Місцеве самоврядування на Одещині
Як ОТГ працюють за реформи?
Сьогодні в Одеській області зареєстровано 37 об'єднаних територіальних громад. Вони охоплюють 37 % територій Одещини, що є досить невисоким показником в порівнянні з іншими регіонами України. Для порівняння, в Дніпропетровській області громадами охоплено 72 % територій, а у Волинській – 58 %. Враховуючи, що реформа місцевого самоврядування стартувала п'ять років тому й добігає свого завершення, часу на повноцінне формування нових адміністративних одиниць лишилось не так багато.
З 2015 року в Україні реалізується бюджетна децентралізація. Її суть полягає в тому, що фінансові ресурси та повноваження передаються від держави на рівень регіонів. Там залишаються податки на доходи фізичних осіб, які розраховуються в розмірі 60 % від зібраних податків на території відповідного населеного пункту. Також держава додатково посилила такий складник бюджету, як місцеві податки та збори. Це стосується суб'єктів малого підприємництва, земель, нерухомого майна. Всі ці кроки сприяли тому, що грошей на місцях стало більше.
В територіальних громадах, що об'єдналися, місцеві бюджети подекуди зросли в декілька разів. Кошти, які раніше йшли «нагору» почали лишатися вдома та слугувати людям безпосередньо за їхнім місцем проживання. На перший погляд це велике досягнення, адже тепер невеликі міста та села отримали ресурс для вирішення проблемних питань. Однак разом зі збільшенням коштів в територіальних громад виросло коло обов'язків, які вони мають вирішувати. Так, наприклад, в останні кілька років школи та лікарні перейшли на баланс ОТГ.
Зарплати працівникам платить держава, а от підтримувати інфраструктуру в належному стані вже доводиться місцевим коштом. Територіальні громади, що пішли на об'єднання першими, отримали значні субвенції від держави на реконструкції шкіл, медичних установ, закладів соціальної інфраструктури. Але ці кошти здебільшого пішли на те, щоб привести до ладу ті об'єкти, якими ніхто не займався десятиріччями. Проте з кожним роком кількість ОТГ збільшується, а сума грошей, яку виділяє Уряд – майже не змінюється.
«Повноваження районних рад будуть переглянуті і їхні зобов'язання візьмуть на себе територіальні громади. Вони вже взяли до себе на баланс медичні та навчальні заклади. Тому беручи на себе таку відповідальність варто розуміти, як працювати ефективніше. Жителів ОТГ сьогодні турбує чи не будуть закриватися школи. Це одна із «страшилок», які поширюють в регіоні противники реформи місцевого самоврядування. Тому місцевій владі важливо спілкуватися з батьками, бо там, де не було діалогу, створювався великий простір для маніпуляцій. Бо завжди знайдеться той, хто захоче завадити втіленню навіть найкращої ідеї», - говорить радниця з питань децентралізації Одеського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Оксана Гуненкова.

Оксана Гуненкова
На територіальні громади впала велика відповідальність. Керівництво невеликих міст та селищ ніколи не мало таких зобов'язань, тому подекуди їм було важко зрозуміти, в якому напрямку рухатися. В деяких випадках подібна відсутність досвіду заважала ОТГ досягти поставленої мети. Так в 2017 році дві громади Одеської області навіть були вимушені повернути інфраструктурну субвенцію – цілеспрямовану допомогу від держави. Вони не змогли вчасно вирішити, на що витратити кошти, через що залишились і без важливих реконструкцій, і без грошей.
Попри все чимало територіальних громад прилаштувалися до нових умов та стали впроваджувати проєкти розвитку. В одному місці полагодили дороги, в іншому – капітально відремонтували дитячий садочок. Однак навіть тоді, коли основні об'єкти приведені до ладу, зупинятись рано. Громади мають в перспективі самі навчитись заробляти кошти та розподіляти їх. Якщо у школі бракує вчителів чи учнів, то є сенс її переформатувати. Однак коли є така потреба – школу можна збудувати з фундаменту. Такий приклад, власне, демонструє селище Авангард, яке в 2017 році стало центром об'єднаної територіальної громади.
Авангард один з наймолодших населених пунктів в Одеській області. Селищу всього 91 рік - невеликий вік, в порівнянні з сусідами. Розквітати Авангард почав зовсім нещодавно. Його розвитку посприяла територіальна близькість до обласного центру та славнозвісний ринок «7-й кілометр». Проте довгий час селище не відчувало сильних інфраструктурних привілеїв від такого сусідства. За всю історію існування Авангарду тут довгий час навіть не було власного освітнього закладу.
Місцеві дітлахи, не маючи альтернативи, їздили навчатись до міста Одеси, або до сусідніх сіл, Прилиманського та Великого Дальника. Ситуація потрохи почала змінюватись в 2014 році, коли була закладена капсула початкової школи. За два роки її відкрили і тепер учні молодших класів можуть навчатись у себе вдома. І на цьому в громаді спинятися не збираються. Децентралізація дала Авангардові серйозний ресурс, який місцева влада готова використати на повну.
«У нашої Авангардівської громади зараз є великий проєкт, який планується завершити в цьому році. Це, передусім, будівництво нової гімназії та дитячого садочка. Це тільки частина проєктів, які ми хочемо втілити в життя, у нас їх дуже багато, але школа та дитсадок – в пріоритеті. Наша ОТГ межує з Одесою, тому тут селяться люди з усієї області. Території громади активно забудовуються, до Авангарду переїжджають багато родин з маленькими дітьми, тому мати власні освітні заклади для нас дуже важливо. Роботи ведуться за рахунок співфінансування, кошти йдуть з місцевого та державного бюджетів», - каже заступниця Авангардівського селищного голови Інна Дмитренко.

Інна Дмитренко
Реформа місцевого самоврядування передбачає, що соціально-важливі послуги (на кшталт медицини та освіти) повинні стати доступнішими для населення. Люди, в якому б куточку вони не жили, повинні мати однаковий доступ до передбачених Законом благ. Сьогодні об'єднані територіальні громади фактично мають такі ж повноваження, як і міста обласного значення. В маленьких містечок та сіл з'явився такий потенціал для розвитку, який вони ніколи не мали.
За даними Одеського регіонального відділення Асоціації міст України, основними наповнювачами бюджету Одеської області сьогодні виступають місцеві податки. Станом на минулий рік, частка місцевих зборів в середньому склала 34 % від загальних бюджетів. До фінансової децентралізації такі надходження наповнювали бюджет максимально на 10 відсотків. Тому зараз в територіальних громад з'явився вагомий стимул, щоб шукати нові підходи до заробітку коштів.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".