12.07.2021
Гарячий Бриз
На півдні України минули масштабні міжнародні військові навчання.
Минулого тижня в Україні завершились міжнародні військові навчання "Сі Бриз-2021". Вони були визнані наймасштабнішими за попередні. До імпровізованих військових дій були залучені три регіони — Херсонщина, Миколаївщина та Одещина. Команда військових вправно демонструвала свої вміння в повітрі, на суходолі, на воді та під нею. Бійці тридцяти двох країн-учасниць протягом двох тижнів стріляли, бігали, пірнали, літали, відпрацьовуючи навички ведення бою.
"Наші кораблі пройшли більше 13 тисяч миль, наші водолази більше 300 разів спускались під воду, наші льотчики більше 80 годин провели в повітрі. Військовослужбовці України, Сполучених Штатів, Молдови та Грузії спільно відпрацьовували заходи на суходолі в трьох областях України. Всі ми продемонстрували спроможність за стандартами НАТО. Пройшли оцінку катери "Слов'янськ" та "Старобільськ" та одна рота морської піхоти ВМС України. Ми покроково йдемо до сумісності з нашими партнерами, і хочеться подякувати всім, хто брав участь в наших навчаннях. За останні два тижні ми святкували багато свят: день Конституції України, день Незалежності США, день Канади, день Державності Литви... Всі їх ми відзначали разом, як одна велика команда та сім'я", - сказав на церемонії закриття командувач ВМС України Олексій Неїжпапа.
Один з найгарячіших етапів навчань відбувався на полігоні "Олешківські піски", в Херсонській області. Там були й героїчна висадка десанту на вертольоті, й постріли ракет дальнього сполучення, гуркотіння танків й злагоджена робота міжнародної команди військових. Українські військові в тих навчаннях скооперувалися зі своїми колегами з США, Молдови та Грузії.

Незважаючи на те, що всі говорили різними мовами, бар'єрів з цього приводу ні в кого не виникло. Адже в умовах військових дій зайві обговорення можуть тільки завадити. Успішність роботи будується на злагодженості, коли кожен учасник знає поставлені завдання, та коротких командах. Саме це потрібно в реальних бойових умовах.
Чимало учасників міжнародної команди вже не вперше беруть участь у імпровізованих боях з деякими побратимами (саме так вони називають військових інших країн, з якими працюють не перший рік). Вони зустрічались на полі бою неодноразово. А є такі, для кого такі навчання є першими. Різні військові, з різних країн відзначали, що вони отримують тут цікавий досвід, діляться своїми напрацюваннями й вчаться спільної роботи.

Для країн-членів НАТО зараз не має небезпеки прямої агресії з того чи іншого боку. Проте треба бути готовим до всього, адже як показує досвід України 2014 року, ситуація може змінитись радикально. Такі навчання дозволяють тримати армію в тонусі й не розгубити навички військової справи.
"Мені подобається Україна, це моя перша участь в навчаннях "Сі Бриз" і я щиро захоплений тим, що бачу. Виконанням тактичних вправ, результатами навчання разом всіх представлених країн на наземній фазі "Сі Бриз". Ми отримали фантастичну можливість попрацювати з нашими партнерами. Протягом навчань підрозділи корпусу морської піхоти США та підрозділи військово-морських сил ЗСУ відпрацювали низку тактичних дій, здійснили обмін досвідом, знайшли відмінності в деяких процедурах та підходах щодо застосування військово-морських сил. Це безцінний досвід для усіх країн, що беруть участь в навчаннях,", - поділився враженнями капітан другої дивізії корпусу морської піхоти США Метью Шивада.
Обмін досвідом, нові знайомства, приємні спогади... Це те, що залишається після навчань, але їм передує велика підготовча робота й складні вправи на витривалість. За мотивами деяких сцен з навчань можна зняти ефектний голлівудський бойовик, де знайдеться місце перемогам та поразкам, непорозумінням та командній роботі, але в підсумку, з 1997 року все одно перемагає дружба. Військові роз'їжджаються по домівках, але багато з них за рік повернеться до України знову.
Заходи, які відбуваються в рамках навчань "Сі Бриз", дуже важливі для забезпечення стабільної обстановки в Азово-Чорноморському регіоні. Україна протягом останніх семи років не раз потерпала від агресії з боку північної сусідки. Завдання, які відпрацьовувались в рамках навчань, виконували радше функції перестороги для можливого ворога. Наша держава з партнерами демонструвала, що готова й відстоювати далі свою цілісність.
"Разом ми спланували та провели спільні заходи, які мали допомогти всім нам навчитися відстоювати та захищати свою територію, діючи в інтегрованому військовому середовищі. "Сі Бриз", починаючи з 1997 року, завжди стосувалися глобального партнерства заради миру. Останні два тижні були опубліковані тисячі статей 35-ма мовами. Світ розуміє, що ці навчання не є відповіддю будь-якій країні чи реакцією на будь-яку подію. Навчання є свідоцтвом, що 30 націй об'єднуються, щоб визнати права всіх інших, діяти в міжнародних водах та об'єднаному повітряному просторі. Ці навчання надали можливість силам нашого флоту разом з країнами-партнерами НАТО відпрацьовувати спільні завдання в Чорноморському регіоні, з метою сприяння стабільності" — каже заступник командира з'єднання надводних кораблів "60" 6-го флоту ВМС США Кайл Гант.
Після подій 2014 року багато говорилось, що якби Україна мала б членство в НАТО — Росія б не захопила її територію. Проте основна діяльність НАТО спрямована на захист своїх кордонів, а не ведення бойових дій. П'ята стаття договору НАТО декларує принцип колективної оборони, коли агресія проти одного з членів НАТО розглядається як агресія проти всього блоку. За всю історію існування Північно-Атлантичного альянсу вона була застосована тільки один раз — після терактів 11 вересня 2001 року.
Українська армія сьогодні прагне працювати за стандартами НАТО. Ситуація, що склалась на сході України, стимулювала низку реформ у військовій галузі, навчила наших бійців діяти нестандартно за критичних ситуацій, і передає цей досвід військовим з інших країн. При тому, що лишається багато проблем, які ще треба буде подолати.

Наше матеріально-технічне забезпечення не таке досконале, як в армій США чи Великої Британії. Агресія Російської Федерації зумовила значну втрату територій та оборонного потенціалу, який відновити буде дуже непросто. Але зараз основним завданням є забезпечити мир на територіях, котрих не торкнулась війна.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".