29.07.2022
На море через війну
Чи зможуть українські моряки виїжджати на заробітки?
За даними порталу UNCTAD, у 2021 році Україна посідала шосте місце у світовому рейтингу за кількістю працюючих моряків. Ці люди привозили до України близько 3-4 мільярдів доларів щорічно, однак через війну, розв'язану Росією, вони опинились без засобів до існування, а українська економіка – без суттєвого притоку валюти. Адже в зв'язку з воєнним станом, чоловікам призовного віку, від 18 до 60 років, заборонений виїзд з України.

Жителю Чорноморська Олександру Марченку 56 років, понад тридцять з яких він працює моряком, переважно на міжнародних рейсах. Чоловік виїхав із рідного міста на початку лютого, війна застала його далеко від дому та родини. Однак на відміну від багатьох колег, йому ще пощастило мати роботу. Контракт Олександра закінчиться у жовтні, можливо плюс один місяць, ще два будуть так звані "ковідні". Є варіант залишитись працювати далі, але як йому вчинити, мореплавець поки що остаточно не вирішив.
«Найімовірніше, коли мій контракт закінчиться, буду повертатитися додому, до України. Але це поки що не точно. Наша компанія пропонує невеликий відпочинок за кордоном та подальше працевлаштування. Через існуючі закони українські моряки не можуть виїхати в рейс, принаймні мені про такі випадки нічого не відомо. Ті, хто залишився, за нинішніх умов працювати не можуть. Я вважаю, що потрібно дати можливість нашим морякам годувати свої сім'ї, дозволивши виїзд за кордон. Це принесе користь економіці у вигляді переказів валюти до банків України», - вважає Олександр.
В схожій ситуації опинився й одесит Андрій Гордієнко. Йому 28 років, десять з яких він провів у морях, зараз працює другим механіком на контейнерному флоті. Чоловік пішов до останнього рейсу в жовтні 2021 року, пробув там 8 місяців, до червня 2022 року. Зараз Андрій перебуває в Європі, й до рідної Одеси поки не збирається повертатись. Чинне законодавство не передбачає для нього легальної можливості виїхати за кордон та заробляти гроші.

В ситуації, що склалась, Андрій розуміє, що повернувшись додому більше виїхати не зможе. А його робота безпосередньо залежить від мобільності - не зможе виїхати, значить буде сидіти без грошей. Чоловік зізнається, що якби була впевненість, що його випустять на наступний контракт, приїхав би додому, не роздумуючи. За словами моряка, деякі його колеги виїжджають за дуже великі гроші, але на такий крок йде мало хто. Через побоювання, що шлях до України їм буде закритий взагалі.
«Усі мої знайомі сидять удома без копійки грошей, виживають. Коли таке було з моряками, які в країну мільйони доларів на рік ввозили? Я вважаю, що потрібно відкрити вільний виїзд морякам, без будь-якої оплати, у нас на руках завжди є контракти та гарантійні листи. Потрібна впевненість, що повернувшись до країни ми не залишимося без роботи, зможемо й далі виїжджати. Сім'ї моряків зараз сидять без грошей, на багатьох кредити, а наша держава не може нічого вдіяти. Моряки нічим не гірші за тих зірок, музикантів, які виїжджають. Ми платимо по 3000-5000 доларів раз на п'ять років щоб переробити диплом і сертифікати, ввозимо валюту в країну, а до нас таке ставлення», - обурюється Андрій.
З початком введення воєнного стану під заборону виїзду потрапили чоловіки від 18 до 60 років. Винятки робились для невеликої категорії, зокрема непридатних за станом здоров'я, опікунів людей з інвалідністю, багатодітних батьків. Потім закон дозволив виїжджати через роботу водіям-далекобійникам, залізничникам, представникам органів місцевого самоврядування… Загалом для тих, хто є ключовими працівниками в Україні. Але моряків до них не віднесли.

Українські мореплавці досі не оговтались від кризи, спричиненої пандемією COVID-19. Під час локдауну багато з них сиділо без роботи, або просто відчувало проблеми з перетином кордону та подальшої роботи за контрактом. Багато з них лишились без засобів для існування. Таким чином люди, що приносили до економіки країни значні кошти, зараз залишились в скрутному фінансовому становищі. Хоча від виїзду моряків за кордон могли б виграти всі. Моряки – роботу, Україна – податки для підтримки економіки.
«Треба знайти точки дотику між державою та групою людей, які представляють моряків. За моряків зараз борються всі правозахисні організації. При чому не тільки в Україні, але й за кордоном. Йде боротьба за те, щоб дати можливість українським морякам виїхати та працювати. Моя особиста думка полягає в тому, що дуже потрібен компроміс. Є моряки, які пішли воювати. Є й такі, що не готові, проте вони виявляють прагнення платити податки до українського бюджету, фінансово підтримувати армію. Зараз активно розробляються механізми, щоб випускати моряків за кордон, але вони поки що не впроваджені», - говорить морський юрист Микола Гольбін.
Ситуація, що склалась, потребує певних реформ. Громадські та правозахисні організації зараз розробляють різні механізми, які дозволять морякам виїжджати та підтримувати економіку. Зокрема пропонується, щоб заробітна плата нараховувалась винятково на рахунки моряків, відкриті в українських банках. Податки пропонується сплачувати відразу ж після зарахування коштів або переведення фіксованої суми до бюджету країни.

Також виїзду має бути передбачена гарантія з боку судновласника щодо працевлаштування конкретного моряка та перерахування коштів на його особистий рахунок в Україні. Варто прописати фінансову відповідальність за порушення цих пунктів. Залишається тільки опрацювати технічний механізм реалізації сплати податків та гарантій судновласника у тій чи іншій формі.
Поки готувався цей матеріал стало відомо, що 28 липня, Кабінет Міністрів України підтримав законопроект, який дозволить українським морякам, виїжджати за кордон під час воєнного стану. На переконання його творців, дозвіл морякам виїжджати за кордон допоможе підтримати українську національну економіку в скрутний час.

Документ був погоджений з профільними міністерствами, тепер він має пройти Комітет з питань нацбезпеки, оборони і розвідки. Далі, за планом, голосування у Верховній Раді. Тому є ймовірність, що найближчим часом моряки зможуть як і піти в море, так і побачити своїх рідних, не боячись залишитись без засобів до існування.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".