29.11.2022
Крізь морок пробивається світло
Як одесити переживають блекаут?
23 листопада російські загарбники спрямували на Україну десятки ракет. Вони цілили в об'єкти інфраструктури, зокрема ті, що забезпечують населені пункти електрикою. Більшість ворожих ракет вдалося збити силами нашого ППО, однак тих, що дісталися цілі, вистачило, щоб залишити без світла мільйони людей.

Одна з найскладніших ситуацій з електроенергією виникла в Одеській області. Енергетики обіцяють, що ситуація в регіоні стабілізується з понеділка і відключення будуть прогнозованими. Якщо, звісно, не буде нових обстрілів з боку РФ.

Мешканка одного зі спальних районів Одеси Ганна Бодрова максимально без світла просиділа дві доби. Однак навіть коли електрику вмикали (зазвичай, це відбувалось вночі), не вистачало часу, щоб зробити все заплановане. З приготуванням продуктів проблем немає, бо плитка на газу. А от з усім іншим доводиться викручуватись. Так, наприклад, Ганна мила та сушила голову в себе на роботі. Там є електрика, тепло, можливість привести себе до ладу. Вдома такої можливості подекуди й не буває.
«В нас світло останніми днями вмикають вночі. Бойлер вранці теплий, але висушити волосся – немає світла. Не їхати ж на роботу з мокрою головою. Надвечір вода вже холодна, теж поганий варіант. Тому й довелося мені голову мити на роботі. Також там я заряджаю павербанки, акумулятори, ноутбук. Увечері вдома від заряджених акумуляторів підключаємо світлодіодну стрічку – так в кімнаті з'являється світло ... Продукти з морозильника теж завезла в холодильник на роботі на зберігання», - говорить Ганна Бодрова.
В місцях, де є електрика, люди намагаються зарядити гаджети на максимум.
Зі схожими проблемами зіштовхнулась велика кількість одеситів. Щасливчики, в кого є світло та зв'язок, пропонують своїм знайомим зарядити гаджети, взяти на зберігання продукти. Але це виходить тільки тоді, коли немає тотального блекауту. Після ракетного обстрілу, що відбувся у вівторок, частина районів Одеси опинилась в темряві та без мобільного зв'язку, який зник разом зі світлом. Люди подекуди не могли дозвонитися до своїх рідних та близьких в інших районах, які були з електрикою й готові були виручити.

В пунктах підзарядки великий натовп. Хто приходить з власним подовжувачем чи трійником – має привілей пройти без черги. Бо один такий пристрій збільшує кількість розеток, до яких можна доєднатись. Але в звичайні дні аншлагу немає, хоча одна-дві людини завжди знайдеться. Коли ж люди були без світла кілька діб, то стояв натовп. Люди намагались хоча б трохи зарядити гаджети. Коли доступ до електрики з'являється хоча б на кілька годин, такого ажіотажу немає.
Пункт підзарядки приладів в одному з супермаркетів.
Брак зв'язку спричиняє найбільшу скруту. Його відсутність подекуди переносити важче, ніж відсутність електрики, тепла й води. Не можна почитати новини, подзвонити рідним та близьким, дізнатись важливу інформацію. Авторка цієї статі, наприклад, просиділа без світла більше тридцяти годин. Близько доби витратила на пошуки адреси пунктів підзарядки в своєму районі в Інтернеті. Знайшла, зрештою, здійснивши невелику прогулянку. Коли зв'язок пробився, ці інформація була вже не потрібна.

Мобільний зв'язок ловить погано. Найгірше в квартирах, щоб комусь подзвонити чи «зловити» Інтернет, треба йти на вулицю. В пунктах зарядки люди діляться інформацією про місця, де вони спіймали мобільну мережу. В одному районі поблизу вишка стільникового зв'язку, десь торговий центр взагалі налагодив стабільний Wi-Fi. А взагалі, спостереження зводяться до наступного: йди вулицями, де люди стоять, дивлячись в смартфони, там і є мобільний зв'язок.
Найважче – не мати можливості зв'язатися з рідними.
Хтось відновлює технічні знання, та ділиться лайфхаками з іншими. Так одесит Олександр Полуєв знайшов спосіб бути з електрикою навіть у випадку повного блекауту. В нього вдома є резервне джерело живлення, щоб закип'ятити електрочайник або приготувати їжу. Адже в Одесі багато будинків без газу, де все працює від електрики, і коли її немає, то нічого не працює. Схема, за словами Олександра нескладна: автомобільний акумулятор 12 вольт підключається до інвертора з 12 вольт на 220 вольт, і вдома з'являється працююча розетка для побутової техніки.

Основна складність – знайти потрібний інвертор. Ціни на них за останні місяці зросли вдвічі, а то й утричі. Спочатку потрібно визначитися з призначенням, щоб вибрати потужність перетворювача. Для електроплитки загалом треба 1 кіловатт, для електрочайника - 1,5-2 кіловатти. Важливо враховувати саме постійну потужність, яка вдвічі менша за пікову. Однак обидва параметри, зазвичай, пишуть на самому інверторі.
«Якщо ви плануєте підключати холодильник - то потрібно пошукати інформацію, чи буде ваша модель працювати від інвертора з модифікованою синусоїдою, найпоширенішим і доступним типом перетворювача. З особистого досвіду - 2-річний «Самсунг» без проблем запускається і споживає за паспортом близько 300 ват. Ну і ця схема вирішує питання живлення ноутбуків, зарядних для телефону і, при необхідності, освітлення. Не варто забувати про зарядне до акумулятора. Коли дадуть світло, його краще підзарядити, повна розрядка для батареї не дуже добре. Якщо заморочитися пошуком потрібних пристроїв за адекватні гроші, то в середньому вартість такої схеми вийде близько 250 доларів», - говорить Олександр Полуєв.
У Олександра завжди є теплий чай, навіть за тотального відключення енергії. Фото з особистого архіву.
Але більшість одеситів не такі технічно підковані. Вони чекають, поки з'явиться електрика, шукають пункти підзарядки, намагаються зловити мережу. Група людей стоїть на невеликій ділянці вулиці. Там трохи пробиває мобільний зв'язок. Десь здалеку чути бахи. Люди починають сперечатися, що це таке. На приліт не схоже, можливо ППО працює, але повітряної тривоги не було. А може тривоги не було тому, що світла немає і сигналізація не працює? Зрештою, комусь вдається вловити мегабайти офіційної інформації та довести до відома інших, що це навчання.

Загалом, жителі Одеси доволі таки філософськи ставляться до ситуації з відсутністю електрики. Розуміють, що зима буде важкою і що буде ще не один блекаут. А поки вони сидять в пунктах незламності, спілкуються між собою. Дуже часто місця з підзарядками та місця з Інтернетом це різні локації, тому чекаючи завітної позначки в сто відсотків, говорять між собою.

- Гарно сидимо! Наступного разу треба настільні ігри сюди принести.

- Тобто, що наступний раз буде, ви не сумніваєтесь?
Текст та візуалізація
  • Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".