16.09.2022
Неповний день та з укриттями
Як працюють дитячі садочки в Одесі?
«Увага, повітряна тривога! Пройдіть в найближче укриття!» Такі слова, під виття сирени, прозвучали в одному з дитячих садочків в спальному районі Одеси. Вихователі вишикували малюків та організовано почали спускатися в укриття. Ним слугує підвал дитсадка, який має кілька виходів, вентиляцію, запаси води та аптечку. В центрі приміщення стоять дитячі столики, іграшки, в кутку є навіть кілька ліжечок. Створено всі умови, щоб діти в безпеці могли пересидіти повітряну тривогу. Наскільки це можливо в підвалі.
Лунає відбій. На щастя, ця тривога була навчальною в рамках зустрічі з рятувальниками та правоохоронцями. Вони виділили ранок, щоб поспілкуватись вихованцями дитячого садочку №43 на селищі Котовського, покатати їх на пожежній машині та, найголовніше, нагадати правила безпеки й перевірити їх знання. Спуск в укриття під час повітряної тривоги — відпрацьована практика, яку вже доводилось реалізовувати в житті. Тоді повітряні тривоги залишились тільки повітряними тривогами, серйозних атак поблизу за період роботи дошкільного закладу не було.
« Загалом, до нашого садочку зараховано 45 дітей, але зазвичай відвідує менше. Хтось хворіє, в когось ще якісь причини. Батьки цих дітей працюють на соціально-важливих роботах, об'єктах критичної інфраструктури. Наш садочок поки що працює до обіду. З восьмої ранку до дванадцятої дня у нас дозвілля та заняття, у випадку повітряної тривоги – спускаємось в укриття. Діти це сприймають спокійно, навпаки, це подобається. Для них це як гра », — говорить одна із співробітниць дитячого садочку Наталя Василівна.
У зв'язку з воєнним станом, влаштувати дитину в садок стало набагато складніше. До дошкільних закладів можуть потрапити лише ті діти, чиї батьки можуть надати довідку про офіційне працевлаштування. При чому такі папери просили у всіх дитячих садках, навіть в тих, що не планувалося відкривати. Це допомогло створити списки і перенаправити малюків до інших дитячих садків з укриттям, там де є вакантні місця. Та й тих стало значно менше, тому що розрахунок йде з показника, скільки дітей може перебувати в укритті одночасно. А це число, на жаль, менше стандартних місць у садочку.

Повномасштабне вторгнення внесло свої неприємні особливості в організацію дозвілля дітей. Щасливчики, які ходять до садочку, граються з іншими дітьми, відвідують розвиткові заняття та просто весело проводять час. Багато з них вже скучили за дитячим садочком, вихователями, своїми друзями. Малечі потрібна соціалізація, та й працюючим батькам важливо трохи побути без дітей, зайнятись своїми справами. І хоч про повноцінне відновлення роботи, яке було до 24 лютого, мова поки що не йде, зроблені перші кроки для того, щоб діти менше відчували, що в країні війна.
« Ми зараз працюємо з восьмої ранку до дванадцятої дня. В нашому садочку перебувають діти з десяти навколишніх дошкільних закладів. По нашому мікрорайону працюють три заклади дошкільної освіти, там де є первинне укриття, де можна сховатись під час повітряної тривоги. Наше укриття складено акт представниками ДСНС та муніципальної служби району, що наше укриття підходить для бомбосховища. В ньому можуть перебувати 60 дітей та двадцять дорослих, загалом 80 людей », — розповідає директорка дитячого садочка Олена Олійник.
Через воєнний стан виникла потреба частіше розповідати малюкам про можливі небезпеки. Зокрема про те, що не можна чіпати незнайомі предмети, як виглядають найпоширеніші вибухові пристрої. Про це з дошкільнятами постійно проводять бесіди представники державної служби надзвичайних ситуацій, поліції та й просто вихователі. Незважаючи на те, що Одеса знаходиться не в зоні активних бойових дій, що повітряні тривоги тут лунають рідше, все одно правил безпеки та готовності до найгірших сценаріїв ніхто не скасовував.

Також важливо нагадувати дітям правила безпеки, які були актуальними до війни. Зокрема, якщо мова йде про правила поводження з вогнем, дорожнього руку. Такі уроки стандартна практика в закладах освіти. Наймолодшим дають найпростішу інформацію, проте з кожним роком кількість знань щодо правил безпеки зростає. Паралельно з відповідальністю за їх порушення. За дітей відповідають батьки, але прищеплювати відповідальність за свої вчинки важливо до того, як малюки досягнуть повноліття.
« Патрульна поліція по всій державі працює з дітьми з дитячих садочків. Ми регулярно проводимо заняття щодо правил дорожнього руху, розповідаємо маленьким дітям зовсім базову інформацію, старшим нагадуємо та поглиблюємо її. Зокрема, говоримо про знаки дорожнього руху, відповідальність за порушення правил дорожнього руху. Тому для певної категорії віку певна інформація. Більшість таких занять відбувається в режимі онлайн. Ми проводимо ті ж занняття, тільки дистанційно, як і за часів пандемії коронавірусу" », — каже інспектор патрульної поліції в Одеській області Катерина Решетова.
Діти залишаються дітьми незалежно від того, де вони проживають, чи ведуться в місті активні військові дії, чи ні. Їм потрібне безпечне середовище, адекватна освітня програма та стабільна психологічна обстановка. В умовах повномасштабної війни забезпечити цими базовими речами непросто. Об'єктивно мало хто був готовий до такого перебігу подій, люди не вірили, що їх домівки будуть бомбардувати та обстрілювати. Організовувати навчальний процес за нових умов треба буде ще повчитися, але все починається з малих кроків.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".