Гід у смартфоні
Як цифрові технології допоможуть розвивати туризм в Одесі?
Багато людей виражає незадоволення курортними локаціями Одеської області. Море брудне, ціни високі, за аналогічні гроші дешевше відпочити в Туреччині та Єгипті. Але незважаючи на те, що ці країни планують відкрити кордони для відпочивальників, чимало наших співвітчизників збирається відпочивати вдома. Для представників української туристичної галузі це чудова можливість зробити так, щоб клієнт повернувся до них знову, а не вивозив гроші за кордон. І в Одесі, з боку місцевої влади та бізнесу, ця робота активно проводиться.
Завдяки підтримці Українського культурного фонду, комунальна установа «Грантовий офіс «Одеса 5Т» отримала можливість впровадити власний проект для мандрівників. Ними було отримане фінансування на туристичний додаток, що буде розроблятись разом із гідами та бізнесменами, які задіяні в туристичній галузі. Співпраця з Українським культурним фондом – перший крок у залученні грантів для розвитку туристичного бізнесу. Місцевою владою розробляються туристичні маршрути, виділяється земля під розважальні заклади, залучаються інвестори на будівництво готелів. Але своє слово має сказати й громада.
В зв'язку з пандемією коронавірусу, країни почали робити ставку на розвиток локального туризму. Розробка одеського проекту почалась ще до того, як закрились кордони. Але в ситуації, що склалась, випуск такого додатку став як ніколи актуальним. Цифрові реформи, що впроваджуються державою на законодавчому рівні, вже давно стали невід'ємною частиною життя українців. Вони спрямовані на полегшення доступу до інформації, зокрема і в подорожах.
«В минулому році команда «Одесса 5Т» організувала креативну конференцію. На заході були присутні представники бізнесу, культурного та креативного сектору, ІТ та небайдужих одеситів. Кожен охочий міг запропонувати свої ідеї. В підсумку креативної сесії з'явилась можливість отримати важливу інформацію, що лягла в маркетингову стратегію розвитку міста. Основна мета було створити базу, що об'єднає всі набуті знання в один проект. Така можливість випала під час конкурсу, організованого Українським культурним фондом. Це успішний приклад об'єднання громадськості, місцевої влади та бізнесу. Ми зможемо створити дійсно цікавий проект, в який буде покладено всі ці надбання - вважає директорка КУ «Грантовий офіс «Одеса 5Т» Катерина Чистякова.

Катерина Чистякова
Представники «Грантового офісу» зазначають, що цей конкурс не схожий на ті, на які вони подавали заявки раніше. Під час роботи отримували багато порад, що допомогло зробити проект ефективнішим. Впровадження додатку – лише початок і є лише технічною частиною. Велику увагу надаватимуть комунікації, розробці маркетингових планів. Багато роботи очікується з цільовою аудиторію щоб побачити, яким одесити хочуть представити своє рідне місто, що цікаво мандрівникам. Головна ідея – об'єднати потреби жителів міста та туристів.

Найближчим часом з'явиться додаток для смартфону, де будуть представлені нестандартні туристичні маршрути. Його творці розраховують на те, що це буде основний додаток для тих, хто збирається навідати Одесу. Кожен зможе безкоштовно завантажити свого персонального гіда згідно своїх інтересів. Проект спрямований на популяризацію Одеси, привернення уваги до її цікавинок.

Кожен мандрівник, приїжджаючи до нового міста, шукає шукає якісь особливості, що підійдуть його потребам. Не завжди ця інформація співпадає з тим, що публікується в офіційних путівниках та туристичних ресурсах. Може скластися ситуація, що потенційний турист взагалі не поїде до Одеси, вважаючи що там немає нічого цікавого. Або, приїхавши, лишиться невдоволеним, банально не володіючи даними про дозвілля, яке могло б йому підійти.
В ході брейн-штормів творці додатку дійшли висновку, що ніхто не зможе показати Одесу краще, ніж сам одесит, до якого турист приїжджає в гості. Але не в усіх є такі друзі чи родичі. Унікальність майбутнього додатку полягає в тому, що для нього створили кілька типажей одеситів. Від 19-річного студента до айтішника, якому 35 років.

Кожен персонаж дає свої маршрути, лайфхаки та маршрути. Орієнтуючись на інтереси віртуального гіда, можна буде гуляти за маршрутом, що відповідає цінностям та зацікавленням гостей. Основна мета розробників - показати Одесу, якою її бачать та полюбляють місцеві жителі. Не завжди туристичні локації міста виправдовують мету візиту до Одеси. Тепер у кожного мандрівника буде в кишені власний друг, що покаже місто в усій красі.
«Основна концепція – віртуальні гіди-одесити. Це сукупні образи молодих, цікавих та креативних представників міста. Проводиться робота з цільовою аудиторією, щоб якомога точніше потрапити в типажі героїв. Всього їх буде шість, але вони будуть поповнюватись цікавими персонажами. Довгосторокова мета – представити одеських блогерів в якості персонажів. Окрема робота провадиться з бізнесом. Буде ряд заходів, на які будуть запрошені різні цільові групи. Треба виробити загальні критерії, згідно яких рекомендуватимуться місця для відвідування. Буде певний рейтинг, до якого можна потрапити за відповідністю критеріїв. Яких саме – це буде розроблятись, бо проект знаходиться на стадії дослідження», - каже представниця проектної команди Ілона Павловська.

Ілона Павловська
В липні буде проводитись зустріч з представниками бізнесу, але творці проекту робити рекламу не хочуть. Їх мета – показати якісні послуги, які можуть надати одесити. На жаль, репутація в представників міської туристичної сфери недосконала. Кожен може згадати історію, як намагались надурити його або когось із друзів. Тому тим підприємцям, які працюють чесно, потрібна підтримка підтримка та популяризація. Будуть створені соцсторінки проекту, де буде вся необхідна інформація. За цими контактами можуть звернутись всі охочі щодо співпраці.
Кожен одесит має своє улюблені міста, від подвір'їв до фотозон. Саме поради щодо них будуть надаватись на маршрутах, щоб туристові було цікаво та безпечно гуляти Одесою. На проект потрібно близько 180 тисяч гривень, він має бути завершений до 30 жовтня. За наявного часу та ресурсів не можна впровадити все, що хочеш, на кшталт 3D-технологій. Але творці мобільного додатку сподіваються, що він допоможе мандрівникам поглянути на Одесу з іншої точки зору та комфортно відпочити біля «перлини Чорного моря».
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".