували пробний день, коли я впродовж кількох годин всюди ходила з однією із лікарок і спостерігала за її роботою. По закінченні ми зрозуміли, що без німецької, ще й з чималенькою перервою у практиці, це буде надто складно для нас усіх. Приблизно в той же час мене прийняли до магістратури Центральноєвропейського університету. Це приватний англомовний університет, який у зв'язку з війною запропонував українцям рік безкоштовного навчання. В них виявилися цікаві для мене програми, яким не було аналогів у Одесі — наприклад, гендерні студії. Я подумала, раз «кар'єрний прорив» мені все одно цього року не світить, чому б не спробувати вивчити щось нове — і за день чи два до дедлайну подала заявку», — говорить Євгенія.
Кішки Євгенії перевіряють її резюме перед відправкою. Фото з особистого архіву.
Коли прийшла позитивна відповідь, стало зрозумілим, що доведеться міняти стратегію: якщо в планах навчання, шукати довгострокове не має сенсу. Натомість краще щось заробити вже зараз, поки літо. Роботу в кафе-морозиві Женя знайшла завдяки практично незнайомій жінці на ім'я Ольга, яка давно живе у Відні. З початком вторгнення вона почала допомагати з пошуком роботи українським біженцям. Коли хтось погоджувався, пропонувала ці вакансії у біженських чатах в Телеграмі. Через нього й знайшлось місце продавчині.
«Найбільше подобалося спілкування з людьми. У нас був дуже інтернаціональний колектив — італійці, португальці, серби, одна дівчина з Тайваню і хлопець із Сирії. Покупці теж приходили дуже різні, мені було цікаво спостерігати за місцевими, так би мовити, у природному середовищі. Інколи приходили українці, мене завжди дуже тішило відповісти на їхню англійську українською, побачити подив та радість в очах. Були й свої складнощі. В перші тижні в мене все боліло: спина, руки, ноги. Вісім годин поспіль бігати від одного кінця прилавку до іншого і виколупувати кульки із затверділого морозива — нічогенький такий воркаут. По вихідних приходило багато людей, за прилавком штовхалися троє-четверо співробітників водночас — це стрес, — каже Женя.
В цьому кафе працювала Євгенія. Фото з особистого архіву.
За кілька тижнів, коли дівчина почала вже набагато краще розуміти німецьку і більш-менш розібралася в усіх нюансах, їй стало нудно — це все ж таки доволі одноманітна робота. Зрештою вона звільнилась, аби в останній місяць перед університетом хоч трохи відновити сили та не згоріти посеред навчального року.

Женя продовжує вчити мову країни проживання та радить з цим не зволікати іншим українським біженцям. Незалежно від того, в якій сфері хочеш працювати, плануєш залишитись чи повернутись, варто якомога швидше вивчити місцеву мову. З нею зростають шанси, що закордонний відрізок життя буде відносно комфортним та цікавим.

Наразі план «А» в Жені — якомога краще вчитись у магістратурі, можливо, потім залишитись в академічній сфері. План «В» — опанувати якесь ручне ремесло, що не потребуватиме досконалого володіння мовою. Але у будь-якому із планів дуже багато змінних, які починаються з німецького слова hoffentlich — «зі сподіваннями».
«Hoffentlich, мені вдасться отримати стипендію, яка покриє базові потреби; hoffentlich, близька людина, з якою виїхали разом, знайде роботу за фахом; hoffentlich, з моєю родиною в Одесі і самою Одесою нічого не станеться. Якщо чесно, я заздрю людям з інших країн, на які не нападала росія, і які можуть собі дозволити планувати життя з менш контрастними сподіваннями. Іще мушу зазначити дуже важливу деталь: в мене немає дітей або ще когось, за кого я би відповідала, окрім себе та моїх двох кішок. Тому, на жаль, мій приклад багато для кого не буде помічним», — додає Євгенія.
Українським біженцям пропонують працю, за яку не б'ються місцеві. На жаль, так практично всюди. Тому якщо є мета знайти хорошу довгострокову роботу, якщо є не надто прив'язана до певної країни освіта і досвід — треба шукати не з позиції біженця, якому мають щось підібрати, а з позиції фахівця, що конкурує на загальному ринку пліч-о-пліч з місцевими та мігрантами з інших країн. Почати варто з місцевих сайтів з вакансіями, Linkedin. Не буде зайвим пошукати галузеві спільноти — наприклад, групи тих же IT-фахівців у країні перебування.

Якщо потрібно знайти будь-яку роботу просто зараз, аби заробити — знову ж таки, допоможуть сайти з вакансіями + емігрантські/біженські чати і групи + пройтися по району, попитати наживо, кому потрібні працівники. Багато дрібних підприємців радше вивісять оголошення про вакансію у себе в вітрині, ніж в Інтернеті. Державні служби зайнятості також можуть допомогти, але не варто очікувати чудес — вони переважно заточені на те, аби якомога швидше закрити проблемні вакансії, і заодне розвантажити бюджет від соціальних виплат біженцям. Тобто швидше за все пропонуватимуть тяжку малокваліфіковану працю.
Наліпки на вулицях Відня. Фото з особистого архіву Євгенії.
«Якщо вам довелося вийти на роботу не за фахом, невідповідну вашому рівню освіти, порада одна: тримайтеся і пам'ятайте, що це не назавжди. Так, це може бути дуже тяжко морально — але ніхто в світі не змусить вас працювати покоївкою чи посудомийкою решту життя. Є чимало прикладів біженців з інших країн, які зрештою опановують нові мови, здобувають освіту, підтверджують дипломи, знаходять хорошу роботу чи відкривають власний бізнес. Гарантій наразі немає ні в кого, але шанси побудувати гідне життя є в усіх», — радить дівчина.
Женя переживає багато мінливих емоцій. З одного боку, тішить можливість вивчити щось нове, прожити багато нових досвідів. З іншого — кожен ранок починається з перевірки повідомлень у Телеграмі: чи все гаразд з її близькими в Україні, чи не було вночі атак на міста, де вони живуть. До постійної невизначеності та тривог доводиться звикати, мов до хронічного болю, що повсякчас відтягує на себе енергію.

Часто допікають сумніви: чи була би в неї можливість жити в Австрії та вчитись на магістратурі, якби не війна? В такі хвилини дівчина нагадує собі, що в неї не було можливості вплинути, буде війна, чи ні. Вороги роблять усе, аби зламати життя українцям — то потрібно принаймні їм назло добре дбати про себе. Це також дозволить краще акумулювати ресурс, щоб допомагати іншим.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".