Гра почалась: що чекає Одещину на місцевих виборах?
Місцеві вибори 2020 року на Одещині мають бути особливими. Наприклад, внаслідок адміністративно-територіальної реформи чимало населених пунктів будуть обирати своїх голів та депутатів в новому форматі. Також не треба зневажати сили природи: пандемія COVID-19 з початку року змінила багато планів і може вплинути на вибори. Як не їх скасуванням, так тим, що прийде менше людей, ніж зазвичай та проголосує. Точнішою ситуація виглядатиме 25 жовтня, в день місцевих виборів. Хоча підготовка до них почалась фактично з серпня.
«Ми спостерігаємо за перебігом передвиборчої кампанії в Одеській області. Наші спостерігачі слідкують за цими процесами в усіх об'єднаних територіальних громадах. Дивимось за усіма аспектами виборчої кампанії, за діяльністю органів влади, виборчих комісій та суб'єктів виборчого процесу. Ми намагаємось максимально слідкувати за усіма тенденціями. Також ми маємо реагувати на порушення, що трапляються. Як і в попередні роки ми складатимемо акти та подаватимемо до Нацполіції скарги про зафіксовані порушення. А безпосередньо у день виборів наші спостерігачі чергуватимуть на виборчих дільницях та спостерігатимуть за результатами виборами», - говорить керівник Одеської обласної організації «Комітет виборців України» Анатолій Бойко.

Анатолій Бойко
10 серпня Центральна виборча комісія утворила територіальні виборчі комісії вищого рівня: обласні, районні та територіальні в абсолютно усіх містах. Всі вони мали розпочати свою роботу не пізніше 12 серпня. Така заздалегідь стартована робота ЦВК спрямована на організаційну підготовку роботи комісій, формування їх повноцінного складу, належне матеріально-технічне забезпечення для того щоб вони входили у виборчий процес в повній бойовій готовності.

Збільшення тривалості підготовчого етапу, за підсумками громадянської мережі «Опора» виправдане, однак є певні винятки. Лишаються питання до якості добору кандидатів до складу територіальних виборчих комісій з боку місцевих організацій політичних партій. Серед 27 ТВК, що були утворені в Одеській області, було перевірено 17. З них 7 не змогли вчасно провести свої засідання. Троє почали свою роботу 20 серпня, фактично через 8 днів після того, як вони мали почати роботу.

Так Болградська районна комісія за своїми повноваженнями в строки, які вона фактично не працювала, мала здійснювати прийом подань від організацій політичних партій на включення до комісій іншого рівня – сільських та селищних. Процес утворення сільських та селищних комісій відбувся в строки ухвалені законодавством.
Подільська та Роздільнянська ТВК порушили процедуру жеребкування по відношенню кандидатур до складу сільських та селищних ТВК. Жеребкування мало відбуватись один раз одразу для всіх сільських та селищних комісій, де кандидатур є більше ніж вакантних місць. Але ці дві ТВК проводили жеребкування окремо по кожній ТВК, що є процедурним порушенням.

Утворення ТВО (тимчасових виборчих округів) відбувалось протягом п'ятого-шостого вересня, протягом старту виборчого процесу. Абсолютно всі територіальні виборчі комісії утворювали виборчі округи. Комісії в громадах, де вибори відбуваються за пропорційною системою за відкритими списками, утворювали ТВО. В сільських й селищних ТВК а також в міських, де кількість виборців не перевищувала 10 тисяч виборців, утворювались багатомандатні виборчі округи. Окремої уваги заслуговує той факт, що це різні виборчі системи та різні види округів з різними підходами до їх утворення.

На виборах за пропорційною системою за відкритими списками законодавчо вимагається забезпечити нерозривність території. Всі комісії на Одещині дотримались цього принципу. Майже всі з комісій дотримались закону щодо створення ТВО. Винятками стали Болградська ТВК, яка не змогла зібратись на засідання для утворення комісії.
Всім партіям було забезпечене максимальне висування кількості кандидатів, яка буде відповідати за загальний склад майбутньої ради. Одна ТВК порушила вимогу щодо невключення частин ОТГ до різних територіальних виборчих округів. В даному випадку мова йдепро формування округів в Ізмаїльській районній раді, де одразу три ОТГ розірвані одразу між декількома ТВО. Це теж порушення вимог щодо формування ТВО до районних рад.

Окрім того, Одеська м іська ВК мала додаткові вимоги до виборчих округів, тут теж не можна було розірвати різні райони міста. Проте можна було утворити кілька ТВО в одному районі міста. Така ситуація спостерігається в Одесі, зокрема в Суворовському районі. Також підготовка до виборів визначалась певними порушеннями та зверненнями до поліції.

Зокрема, в Одеській обласній ТВК зникли протоколи засідань. В деяких громадах Одещини спостерігалося аномально високе зростання виборців, частина яких, за дивним збігом обставин, реєструвалися в одному й тому самому будинку. Такий крок змусив ЦВК разом з Національною поліцією розслідувати, чому люди активно вказували місцем проживання. Однак вистачало й суто формальних порушень.
«В серпні відбувалась організаційна підготовка до старту виборчого процесу і наше спостереження також мало свої особливості. Враховуючи, що тоді виборчий процес ще не стартував, ми спостерігали за формуванням ТВК та за активністю кандидатів в політичні партії. Також здійснювалось спостереження щодо належного забезпечення виборчого процесу з боку органів місцевого самоврядування а також за роботою правоохоронних органів. Окремий аспект спостереження – впровадження протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання поширення коронавірусу», - говорить координаторка громадянської мережі "Опора" в Одеській області Анастасія Матвієнко.

Анастасія Матвієнко
Місцеві вибори 2020 року будуть дуже відрізнятися від аналогічних у попередні роки. По-перше, голосування відбуватиметься в умовах епідемії та вимагатиме додаткових захисних заходів. По-друге, відбулись законодавчі реформи, й процес голосування має відбуватись по-новому. До цього додаються традиційні маніпуляції та порушення які, в тих чи інших масштабах, спостерігаються на кожних виборах. На щастя, судячи за попередніми роками, вони не впливають на результати голосування. Однак якщо на них не звертати увагу, ситуація може змінитись на гірше.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".