Фото: AP Photo/Patrick Semansky, Pool
Нова політика США:
чи є в ній місце для України?
На початку лютого новоспечений президент Джо Байден здивував американців і весь світ відразу двома гучними посланнями. Спочатку він дуже зухвало розповів нам про те, що чекає світову політику в найближчі чотири роки. А потім ще й представив свій економічний план порятунку від кризи. Такий ось подвійний Біг Мак приправлений великими амбіціями відновити міць Штатів і розгорнути світовий корабель в сторону демократії. Поки все виглядає більш ніж гладко. Чи ні?
07 лютого 2021
1
Америка повертається?
Слоган Америка повертається - своєрідний ляпас Трампу, мовляв, його президентство нічого і не було варте і весь цей хаос останніх чотирьох років зовнішньою політикою і назвати важко. Ну ок, потопталися на місці і тепер повернулися назад на передову. Була б можливість стерти всьому світу пам'ять нейтралізатором як в Men in Black - думаю Джо з радістю це б зробив.

У своєму першому великому зовнішньополітичному виступі на посаді Президента Джо Байден визначив заходи щодо запобігання війни в Ємені та М'янмі, допомоги Саудівської Аравії, стримуванні Китаю і Росії, зміцненню прав ЛГБТ і зняття драконівських обмежень Дональда Трампа для біженців та іммігрантів. У нової адміністрації було всього два тижні для того, щоб виробити глобальну стратегію повернення США на світову арену. Байден зачитував свій зовнішньополітичний курс в стінах Держдепу і це вже велика подія - адже він не втомлюється нагадувати всім, що у нього більше зовнішньополітичних навичок, ніж у будь-якого іншого президента за останні десятиліття.

Відразу перейдемо до головного. Найбільш гострі питання політики і всього світового порядку сьогодні - це звичайно Росія і Китай. Але, за словами Байдена, він вже дав зрозуміти президенту Путіну, що дні, коли Сполучені Штати пасували перед загрозою агресивних дій Росії, втручання в їх вибори і кібератак пройшли.

Відносно Китаю, то, як ми пам'ятаємо, спочатку Трамп прагнув до тепліших відносин із президентом Китаю Сі Цзіньпіном, але розбіжності з приводу торгівлі, Гонконгу і того, що військові США називають дестабілізуючою і агресивною поведінкою Пекіна в Південно-Китайському морі, викликали розкол. Китай, який розширює збройні сили і працює над посиленням свого впливу в усьому світі, є, можливо, найбільшою міжнародною проблемою Байдена. Він назвав Пекін «нашим найсерйознішим конкурентом».

Ми будемо протистояти економічним зловживанням Китаю, протидіяти його агресивним примусовим діям, щоб відбити наступ Китаю на права людини, інтелектуальну власність і глобальне управління. Але ми готові працювати з Пекіном, коли це буде в інтересах Америки.
Photo: Reuters/Pool
Залежно від того, чи зможе Байден перезавантажити демократію багато в чому залежить доля всього євроазійського регіону. Але що він буде робити з ядерними програмами в Північній Кореї та Ірані - поки не зрозуміло. Також Байдену вже найближчим часом доведеться показати, як він насправді підтримує звільнення російського опозиціонера Олексія Навального і протистоїть військового перевороту в М'янмі.

Ось декілька цитат Президента, щоб краще розуміти його зовнішньополітичну філософію.

Ми робимо інвестиції в нашу дипломатію не тільки тому, що це правильно для всього світу. Ми робимо це для того, щоб жити в мирі, безпеці та процвітанні», - сказав Байден. «Ми робимо це, тому що це в наших власних інтересах .
Америка більше не може собі дозволити бути відсутньою на світовій сцені.
Як бачимо, Байден намагається переконати американців у тому, що сильна Америка в світі вигідна їм самим для відчуття внутрішньої безпеки та сталого розвитку. Але чи допоможе це просуванню агресивної вільної торгівлі, відправки американських військ за кордон і підтримки демократичних рухів по всьому світу?

2
Майбутні американські союзники
Трамп відверто розлютив європейських і азіатських лідерів зростанням митних тарифів, розколом глобальних союзів і погрозами виведення військ США з територій цілих регіонів. Він відверто мало що зробив, щоб дати відсіч хвилі авторитаризму в багатьох країнах. І Байдену доведеться докласти чимало зусиль, щоб закрити цей ящик Пандори. Тим більше що після того, як 6 січня натхненний Трампом натовп напав на Капітолій, протестуючи проти перемоги Байдена на виборах, як іноземні союзники, так і суперники висловили сумніви щодо здоров'я американської демократії.

Але про що президент все-таки волів промовчати, так це про те, як він збирається поліпшити стосунки із Європою - за винятком заяви про збереження військ в Німеччині не було жодної згадки про це. Мабуть Байден сподівається, що західні демократії за замовчуванням підтримають США в усьому.

Американські союзи - наш найбільший актив. А дипломатичне лідерство означає знову стояти пліч-о-пліч з нашими союзниками і ключовими партнерами.
Photo: Politico.eu
Але поки адміністрація Байдена не висловила бажання повернутися до переговорів про трансатлантичне торговельне та інвестиційне партнерство, скасованих Трампом, і зазнала невдачі у своїх зусиллях по припиненню укладення інвестиційного пакту між ЄС і Китаєм, про який було оголошено в кінці минулого року. Замість цього Байден вже працює над відновленням угоди з Іраном щодо стримування їх ядерного озброєння і відновив членство США в Паризькій кліматичній угоді і Всесвітній організації охорони здоров'я.

Несподіваним кроком було включення в зовнішньополітичний порядок денний положень про «моральне лідерство», яке адміністрація Президента бачить в допомозі біженцям, називаючи США своєрідним «факелом свободи» для пригноблених по всьому світу, що знаходяться в пошуках кращого життя. «Буде потрібен час, щоб відновити те, що було так сильно пошкоджено. Але це саме те, що ми збираємося зробити », - сказав він. А також не залишилися осторонь і права ЛГБТ-спільноти. Адміністрація Байдена пообіцяла боротися із посяганням на права ЛГБТ по всьому світу.

3
А що ж стосовно України?
Україна не згадувалася в заяві Президента, але вже є пару важливих моментів, які вже реалізовані новою адміністрацією. Давайте згадаємо, що в останні роки основним двигуном в просуванні допомоги Україні був Конгрес США. Це було особливо важливо за часів Трампа, який по великому рахунку не мав твердого переконання в необхідності підтримки нашої країни. З певною часткою впевненості можна очікувати, що двопартійна підтримка України в Конгресі збережеться і в майбутньому.

Зараз в Конгресі США дотримується паритет місць між демократами та республіканцями в Сенаті і більшість у демократів в Палаті Представників, що вже непогано для України. Але в обидві палати вибори проходять кожні два роки. Тому розклад сил незабаром може і змінитися. А поки «маемо, что маемо».

Вже достеменно відомо, що обіцянка Вашингтона продовжувати економічну і військову підтримку Києва прозвучала під час телефонної розмови нового держсекретаря США і глави МЗС України. Про це повідомило DW. У військовому бюджеті на наступний рік вже визначена звична сума в $ 250 млн на військову підтримку України. І це тільки бюджет Пентагону. Але цю суму можуть і збільшити через інші канали фінансування. Також американський закон визначає, що частина з цих коштів повинна піти на придбання летальної зброї для нашої армії. Ще за часів виборчої кампанії Байден чітко висловився про те, що його адміністрація буде надавати Україні таку зброю. Але президент Обама вирішив інакше.

Голова американського зовнішньополітичного відомства також наголосив на важливості збереження Україною прогресу в боротьбі із корупцією, реалізації верховенства права та економічних реформах, покликаних зміцнити українські інститути влади. Додатково Сполучені Штати підтримують дії Києва щодо протидії «зловмисному впливу Росії». Про це йдеться в нещодавній заяві посольства США в Україні. Відомство закликало до спільних зусиль, щоб «не давати застосовувати дезінформацію як зброю в інформаційній війні проти суверенних держав». Тож США попереджає! Дезінформація і поширення фейків - це одна з найпопулярніших тем в цьому році і один з найважливіших інструментів ведення гібридних воєн. Так що тема кібербезпеки і поширення фейків в соціальних мережах - це прям дуже і дуже актуальні реалії.

Олександр Замковой
Автор Ukrainian Unleashed, журналіст та економічний оглядач (FB)
Інформаційно-аналітичний сайт informer.od.ua є медійним проектом ГО "Інститут політичної інформації".