Нотаріальна реформа: чи захистить вона від рейдерів?

Нещодавно Міністерство юстиції анонсувало масштабну нотаріальну реформу. Цього літа відповідний законопроект мають зареєструвати в парламенті і, якщо його ухвалять, це стане однією з наймасштабніших змін в цій галузі за останні 30 років. Так, наприклад, нотаріуси отримають право реєструвати шлюби, не буде поділу на приватних та державних реєстраторів. А найголовніше – відбудеться перехід до електронного документообігу, за зразком кращих практик країн ЄС.
Для України такий крок буде не тільки черговим наближенням до європейських стандартів, але й можливості вирішити низку застарілих проблем. Одна з них – рейдерство та шахрайство у сфері приватної власності. За статистикою Міністерства юстиції, Одеса є найбільш вразливим регіоном по частині захоплення в державних реєстрах як бізнесу, так і нерухомого майна.
Не дивлячись на те, що сьогодні кількість рейдерських захоплень значно зменшилась, (а це якщо говорити статистично, у 8 разів в порівнянні з останніми роками), Одеська област залишається лідером за кількістю таких порушень. Можливо, так склалося історично, можливо є інші передумови, які створені в регіоні. Тому Міністерством юстиції здійснюються серйозні перевірки для сприяння того, щоб Одеса взагалі забула про таку тему, як рейдерство.

На жаль, досягти ідеалу в системі державних реєстрів вийде не так швидко, якби того хотілось державним структурам. Одеса не раз опинялась в центрі рейдерських скандалів всеукраїнського рівня. Так в місті працювало комунальне підприємство, що називалось «Агенція реєстраційних послуг». Реєстратори, що там працювали, здійснили майже всі захоплення, які були в Одеському регіоні. Працювала організована група людей, яка займалася такими справами.
Мін'юст зібрав великий пакет матеріалів, який передав правоохоронцям щоб з'ясувати, яким чином працювала ця група і чому саме вона працювала до останнього дня, коли парламент ухвалив рішення, за яким такі підприємства взагалі були ліквідовані та позбавлені прав на здійснення державної реєстрації.Системне рейдерство нині подолане Мін'юстом і це доводиться тим, що єдиний рейдерський цикл, що існував раніше, знищений.

Раніше реєструвалося комунальне підприємство, наймалися реєстратори, координувалася їхня діяльність. На порушення закривались очі, на ті скарги, що надходили до Мін'юсту, не вживались відповідні санкції і відповідальні особи мали можливість й далі здійснювати протиправні дії. Сьогодні таке явище вдалось подолати. Справедливості кажучи, це явище не було дуже масових. Але й тих поодиноких випадків вистачило, щоб очорнити репутацію державних реєстраторів.
«Міф про чорних нотаріусів є дещо роздутим. Коли я прийшла працювати на посаду заступника міністра, всі скарги, які до нас надходили, були спрямовані на одинадцять осіб. А в Україні зареєстровано шість з половиною тисяч нотаріусів. Відповідно, одинадцять чоловік це дуже мало. Але ті люди працювали довгий час, деякі більше десяти років, їхні свідоцтва не були анульовані і вони встигли зробити багато незаконних реєстраційних дій. Було зроблено все можливе, щоб ці особи не принижували таку професію, як нотаріат, бо ми всі знаємо, що нотаріус це юрист – який стоїть найближче до людей. Нотаріат існує перш за все завдяки довірі людей до цієї структури», - говорить заступниця Міністра юстиції України з питань державної реєстрації Ольга Оніщук.

Ольга Оніщук
Мін'юстом сьогодні робиться акцент на тому, що має бути здійснена масштабна реформа в сфері нотаріату. В цю сферу йдуть кращі з кращих, юристи з великим досвідом роботи. Щоб отримати свідоцтво нотаріуса, вони мають пропрацювати шість років. Тільки тоді вони зможуть надавати якісні послуги в державних реєстрах. Найближчим часом до Верховної Ради внесуть проект, який запровадить єдину систему нотаріату, ліквідуючи різницю між державними та приватними нотаріусами.

Жодна реформа неможлива без включення до неї населення. Надзвичайно важливо доносити не тільки те, що робить Мін'юст, в напрямку захисту прав власності, а що потрібно зробити людині, щоб захистити себе, свій дім та свою власність від посягань шахраїв. Важливо звертати увагу на процес оформлення документів, подивитися, чи є витяг з Держреєстру. Якщо немає – звернутися до нотаріуса. Важливо не давати можливості шахраям підробляти документи шляхом внесення реєстраційних даних.
Внесений великий черговий пакет антирейдерських змін. Але це буде лише один з етапів боротьби з рейдерством. На жаль, за короткий строк, з цим явищем покінчити не вдасться. Україна досить велика за територією держава, яка має багато населення та серйозну кількість неоцифрованих даних. Але роботи попереду дуже багато і варто вживати довготривалих заходів.Виходом може стати система доступних та якісних даних. Поки в Україні майнові права доводяться документами, рейдерство існуватиме в тій чи іншій формі.

Коли відбудеться перехід до даних, що зберігаються в електронних реєстрах, буде дуже важко вдатись до шахрайства. Експерти з Європейського Союзу ведуть роботу з українським Міністерством юстиції, щоб створити таку базу даних. Зокрема, об'єднуються реєстри землі та нерухомості, що йшли окремо. Логічно припустити, що будинки не можуть висіти в повітрі, однак законодавчо це ніяк не прописано. Подібні колізії дають чимало приводів для маніпуляцій, які регулярно повторюються.
«Слово «рейдерство» для європейських вух звучить трохи дивно, бо великого негативу не викликає. Рейдер, це людина, яка користується фінансовою слабкістю підприємства для того, щоб його захопити. Але все це відбувається в абсолютно правовому полі. В Україні ж, більшою мірою, при слові «рейдерство» мова йде про шахрайство та підробку документів. Ми говоримо про ланку злочинців, яка не обмежується державними реєстраторами та нотаріусами, і важливо говорити про повну відповідальність усіх, хто з цим пов'язаний», - вважає керівник проекту ЄС «Право-Justice» Довідас Віткаускас.

Довідас Віткаускас
Пересічні громадяни дуже рідко стають жертвами рейдерських захоплень, найчастіше усього вони зіштовхуються з шахрайством. Це, передусім, підробка документів, бо люди дуже недбало ставляться до їх оформлення. Не потрібно боятися звертатись до приватних нотаріусів за консультаціями, для незахищених верств населення послуги навіть можна отримати безкоштовно. Власність на території держави має бути захищена. Тільки в такому випадку будуть інвестори, які приноситимуть гроші та розвиватимуть економіку.
Текст та візуалізація
Марія Шевчук
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".